A brit tévés szakácsnő sokáig félt attól, hogy rossz anya lesz, mert a sajátja kislánykorában bántalmazta. Lawson állítja, az anyja nem szerette őt, az apja pedig alkohollal kínálta tanulás közben.

Nigella Lawson nemrég interjút adott az FT Weekend magazinnak, amelyben részletesen beszámolt gyerekkori rossz élményeiről. Kiderült: amióta felnőtt, attól félt, hogy nem lesz jó anya, mivel az otthonról hozott minta sem volt jó. Anyja, Vanessa Salmon sokszor bántotta őt és testvéreit, nemcsak szavakkal, veréssel is. Emiatt a tévés szakács úgy érzi, Salmon nem szerette őt.

Eddig nem beszélt ilyesmiről, és amikor 48 éves korában, májrákban elhunyt anyja szóba került, akkor is kedves szavakkal emlékezett rá – a szakácskönyvében például arról írt, hogy számos étel elkészítéséhez tőle merített ihletet. Így például a sült csirke illata és íze is a régi családi eseményekre emlékeztette, amikor anyjával és három testvérével körülülték az asztalt.

Most azonban elmondta, hogy a helyzet ritkán volt rózsás. „Sosem voltam neki elég jó. Vicces volt, de depresszióra hajlamos, és nagyon érzékeny a hangokra. Ha meghallotta, hogy egy műanyag zacskón valaki elhúzza a kezét, megőrült. Egész nap ordított velünk, és azzal fenyegetett, hogy »addig ütlek, amíg bőgsz«, úgyhogy nem sírtam. Azóta sem." Lawson szerint mindez nem egy hideg fejjel, előre eltervezett dolog volt, hanem az idegesség hozta ki belőle.

Szeretetlenségét annak számlájára írja, hogy ő volt a második gyerek, Dominic bátyja után, apuci szeme fénye, ezért talán féltékeny lehetett rá.  „Bocsánatot kértem tőle, ha valamit rosszul csináltam, mire azt kérdezte, »honnan veszed, hogy az ügyetlenség kifogás?«." Kapcsolatuk változott, miközben Lawson felnőtt, ám anyja később is többször megbántotta. Miközben az asszony a halálos ágyán feküdt, azt mondta neki, legalább végre öngyilkos lehet, mert amikor a gyerekei kicsik voltak, ez rosszabbul jött volna ki.

Apjával jobb volt a helyzet

Apja, Nigel Lawson egykori parlamenti képviselő 1980-ban vált el anyjától. A férfivel jobb volt a kapcsolata, ő nyugodtabb szülő volt – bár arról nem beszélt, miért nem avatkozott közbe, amikor az asszony a gyerekeiket verte. Azt is elmondta, amikor tinikorában az apja otthon whiskyzett, őt is megkínálta, mert csak az ökör iszik magában.

Az interjúból az is kiderült, Nigella Lawson nagyon sok magánéleti válságon ment keresztül, ám ezt sosem lehetett látni rajta. Húga, Thomasina 32 éves korában hunyt el mellrák miatt, első férjét, John Diamond újságírót pedig 2001-ben veszítette el (41 évesen halt meg, torokrákban. Két gyerekük van, a most 18 éves Cosima, és a 16 éves Bruno. Azóta férjhez ment Charles Saatchi műgyűjtőhöz, és bár családi élete kiegyensúlyozott, elmondása szerint nehéz gyerekkora miatt mindig is vágyni fog az elismerésre. Akit a teljes interjú érdekel, itt olvashatja el.