Árpa Attila sztriptízbárba szervezett könyvbemutatót, hogy komoly énjét megvillantva mutassa be a '90-es évek bűnözőit, az akkori alvilágot, na meg az új könyvét, ami épp erről szól. Puzsér Róbert nem hazudtolta meg magát, mogorván nézett és ekézve dicsért.

Csütörtök délelőtt 11 óra, Budapest. Újságírók és fotósok botladoznak le egy VIII. kerületi sztriptízbárba, hogy megtudják, miről írt könyvet Árpa Attila, műsorvezető, színész, rendező, aki mostanában leginkább Klausmann Viktor helyett pörgeti a szerencsekereket a Story TV-n. De nyilván ehhez is kell tehetség, vagy mi. Árpa Attila most az Ulpiusszal kézen fogva piacra dobta első igazi regényét, Holtomiglan címmel. Nem a volt munkaadóját cikizi benne, nem a valóságshow-kat elemzi, hanem a '90-es évek alvilágát mutatja be fiktív elemekkel 390 oldalon keresztül.

A sajtóbemutatón a Szerzőn kívül Puzsér Róbert, Réz András és Ferenczi Krisztina újságíró is megjelent, utóbbi azért, mert korábban az oljabizottság tagja volt, és a könyvben kiemelt szerepet kap az olajügy, persze fiktív elemekkel hígítva. A helyét mindenesetre nemigen találta, megjegyzéseket tett a pártokra, meg a 100 leggazdagabb magyar egy részére, amúgy meg csak ült ott, mint aki nem érti, mit is keres itt.01-arpaattila-IMG 3085

Ekézve dicsérik a kritikusok

Puzsér Róbert rutinosan rántotta elő a Csillag születikből megismert ekézős stílusát, hogy roppant mogorván nézve ossza ki Árpát, és tegyen dehonesztáló jelzőket új könyvére. Szerencsére megnyugtatta az egybegyűlteket, hogy Árpa fejlődőképes, ugyanakkor biztos benne, hogy ha lenne médiabűnöket vizsgáló bíróság, Árpa az egyik első számú vádlott lenne az ügyben. "Bret Easton Ellisnek nem kell izgulnia, hogy Árpa elviszi előle a Nobel-díjat" -  próbált meg poénkodni a csöppet sem népszerű ítész.

Olajbotrány

Az olajszőkítés a rendszerváltás után kezdődött, egyes becslések szerint az államot 600 milliárd forint kár érte, mely a háztartási tüzelőolaj és a gázolaj árának különbségéből adódott.

Az üzleten literenként akár 40 forint hasznot is lehetett realizálni. Az ügyben több politikust, rendőrségi vezetőt és minisztert is meggyanúsítottak, de nem ítélték el őket. Az ügyet a mai napig nem tudták lezárni.

Forrás: Index.hu

Réz András körülményesen kifejtette, hogy a ponyva nem egyenlő a rossz könyvekkel, meg azt is, hogy a könyv, úgy ahogy van, már magán hordozza egy forgatókönyv minden jelét, megvannak a dialógusok, kidolgozottak a karakterek, és innen már egyenes út vezet a filmig, amire, persze, Árpa is nagyon bólogatott, ha bejön a népnek a könyv, nagyjátékfilm vagy minisorozat lesz belőle.

Aztán maga a szerző is megszólalt, és a nyilvánosság előtt bocsánatot kért minden médiabűnéért, majd egy laza performansz keretében mutatta meg Réz asszisztálásával, hogy hogyan kell olajat szőkíteni, és miért is volt ez akkora üzlet. Olaj helyett pezsgőt használtak annak demonstrálására, hogyan lesz a háztartási tüzelőolajból gázolaj. Az eljárás igen egyszerű, magyarázták: a fűtőolaj színezve van, de a festék tönkreteszi az autók motorját - már amennyiben tankolásra használják. Ezért viszonylag egyszerű módon kivonják belőle a színezéket, és máris lehet használni üzemanyagként. Csupa izgalom, csupa csoda.


03-arpaattila-IMG 3092

Magyarország tiszta Chicago

Árpa egy olyan korszakról írt, amiben sosem élt, mivel Münchenben nőtt fel, de ez nem zavarta a munkában. "Idejöttem egy rendezett, tiszta Németországból, és azok a hírek fogadtak, hogy felrobbantották X-et, és luxusautókat robbantottak. Akkor volt az, hogy hová a jó istenbe érkeztem én? Tiszta Chicago volt az egész, ugyanakkor meg egy egészen furcsa romantika volt az egészben, nekem, aki Németországból jöttem, olyan volt, mintha egy Rejtő-féle kikötői kocsmába érkeztem volna meg. Annak a helynek is megvan a maga hangulata, ahol mindent szabad" - vallotta a Németországban szocializálodott Árpa, és hozzátette, nem tart attól, hogy olyan pontokat érintene a könyvben, ami később fájhat neki.

"Nem hiszek benne, hogy megverve a parton fognak találni, vagy egy szusibárban megmérgezve. A valódi személyek, akik megsértődhetnének, már nem élnek, vagy pontosan tudják, hogy sokkal jobb, ha nem keverednek ilyen helyzetbe, ugyanis bármi, ami velem vagy a családommal történik - akármilyen csúnyán hangzik -, egy újabb promóció a könyvnek."