A húsz gyermekáldozatot is követelő lövöldözés nemcsak az amerikai elnök szemébe csalt könnyeket, az egész celebvilág mélységesen megdöbbent, és a közösségi oldalon biztosítják támogatásukról az érintetteket. Többen is – köztük Goldie Hawn, Lenny Kravitz és Ricky Martin – azt javasolják, változtassanak a fegyverviselési szabályokon.

Pénteken egy ámokfutó közel 30 embert ölt meg egy connecticuti általános iskolában, majd magával is végzett. Az áldozatok többsége gyerek volt, és Barack Obama könnyeivel küszködve tartott sajtótájékoztatót a történtekről. Az amerikai hírességek Twitteren fejtették ki véleményüket a mészárlásról. "Nem tudok másra gondolni, csak azokra a szülőkre, akik ma elveszítették gyermekeiket. Átérzem a fájdalmukat" – írta Denise Richards. Naomi Cambell szintén részvétét fejezte ki, akárcsak Rihanna, aki kis angyaloknak nevezte az ámokfutó áldozatait. Hozzátette, imádkozik az áldozatok családjaiért, valamint azokért a sérültekért, akik az életükért küzdenek.  "Isten irgalmazz! Nem lenne szabad, hogy ilyesmi megtörténjen!...Milyen borzasztó lesz így a karácsonyuk" – jegyezte meg.

Kim Kardashiant szintén megdöbbentette az eset. "Ez annyira szomorú, szegény gyerekek. Azért mentek iskolába, hogy tanulhassanak, és senki nem számított arra, hogy bekövetkezhet egy ilyen tragédia. Imádkozok az áldozatokért és a családjaikért!" Hugh Hefnert szintén lesújtották a történtek. "Hova tart a világ?" – tette fel a nagy kérdést, ami egyébként Kim Kardashian fejében is megfogalmazódott. Hozzájuk hasonlóan részvétét fejezte ki még Fergie, Pink, Paris Hilton, Ashton Kutcher, Justin Timberlake, Tyra Banks, Kesha, Miley Cyrus, Lindsay Lohan, Snoop Dogg, Diddy, Slash, Britney Spears, Rachel Zoewill.i.am, Felicity Huffman, Irina Shayk és Nicole "Snooki" Polizzi, aki állítása szerint megkönnyezte Obama beszédét. A Twitteren gyászolják a connecticuti ámokfutás áldozatait a celebek

Michael Moore, a Kóla, puska, sült krumpli című film rendezője természetesen a maga sajátos módján emlékezett pedig a lövöldözésről. "Ma reggel egy őrült férfi 22 gyerekre támadt rá egy kínai általános iskolában. De ennek az őrült illetőnek csak egy kése volt, és senki nem halt meg" – írja Moore, aki nem ért egyet az amerikai fegyerviselési szabályokkal. Úgy tűnik, Jim Carrey is hasonló véleményen van. "Az otthonainkban tartott fegyverek sokkal több ártatlan emberrel végeznek mint bűnözővel. A fegyver, amit ő használt, az édesanyjáé volt, és most már az asszony is halott" – írja.

Lenny Kravitz szintén úgy érzi, hogy szigorítani kellene a szabályozást, bármennyire is tiszteli az alkotmányt. És Goldie Hawn sem gondolja másként. Szerinte ennyi ártatlan, kioltott élet elég hatásos érv, és ideje a tettek mezejére lépni. "Szomorúság, düh és frusztráció. Apaként átérzem a szülők fájdalmát. Ideje változtatni" – írja Ricky Martin, aki szintén a fegyverviselési szabályok szigorítása mellett kardoskodik. Úgy véli, hogy ezzel elejét lehet venni az ilyen ámokfutásoknak, és sokakkal ellentétben úgy véli, ez nem egy Amerika-ellenes cselekedet lenne, hanem az USA polgárainak érdekét szolgálná.

Adrianne Curry ugyan nagyon aktív felhasználó, de ő pont nem twitelt a témában, és emiatt kapott is a fejére. Ő azzal védekezett, hogy akik egy Z-kategóriás híresség Twitterjéről szeretnék megtudni a legújabb fejleményeket, azok bizony butábbak, mint a celeb, akit követnek. Persze a végén csak elmondta, hogy mi a véleménye a borzalmakról. "Akik gyereket ölnek, nem emberek" – írja Curry, aki hozzátette, előbb lépne kutyaszarba, mint hogy egy pillantást is vessen rájuk.

A Külügyminisztérium együttérzését fejezi ki a hozzátartozóknak

A Külügyminisztérium sajnálattal értesült az Egyesült Államokban történt tragikus eseményről, amelynek során egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyermeket lőtt agyon helyi idő szerint péntek délelőtt. A tárca együttérzését fejezi ki a hozzátartozóknak. Ezt Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte az MTI-vel a Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában történtekkel kapcsolatban.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében leszögezte, hogy sokként érte a lövöldözés híre. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke borzalmas tragédiának nevezte, hogy az ámokfutásnak reményteljes, fiatal életek estek áldozatul. Több EU-tagország vezetője is kifejezte részvétét az Egyesült Államokban történtekkel kapcsolatban.

Forrás: MTI