Tom Cruise ma ünnepli ötvenedik születésnapját, ebből az alkalomból tekintsük át, hogy mennyire nem változott a kinézete híres női oldalán. Híres női azonban változnak - a jeles évfordulóra a harmadiktól, Katie Holmestól is válópert kapott.

Ma ünnepli ötvenedik születésnapját Thomas Cruise Mapother IV, ismertebb nevén Tom Cruise. A színész 31 éve van a pályán, ezalatt egyébként meglepően kevés filmet forgatott ahhoz képest, hogy mekkora sztár, és a filmjei mellett leginkább arról ismert, hogy ő a világ talán leghíresebb szcientológusa.

A furcsán csengő, nemesi hatású Mapother IV-nek viszont semmi köze ahhoz, hogy a szcientológia felkent papja. A színészről szóló érdekes adatok egyébként arról írnak sok helyen, hogy Cruise a színészi pálya helyett sokáig papnak készült, de nem szcientológusnak. Szóval, nem a kétes hírnevű egyháznak szól a név, hanem annak, hogy Cruise családjában, a Mapothereknél már négy generáció óta hívják az elsőszülött fiúkat Thomas Mapothernek.

Cruise 1981-ben tűnt fel Hollywoodban egy elég gyenge romantikus drámában, a Végtelen szerelemben, azóta pedig 34 filmben játszott, ami annyira nem sok, viszont néhány hatalmas kasszasikere is volt.

A Kockázatos üzlet című, 1983-as, klasszikus 80-as évekbeli tinivígjátékkal lett ismert, de az igazi áttörést az 1986-os Top Gun hozta meg neki, amiben mindenki megjegyezhette magának az arcát.

És érdemes volt jól megjegyezni, mert egyrészt innentől kezdve Tom Cruise akkora csillaga lett Hollywoodnak, hogy nagyon sokáig nem lehet majd letörölni, másrészt az arca az elmúlt közel harminc évben szinte alig változott, mintha megállt volna az öregedésben. Ezt az öregedésmentességet a színész éppen válófélben lévő felesége, Katie Holmes is elmondhatja magáról , aki szintén szcientológus. Úgyhogy vagy a szcientológia tud valamit, vagy nagyon jó a családi plasztikai sebész.

A Top Gun után két évvel bebiztosította a halhatatlanságot a Cocktail című filmmel. Valószínűleg nincs nő a világon, akit a két filmben bemutatott férfitípus közül az egyik ne vonzana baromira. Ha esetleg akad, akkor őket a szintén 1988-as Esőemberrel vette le a lábáról. De minden stílust kipróbált, dolgozott Kubrickal a Tágra zárt szemekben, volt spanyol művészfilm-feldolgozása a Vanília égbolttal. De ne hagyjuk ki az Interjú a vámpírral kultfilmet sem, ami extrém esetben szintén magyarázhatja, hogy miért nem öregszik. A 2000-es Mission Impossible óta pedig egy csomó akciófilmje volt, az utóbbi néhány évben leginkább az ilyen filmjeiről híres.

Kivéve a legutóbbit, a Mindörökké rockot, amiben énekel, tele van műtetoválással, és saját maga fantasztikus paródiáját mutatja be. Reméljük, ő is viccnek szánta a szereplést, és úgy nem olyan ciki. Cruise felismerte, hogy kezd kicsit sok lenni az akciófilmekből, ezért nemsokára egy gyilkossági nyomozós thrillerben láthatjuk majd, sőt néhány éven belül jön a kultikus Top Gun második része is.

Miért nem öregszik Tom Cruise?

Annak ellenére, hogy mekkora sztár, viszonylag keveset szerepel magánéletével a hírekben. A kétezres évek elején, amikor éppen Nicole Kidman volt a felesége, felröppent a pletyka, hogy meleg, de a színész pert nyert a pletykát hozó Daily Express ellen.

Emellett leginkább azzal kerülhetett volna a címlapokra, hogy már harmadszor házas, de az ilyen dolgait is képes botrányok, meg nagyobb felhajtások nélkül intézni. Első felesége Mimi Rogers volt, akivel a 80-as évek végén voltak együtt, állítólag Rogers mutatta meg Cruise-nak a szcientológiát. Aztán bő egy évtizedig Nicole Kidmannel alkotott hollywoodi álompárt, mindkettejüknek a 90-es évek volt a legnagyobb sikerek évtizede, a nevük nagyon jól pörgött. De 2001-ben tőle is elvált. Ezután Penelope Cruzzal járt egy ideig, talán ő volt a legmeglepőbb  híres nő az életében. 2004-ben pedig megismerkedett a nála jóval fiatalabb Katie Holmesszal, aki nemrég adta be a válókeresetet, valószínűleg férje szcientológus mivolta miatt. Egy gyerekük született, az anyjára nagyon hasonlító Suri Cruise.