Legyen öreg fesztiválmotoros vagy fiatal csaj, Péterfy Bori mindenkiből előcsalja a dívák iránti rajongót. A művésznő EFOTT-koncertjén a tűző napon kutattuk a rajongás okát és oszlattuk el a sztereotípiákat. Az eredmény: Péterfy egy ribancos kinézetű underground művésznő, iszonyat jó hanggal, fiatalos temperamentummal és nagy egyéniséggel. Még egy új fan születésének is tanúi lehettünk.

Nagyszínpadot kapott péntek este az EFOTT-on Péterfy Bori, és úgy gondoltuk, kötelességünk utánajárni annak a sztereotípiának, vajon tényleg a bölcsészek dívája-e az énekesnő, és valóban az undergroundban tanyázik-e még. Olyan vegyes közönséget találtunk a koncert előtt, ami megrengette a dohányzás ellen is küzdő énekesnőről szőtt előítéleteinket.

Lili

Első találatunk rögtön olyan volt, amire a Torpedóban azt mondják: Talált, süllyedt! "Most meghallottam a hangját, és iszonyatosan jó" – magyarázta Lili, aki a szemünk láttára szeretett bele Péterfy Boriba és a Love Bandbe. Ő tehát újonc: "Ismerem, de nem voltam még soha koncertjén" – mondta a lány, aki egyéniségnek és művészléleknek tartja Péterfy Borit.

 

Gábor és István

Két érettebb férfit is találtunk, ők a földön ülve várták a koncertet. "Mi nem a Péterfy Borira jöttünk, mi csak itt vagyunk, bár szeretjük a Pétery Borit, imádjuk" – mondta egyikük. "Szeretjük az összes ilyen alter meg underground zenét" – válaszolták arra, mégis mi vetette őket a melegben ide. "Nekem az a Vámpír című szám nagyon tetszik, nagyjából tudom a szövegét is, de ne kérd hogy énekeljük!" –  suhant át az ijedtség rajtuk. Szerintük Péterfy nincs túllihegve, kellenek ebbe a műfajba is a dívák, az ő zenéje ráadásul "szövegét meg zenéjét tekintve is underground".

 

Bori, a zsiráf

Egy négyfős lánytársaságot is megkérdeztünk, helyettük Bori, a zsiráf válaszolt, aki Péterfy-fannak mondta magát. A díva általános "ribanc kinézetére" annyi volt még a reakció, hogy "síp-síp-síp-síp", a kisípolás a később tényleg kurvásan fellépő Péterfy láttán értelmet is nyert. Viszont hozzátette: "ez mindenkinek tetszik, azért állnak itt. Tud énekelni is, de az már mellékes" – mondta Bori Boriról. A Péterfyt cikizőknek csak azt üzente: "bírálja az, aki jobban tud énekelni".

 

Elek

Egy idősebb, sok fesztivált megjárt férfivel is találkoztunk közel az első sorhoz. "Én régóta szeretem a Péterfy Borit, és tavaly-tavalyelőtt hiányzott, hogy nem volt a Hegyalja Fesztiválon" – mondta az igazi őshegyaljás Elek. Péterfy szerinte "nemcsak zene, hanem színpadi játék is. Lehet rajta látni, hogy ő előadóművész, na meg a fiatalos temperamentuma" – indokolta megbecsülését. "Sokan tartják bölcsészzenének a Quimbyt is, meg a 30Y-t, és attól még nagyon jók. Őket szeretik még az idősebbek is" – zárta mondanóját Elek.

 

Zsófi

"Az egyénisége miatt szeretem őt" – mondta Zsófi Péterfyről, akit rögtön megszeretett, amikor először meghallotta. Ez "olyan három éve" történt vele. A bölcsészező kritikákra azt mondta, "ez hülyeség", szerinte "egyszerűen csak át kell érezni" a művésznő zenéjét. Ekkor már nem is lehetett többet kérdezni, Péterfy előbb említett ruhájában berobbant a színpadra, mindenki felpattant, mi pedig elénekeltük a Vámpírt menekülés közben.