Romy Schneider 43 éves korára épp hatvan filmet forgatott, ebből ötször formálta meg Sissit. Két házasság és egy örök életre szóló kötelék után Alain Delonnal szívelégtelenségben halt meg az osztrák színésznő.

Harminc éve hunyt el a világ összes Sissi-rajongójánál nagy kultusznak örvendő Romy Schneider. Az 1938-ban Bécsben született színésznő összesen ötször formálta meg a bajor hercegnőt, aki később Ausztria császárnéja is lett, és bár mindig próbált elszakadni a szirupos romantikától, mindig ezzel a szerepével azonosították. Pedig Schneider korai halála miatt viszonylag rövid karrierje során összesen hatvan filmben tűnt fel, köztük A medence című klasszikusban, ami egyike a több Alain Delonnal készült közös filmjeinek.

Schneider nem csak a filmek tekintetében szorgoskodott, a magánéletéről is mindig lehetett beszélni valamit. A már említett Delonnal az eljegyzésig is eljutottak, és bár azt az esküvő előtt felbontották, a színésznő lett a férfi örök támasza. Delonnál két férfi is tovább jutott, kilenc évig boldogították egymást a német rendezővel, Harry Meyennel, akitől egy fia is született, illetve hat évet bírt Daniel Biasinivel, akivel egy lányt hoztak össze. Az első családja tragikus véget ért, Meyen 1979-ben megölte magát, 1981-ben pedig közös gyerekük hunyt el egy rosszul sikerült kerítésmászás következtében. A színésznő ezután kezdett el inni, és bár sokáig ezt tekinteték pár hónappal későbbi halála okának, szívelégtelenségben halt meg Párizsban 1982. május 29-én. Kétszer is el kellett temetni, mivel egyszer a vele temetett rengeteg ékszer miatt kirabolták a sírját.