Majka, Curtis és BLR először játszott nagyszínpadon, élő zenekarral, ez pedig a rossz idő ellenére is elég volt egy félházra a Budapest Parkban. A legnagyobb meglepetés nem is a profizmus volt, hanem az, hogy mennyi slágere van Majkának, illetve hogy tényleg léteznek lányok, akik a mellükre akarnak Curtis-autogramot.

Finoman szólva sem úgy nézett ki Majka, Curtis és BLR kreatívan csak Majka Curtis BLR névre hallgató formációjának első élő zenekaros koncertje előtt a helyzet, mint amiből ki lehet hozni egy sikeres fellépést. Az ősz első igazán ronda esős napján a teljesen nyitott Parkban még akkor is halálra ítéltnek tűnt ez az egész, ha mostanában tényleg kiemelkedően népszerű itthon a három srác produkciója, ráadásul még mindig nagyon nehéz volt elképzelni, hogy léteznek annyira hardcore rajongók, akik nem maradnak inkább otthon ezen a borús csütörtöki estén. Először mi is azt hittük, bukás lesz, és ezen még az sem tudott változtatni, amikor megláttuk az első villamosmegállóban piáló kapucnis arcokat.

A keménység az imidzs

“Nem az esővel van a baj, hanem hogy hideg van. Ha én rajongó lennék, és el kéne indulnom otthonról nagyon nehezen venném rá magam. Ha eljönnek úgy ötszázan ebben az időben, akkor az már parádés” – mondta kissé szomorúan a Velvetnek a tévézéstől kicsit visszavonuló Majka. Mint kiderült, annyira azért nem újdonság a formációnak az élő zenekar, hogy remegő térddel várják a fellépést, Majkát szólóban már támogatták zenészek, Újpest aktuális ikonjának, Curtisnek pedig épp nemrég volt hasonló fellépése BLR-rel, természetesen Újpesten. “Itt azért egész máshogy szól a cucc. Az a háttér, amit a Budapest Park biztosít egy ilyen koncertre, az egészen más, mint egy balassagyarmati városi napok. Most azt is jó lett volna látni, mennyien jönnek össze, ha fizetni kell a belépőért, ez itt most bebukott az idő miatt” – szomorkodott még egy sort, amihez csatlakozott Curtis is: “Van bennem fájdalom, mert lelkiismeretesen készült az egész brigád. Több hetet készültünk rá, teljesen új az egész zenekar.” Azt nagyon gyorsan leszögezték, hogy a másfél órásra tervezett koncerten nem lesz freestyle-os kiállás, Majka szerint azt meghagyják azoknak, akik nem készülnek a koncertre, de táncshow sem lesz. “Ha a szöveg mellett táncolnék, kihánynám a tüdőmet. Gerinek (BLR) van egyajta színpadi mozgása. Próbálkozik, de a harmadik sör után szembesül vele, hogy nem megy. Mi kemények vagyunk, nekünk ez az imidzsünk. Szigorúan nézünk. Geri a puhány, ő táncol” – vezette fel Majka a várható történéseket.

Hajrá lilák

A nagyjából pontosan nyolckor elkezdődött koncerten két dolog került ki gyorsan. Egyrészt az, hogy tényleg létezik nagyjából 800-900 olyan ember az országban, aki képes elázni azért, hogy láthassa kedvenc telepi rappereit, másrészt pedig az, hogy BLR tényleg próbálkozik táncmozdulatokkal, aminek a sikere alapján mi bátran adományozzuk neki a hip hop Komár Lászlójának járó óriási elismerést. A koncert előrehaladtával még ennél is izgalmasabb dolgok derültek ki. Például hogy Majkának az elmúlt tíz évben sikerült annyiszor beletenyerelnie a jóba, hogy kis segítséggel tényleg rendelkezik másfél órányi olyan dallal, amiket még az is ismer, akinek magától eszébe sem jutna ilyesmit hallgatni. Vagy hogy az egyszerű, de ebben a helyzetben mindig működő dugós poénokkal ("Még soha nem volt merevedésem, de ha lenne, akkor ettől lenne!") operáló Curtisnek tényleg sikerült annyira emblematikus újpesti figurává válnia, hogy a dalok közt rendszeresen kerültek elő a közönségből szurkolói dalok, valaki pedig még egy lila-fehér sálat is hozott lóbálni. A legnagyobb felfedezés viszont az volt, hogy ameddig sok előadó úgy kap állandó megjelenési lehetőségeket, hogy az ingyenes falusi búcsúkon kívül sehol nem képesek a saját barátaikon kívül embereket vonzani, addig ez a három srác minden akadályozó körülmény ellenére is az ország lakótelepeinek szószólójává vált, és megtöltötte a Park felét. Ehhez kell persze a hitelesség, ami azzal már össze is jött, hogy Majka, Curtis és BLR tényleg olyan lakótelepről indult suttyók, amilyen a közönségük nagyrésze.

Pöcsfogdosás és Pokolgép

Ehhez járult hozzá a profi körítés, aminek köszönhetően Curtis pöcsfogdosása sem pózolás, hanem szórakoztató színpadi jelenlét, és Majka kiszólása is vicces, ahogy megkéri a VIP-ben ülő ismerőseket, hogy sikítsanak már ők is, ha már odaadta nekik azt a kibaszott jegyet. Összesen egyszer akadt meg a dolog, amikor a Pokolgép zacskószorító bőrnadrágos miliőjéből a hat számmal nagyobb Fubu-nadrágok világába átültetett Ítélet helyettet kellett újra elkezdeni, de még ezt is sikerült méltósággal lekezelni, hiszen ők is épp úgy balfaszkodhatnak, mint bárki a közönségből.

Az egészen elképesztő mennyiségű lánysikolyt kiváltó koncert után már jóval lazább lett mindenki, mindenki ölelkezett egy sort, a meghatottságméter kiakadt. “Nagyon boldog vagyok. Részemről ennyit tudok mondani” – foglalta össze röviden a dolgokat Curtis. “Nem gondoltam volna, hogy az idő ellenére ennyien eljönnek, nagyon elégedett vagyok” – örvendezett BLR, Majka szerint pedig végül jobb is így: “Ha jó időben teltházat csinálunk, akkor már olyan nagyképű lettem volna, hogy nem köszönök reggel a gyereknek.” Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a város másik feléből elzarándokolt rajongóknak kiosztottak pár aláírást, szerencsére ment mellre is, aztán elkezdődött a piálás része, ahol például az is kiderült, hogy Curtisnek van egy fradista haverja, aki a koncertre csak az ő kedvéért lila felsőben jött, ami alapján tényleg el tudjuk képzelni, hogy egyszer egy lakótelepi hip hop zenekar fogja elsimítani az azeri-örmény konfliktust.