Az életrajzi filmek közül a legutóbbi legnagyobb durranás a Margaret Thatcherről készült film volt Meryl Streep főszereplősével, a következő pedig valószínűleg a Steve Jobsról szóló lesz Ashton Kutcherrel. Ki hasonlít a legjobban az eljátszott emberre? Értelemszerűen 0 pont, ha nem hasonlít, és 10 pont, ha meg sem lehet különböztetni egymástól a színészt és az eljátszott embert.

Amanda Seyfried - Linda Lovelace

A Linda Lovelace életéből készülő filmhez hosszas huzavona után választották ki Amanda Seyfriedet, aki elsőre egyáltalán nem hasonlít karakterében a mélytorkot híressé tevő nőre. Amikor az egyébként szőke, egyenes hajú színésznőt bebarnították, és göndör lett a haja, már látszódott, hogy mire lehet nagyjából számítani, de igazán csak a film tervezett plakátján látni, hogy mégis van köztük valami hasonlóság.

lovelaceclk

Ashton Kutcher - Steve Jobs

Steve Jobs tavalyi halála után néhány héttel megjelent a róla szóló életrajzi könyv, így csak az volt a kérdés, hogy a hónapokon belül elkészülő filmben ki alakítja majd az Apple vezérét. A választás elsőre fura lehet, Ashton Kutcher nagyjából egyetlen komolyan vehető filmje a Pillangóhatás, ami 2005-ös, azóta és előtte is csak könnyed vígjátékokban kapott szerepet. Hamarosan kiderül majd, hogy azon túl tud-e színészkedni, hogy hasonlít a fiatalkori Jobsra.

142362664 10

Bill Murray - Franklin D. Roosevelt

Érdekes választás volt a nemrég befejezett Hyde Park on Hudson készítőitől, hogy Bill Murrayt kérték fel, hogy játssza el Franklin D. Rooseveltet, hiszen Bill Murray a létező egyik legszórakoztatóbb színész, ha feltűnik a filmvásznon, az ember csak azt várja, hogy mikor fog egy hatalmasat röhögni. De a film rendezője, Roger Michell, aki többek között a Notting Hillt is jegyzi, könnyen lehet, hogy mégis jól választott. Humora ellenére Murray arca elég komor, ráadásul öregkorára egészen olyan lett, mint Roosevelt.

137635938 10

Chris Hemsworth - James Hunt

Chris Hemsworth mellizmai már meghódították a világot a Thor és a Bosszúállók című filmekben, de az nem derült ki, hogy színészi tehetség jutott-e az izomtömegek mögé. A 2013-as Rush című filmből valószínűleg erre is választ kapunk. Hemsworth alakítja majd James Huntot, az egyik leghíresebb brit autóversenyzőt, aki ugyan csak néhány éven keresztül volt aktív, de a pályán elég durva volt, a pályán kívül meg sokat szexelt és drogozott, így egyfajta fenegyerek volt a 70-es évek Forma-1-ében.

jameshunt hemsworth

Colin Firth - VI. György

Nagyon divatosak mostanában az életrajzi filmek, a Colin Firth főszereplésével készült A király beszéde tarolt a tavalyi díjátadókon. Firth ugyan hasonlít valamennyire a beszédhibás VI. Györgyre, akit a filmben alakít, de az érdem az ő esetében nem feltétlenül a sminkeseknek, hanem inkább a színészi munkának szól.

135967294 10

Eperjes Károly - gróf Széchenyi István

Ugyan az összeállításban a külföldi filmeknél arra törekedtünk, hogy csak az elmúlt egy-két évben, valamint az éppen aktuálisan készülő filmeket szerepeltessük, a magyaroknál engedményt tettünk, mert nem jellemző a hazai filmgyártásra az életrajzi film. A legkézenfekvőbb Eperjes Károly a Hídemberből, amiben gróf Széchenyi Istvánt alakította. A Honfoglalást azért hagytuk ki, mert - hiteles ábrázolás hiányában - nem vagyunk róla meggyőződve, hogy Árpád vezér úgy nézett ki, mint Franco Nero.

James Franco - Hugh Hefner

A Linda Lovelace életéről készült filmben Hugh Hefner is feltűnik, akit James Franco alakít majd. Ha nehezen képzeltük el Seyfriedet Lovelace-ként, akkor Francóval még komolyabb problémák lesznek, szinte egyáltalán nem hasonlít a fiatal Hefnerre sem. A szemük talán egy kicsit. Viszont az ő esetében is elmondható, hogy a sminkesek, fodrászok és a jelmeztervezők jól tették a dolgukat: a forgatáson készült képeken azért valamennyire felidézi a Playboy atyját.

heff jfranco

Jamie Foxx - Ray Charles

Jamie Foxxnak papírja, egészen pontosan szobra, Oscarja van arról, hogy jól alakítja Ray Charlest. A zenész-komikus a 2004-es Ray című filmmel robbant be, és ugyan elsőre arcra jobban hasonlít egy másik híres vak zenészre, Stevie Wonderre, azért a Ray Charlesra jellemző frizura meg napszemüveg sokat dobott azon, hogy mennyire lett a zenészhez hasonló.

raycharles jamiefoxx

Jesse Eisenberg - Mark Zuckerberg

Amikor David Fincher 2010-ben elkészítette a Social Network - A közösségi háló című filmet, akkor sem Eisenberg, sem Zuckerberg neve nem volt annyira ismert, mint ma. Mivel a színész és az eljátszott személy, a Facebook fejének neve még hasonlít is egymásra, nem volt őket nehéz összekeverni. Pláne, hogy a kinézetük alapján könnyedén lehetnének testvérek is. Azóta Zuckerberg nevét szinte minden internetező betéve tudja, Eisenberg viszont továbbra sem tudott akkorát durrantani, mint a Social Networkkel, hiába volt korábban a jó nevű Zombielandben, azóta pedig a 30 perc vagy annyi se című izgalmas akcióvígjátékban.

137635423 10

Lindsay Lohan - Liz Taylor

Június elején kezdték annak az életrajzi filmnek a forgatását, amiben Lindsay Lohan alakítja majd Liz Taylort. A film a színésznő Richard Burtonhöz fűződő viharos viszonyát dolgozza majd fel. Lohan az első forgatási napokat egy nagy villantással tette emlékezetessé. A színésznő nagyon készült a szerepre, sokat olvasott Taylorról, de persze a sminkesek és a fodrászok is sokat dolgoztak rajta.

Martin Landau - Lugosi Béla

Nem mai film, nem is magyar, mégis bevettük a listára az 1994-es Ed Woodot, amiben az egyik leghíresebb magyar színészt, a korai horrofilmek sztárját, Lugosi Bélát Martin Landau formázta meg. Nehéz lenne mást mondani, mint hogy Landau volt a tökéletes választás a szerepre.

lugosi landau

Meryl Steep - Margaret Thatcher

Az Ördög Pradat visel és Az órák színésznője tavaly mutatta meg, hogy tulajdonképpen ugyanúgy néz ki, mint Margaret Thatcher A Vaslady című filmben. Kevés olyan párosítás van a listánkon, amelyiknél ennyire egyértelművé válna a hasonlóság egy jó frizurának köszönhetően.

thatcher streep

Michelle Williams - Marilyn Monroe

Tavaly mutatták be az egy hét Marilynnel című filmet, amiben Michelle Williams, a Dawson és a haverokból megismert színésznő annyira hasonlított Marilyn Monroe-ra, hogy már korábban is megírtuk, hogy külalakra valószínűleg ő volt a tökéletes választás a szerepre, hiába akarták azt a jóval ismertebb Scarlett Johanssonra osztani.

monroewilliams

Nagy-Kálózy Eszter - Karády Katalin

A Hídembernél egy kicsit régebbi, 2001-es a Hamvadó cigarettavég című film, amiben Nagy-Kálózy Eszter alakítja Karády Katalint. Ebben a filmben jó munkát végeztek a sminkesek és a fodrászok, mert Nagy-Kálózy nem különösebben hasonlít Karádyra. Szerencsére viszont Karády arca nem is annyira emblematikus a személyiségéből, mint a testtartása, a frizurája és a cigarettája.

karady nagykalozy

Naomi Watts - Diana hercegnő

Írtuk már, hogy az idei és a következő és az életrajzi filmek éve lesz, de nem lehet eleget hangsúlyozni. Naomi Watts például Diana hercegnő lesz a Caught in flight című darabban. A filmről csak annyit tudni, hogy az utóbbi években kicsit visszaszorult Watts lesz benne Diana, és a hercegnő titkos viszonyáról fog szólni. A rendező pedig az az Oliver Hirschbiegel, aki a Bukást és A kísérletet is rendezte.

141059474 10

Sinkovits Imre - Liszt Ferenc

Nem mai darab, de a kevés magyar életrajzi film egyike az 1970-es Szerelmi álmok, ami Liszt Ferencről szól. Az egy dolog, hogy Sinkovits Imre volt az egyik legnagyobb magyar filmszínész, de az mégsem ugrik be róla az embernek, hogy szakasztott úgy néz ki, mint Liszt Ferenc. Az orosz-magyar koprodukcióban készült filmben viszont mégis sikerült úgy alakítani a színészt, hogy egészen hihető zeneszerző lett belőle.

lisz sinko

Szabó-Kimmel Tamás - Fenyő Miklós

Mostanában az m1 vetélkedőjét vezeti, de korábban filmben is szerepelt már Szabó-Kimmel Tamás, aki a Made in Hungária című magyar Grease-ben játszotta Fenyő Miklóst. A kép kiválasztásánál bajban voltunk, mert a filmben Szabó-Kimmel elég sokat van napszemüveg nélkül, míg Fenyő szinte sosem vette le azt aktív karrierje alatt. Szerencsére az utóbbi években már lehet napszemüveg nélkül fotózni, így jól látszódik, hogy a korkülönbség ellenére is eléggé hasonlítanak egymásra.

fenyo szabokim

Will Smith - Muhammad Ali

Will Smith 2001-ben játszotta el az egyik leghíresebb bokszolót az Ali című filmben. A színész sokat gyúrt a szerep kedvéért, és a megfelelő frizurával végül tényleg nagyon hasonlított Muhammad Alira. Bár, ma már tudjuk, hogy a 2008-as Ausztrál Openen feltűnt francia teniszező, Jo-Wilfried Tsonga lenne tökéletes választás bármilyen Ali-szerepre.

135967290 10