Celebek körében végzett rapid felmérésünk szerint Daniel Craig a valaha volt legszimpatikusabb James Bond-figura. A Skyfall című 007-es remekmű csütörtöki bemutatóján celebek hada és x-faktorosok tömege vett részt, akik közül nem mindenki volt tisztában vele, ki az a Bond. Aztán a férfiállat Craig szétlőtte a vásznat, és a meghirdetett parti ellenére mindenki hazaoldalgott.

A fű zöld. A havas Szibériában száguldó vonaton csak egy sör menthet meg minket. A Skyfall című új James Bond film csütörtök esti premier előtti vetítésén tudhattuk meg ezeket a film előtti szponzorreklámokból. Amúgy minden a celebes bemutatók menetrendje szerint zajlott: az Arena Plazában, Skyfall-tapéta előtt, izzasztó reflektorok fényében vonultak be az RTL-es celebek és kiválasztott bizniszmenek az állatkerti kifutóként elkerített placcra. A kordonon kívül izgatott, láthatólag erre az eseményre idejött tinilányok fotóztak és vihogtak.

Végeztünk egy közvélemény-kutatást is a megjelent ismert arcok között, ki a kedvenc Bond-színészük, melyik film a legjobb szerintük, elfáradhat-e a Bond-franchise, mit esznek a nők Daniel Craigben és kit képzelnének el még 007-esként.

A Brosnan-pártiak

Az egykori x-faktoros Apollo 23 két tagja Pierce Brosnan munkásságát emelte ki, de Sean Connery és Roger Moore is megemlítődött. "Ő nem nyomhatott ilyen kigyúrt állat szerepet, az nem állt volna neki jól" – mondta az előző 007-ről Nánássy Tibor. Varjú René állította, fura volt megszokni Craiget elődje után, hiszen teljesen más karakterek. Arról megoszlott a véleményük, melyik a kedvenc filmjük, egyikük A kvantum csendjét, másikuk a Casino Royale-t preferálta. "A Bond-filmeknek az a lényege, hogy mindig új színész kapja meg a szerepet" – mondta Nánássy, aki szerint "nagy castingok mehetnek" Craig utódjáért (bár a színész aláírt még két Bond-filmre).

Istenes Bence szabályos pánikba esett kérdésünkre, mivel nem egy nagy Bond-szakértő. Annyit azért elmondott, hogy ő is Brosnan-párti, mert "tőle tök hiteles volt a 007-es ügynök", és eleve ő tőle datálja azt, hogy Bond-filmeket néz. Craiget is bírja – tette hozzá, bár Brosnan stílusosabb volt szerinte. Hozzátette, a fejlődő technika és az újabb és újabb ügynökök megmentik a szériát.

Rékasi, a szittya 007-es

Feltettük azt a kérdést is, kit tudnának az adott celebek Bondként elképzelni, amire a mostanság rendszeresen futó Istenes Bence és Rékasi Károly is rávágta: saját magukat. Rékasi felesége, Détár Enikő a Craig-pártiak mintapéldánya volt, "mert modern, agyas és nem nyálas". Rékasi hozzátette, neki Craig mellett Connery az etalon. "Ők ketten hordozzák azt, hogy nem bájgúnárok, nem nyálasak, férfiak, nyersek, nagyon-nagyon egyenesek" – sorolta az ideális 007-tulajdonságokat.

Nem hagyhattuk ki James Bond jelenlegi magyar szinkronját, Stohl Andrást sem. Állította, Sean Connery "az igazi James Bond, legalábbis az én generációmnak ő az első". Stohl is Rékasi mellé állt, szerinte is Craig az, aki "ugyanebbe a vonulatba tartozik". Azt is kifejtette, hogy a nőknek úgyis Brosnan, a férfiaknak pedig Craig lesz a nagy kedvenc. Őt mellesleg igazán jó színésznek is tartja Stohl. A 007-sorozat szerinte "nem tud elfáradni, ha mindig jön egy újabb generáció, akinek újat jelent" – elemezte a helyzetet. Hozzátette, látszanak az apróbb változtatások, már másféle italt iszik az ügynök, más ketyeréket használ. A kérdésre, hogy ki lehetne Magyarország James Bondja, tömör választ adott nevetve: "Nyilván a Rékasi Karcsi".

Az est csúcspontján beterelték a karámba az X-faktor összes idei döntősét, akik nagyon élvezték a csillogást. "Nagyon örvendek, hogy itt lehetek, és izgatottan várom a filmet" – hadarta Antal Tímea, aki szerint Craig "tök jó csávó". Ekkor belibbent a képbe Csobot Adél, aki heves mosolyok közepette istenítette Craiget. Szerinte a 007-őrület "kifogyhatatlan", most pedig rátesz egy lapáttal az 50. évforduló is. A mostani film várható sztorijára Kvaka Andrea tapintott rá a legjobban: "Valami kis szerelem és sok akció, és Bond tuti, hogy a végén nagy hős lesz". Persze hozzátette, szereti az alaposan megcsavart filmeket, az ügynök halála is nagy lezárás lenne.

Sáska, miteszer, bankárparti

Vesztünkre a filmekben nem túl jártas P. J. Z-t is megkérdeztük a filmekről. Az énekes Csikja Richárd elmondta, "Az imádkozó sáska hajnali szekere" a kedvenc Bond-filmje, amiben "Jason Paulo" játszott (igen, ezt ő maga találta ki). Csonka Tamás szerint a nők azért buknak Craig figurájára, mert "a századik emeletről leugrik, és bemegy egy másikba", Csikja szerint pedig "sok a mitesszere".

A sok celebszöveg után a háziasszonyok, Zimány Linda és Dukai Regina promózták egy sort a sört, nyereményjátékot vezényeltek, majd megkezdődött a vetítés. A filmet nem spoilerezzük, csak ajánlani tudjuk, ha bővebben olvasna róla, tekintse meg az Index kritikáját. Hogy a burzsoázia megkapja, ami neki jár, az afterbulit a budai MOM Park egyik lebujába helyezték, ahova viszont Zimányék kivételével egy celeb se ment át. A bulit megtöltő bekoktélozott bankárok viszont óriási partit csaptak.