Zámbó Jimmy fia kétszer is rosszul énekelt az X-Faktorban, mégis továbbjutott. De nem mindig segít, ha apu sztár: Gene Simmons lánya nem biztos befutó az X-Factorben, Jim Carrey lányát is kivágták idén az American Idolból. Hernádi meg maga vágatná ki a lányát.

Míg a magyar X-Faktorban Zámbó Krisztián, a néhai Zámbó Jimmy fia próbál szerencsét, az amerikai változatban Gene Simmons, a KISS magyarjának lánya, Sophie Simmons versenyez. Mindkét fiatal a sikeres apja árnyékából indul, mégis teljesen különbözően kezelik a helyzetüket, pedig szigorúan véve ugyanúgy kéne, hiszen a licencműsorok forgatókönyve elvileg nagyjából megegyezik.

Kik ők?

Sophie Tweed-Simmons: Gene Simmons lánya. Apu a KISS magyar származású tagja, anyu, Shannon Tweed egykori playmate. Tizenkilencéves, számos alapítványt támogat. Nyilvánosan eddig csak apjáék realityjében (Gene Simmons Family Jewels) szerepelt. Hivatalos honlapja nincs, Twittere van.

Zámbó Krisztián: Zámbó Jimmy legidősebb fia. Apu a kilencvenes évek Magyarországának meghatározó és megosztó énekese, anyu Csoma Verona, ismereteink szerint civil. Harminckét éves, számos fellépésen és egy lemezen van túl. Hivatalos honlapját – vigyázat, zenél – erre találja. Készült már videoklipje is.

Hogyan énekelnek?

Sophie Tweed-Simmons: Nyilvánosan eddig ritkán lehetett hallani a hangját, bár a családi reality bemutatta a szülők esküvőjét, ahol Etta James At last című dalát adta elő. Fellépett idén a Rock for Vets című jótékonysági eseményen is, ahol ugyanezt dalolta. Az X-Factorbe azonban már új dalt vitt: egy Adele-feldolgozta Bob Dylan számot, milyen eredeti. Az előadása viszont nagyon kellemes, és örömteli, hogy nem hajlítgatja rommá a választott dalát. Az alábbi videóban négy percet kell várni, hogy elkezdjen énekelni. Sikerességét nem spoilerezzük, csak egy kommentet idézünk a YouTube-ról: „ha csóró lenne, és szar az élete, négy igent kapott volna."

Zámbó Krisztián: Hangja a számos fellépés és a klip után aligha hathat az újdonság erejével – mindezzel, illetve elhunyt apja hírvenével a félcelebségig már eljutott, hiszen van olyan fórum, amelynek érdekes egy videós beszámoló a születésnapjáról. Hallhatták már a Házibuli Attilával című műsorban is, koncertjeiről viszont nem találtunk felvételt. Az első válogatáson apja dalával, a Bukott diákkal támadt a zsűrire, aki továbbjuttatta őt, elnézve a pontatlanságokat, és az egyéb zavaró tényezőket. Alább hallhatják, miként vezette elő a dalt.

Hogyan kommunikálják apu sztárságát?

Sophie Tweed-Simmons: Gene Simmons lánya állítja, hogy a válogatás előtti napig titkolta az apja elől a jelentkezését, amit vagy elhiszünk, vagy nem. Mivel pedig Demi Lovato, az egyik zsűritag felismerte, nem úszhatta meg a vele kapcsolatos kérdéseket sem, de ragaszkodott hozzá, hogy nem kér az apai segítségből. Persze miután a szülei is elkísérték a válogatásra, ez sem tűnik túl életszerűnek.

Zámbó Krisztián: Zámbó Jimmy fia mindent megtesz azért, hogy fenntartsa a Jimmy-kultuszt. Mint a fenti videóból is kiderül, már az első válogatóra is apja dalát vitte, a honlapján olvasható bemutatkozásban is rá hivatkozik, no meg évek óta azzal szerepel a bulvárlapokban és -műsorokban, hogy az apjával duettezik (igen,ráénekel egy koncertfelvételre), vagy  hogy róla írt egy dalt. Becsületére legyen mondva, a Zámbó-család további szárnypróbálgatásaitól elhatárolódik, nem haknizik velük – csak egyedül jár félplaybackelni.

Mit szól hozzájuk a világ?

Sophie Tweed-Simmons: Egyelőre visszafogott kritikákat kapott: a Yahoo zeneblogja szerint nem lenyűgöző, de volt benne valami – a Zimbio szerint lélek. Az Mstarz úgy véli, a lány örökölte apja

Van esélye Zámbónak?

vokális tehetségét, a Rolling Stone szerint viszont középszerű, az Examiner tudósítója pedig azt írta, egyszerűen nem elég jó. Ő egyébként ott volt a felvételen, és mint írja, Tweed-Simmons két dalt énekelt, a második felénél pedig már a szülei is a színpadon álltak.

Zámbó Krisztián: Előadása, amellyel továbbjutott, annyira nem volt jó, hogy ez még neki is feltűnt. Az internet népe erősen felháborodott azon, hogy ennyi tévesztéssel a mentorházba lehet jutni (ha lemaradtak volna róla, tekerjenek 02:09-hez az alábbi videóban), úgyhogy eléggé össze kell szednie magát ahhoz, hogy meggyőzzön valakit (a rajongóin kívül, merthogy vannak). És nemcsak mi írtunk olyat Zámbóról, aminek nem örül, hanem gyakorlatilag az egész internet. Biztosan nem sírt még eleget.

És most?

Azt egyelőre nem tudni, hogy Tweed-Simmons továbbjut-e a műsor élő adásaiba, mint Zámbó a mentorházba, de ha a választ az apa celebségére alapozzuk, nem feltétlenül. Jim Carrey lánya, Jane például jelentkezett az American Idolba, de a második körben kihajították, mert nem volt elég meggyőző. (Holott elsőre kíséret nélkül énekelt úgy, amivel nálunk meg lehet nyerni egy ilyen versenyt, amikor pedig kiesett, sem volt olyan rossz.) Hernádi Judit lánya, Tarján Zsófi is okozott néhány izgalmas percet, de nem azért, mert kellemesen énekel, hanem mert az anyja le akarta tiltatni a róla készült felvételeket.

Akárhogy is, ha az egész díszes társaságból csak Gene Simmons tevékenysége marad fenn, már nem jártunk rosszul.