Nem volt nagy meglepetés, hogy az utolsóelőtti X-faktorban Csobot Adélt ejtették ki a nézők. A sok ellenséget generáló, ellentmondásos lány nem volt feltétlen rosszabb a többieknél ezen a napon, de még a nagykárolyi szerencsemalac sem állt mellette. Ismeretlen magyar világsztár is színesítette a zajos estét, amelyben furcsa duettek és egy bírálni elfelejtő mentorzsűri is felvillantak.

Csak kettő maradhat – ferdítettük el a Hegylakó-franchise szlogenjét a szombat esti X-faktor kedvéért. A tehetségkutató harmadik évadának kisdöntőjét tartották szombaton, kiderült az, hogy a versenyben maradt három énekespalánta, Antal Tímea, Csobot Adél és Oláh Gergő közül ki esik ki a vasárnapi nagy finálé előtt.

Az idei X-faktort nemcsak a gyenge hangok és produkciók, hanem a nagyon átlátszó előre eltervezettség miatt is sok bírálat érte. Sokszor, főleg az utolsó adásoknál előre sejthető volt, kit akar kiejteni a csatorna, így nem volt meglepetés az elhasználódott Zámbó Krisztián kihullása három hete, Stone kiesése két hete vagy Szabó Dávid távozása a múlt héten. Az énekhangok és kvalitások alapján szombat este Csobot Adél tűnt a következő kiesőnek, és jóslatunk be is igazolódott.

A Duci Klub üdvözlete

A döntősöket a One Direction nevű szépfiúbanda üdvözölte, majd az RTL utcabált rendezett: riói karneváltáncosok, zsonglőrök, akrobaták, bűvészek, BMX-esek, Darth Vader, néptáncosok stb. egymás után ömlöttek be, majd jött Ördög Nóra. A csangcsiakui Egyetértés Ruhaipari Szövetkezet legújabb kollekciójának egy darabját adták Ördögre, ezzel is megtámogatva a hanyatló kínai könnyűipart. Az utolsó adásban nem volt párbaj, a mentorok nem szólhattak bele a kiesésbe. Annyit már az elején megtudhattunk, hogy 46-34-20 százalék az állás.

Ördög Nóra őrült kampányt indított, hogy mindenki szavazzon 330 forintért, még a statisztika tudományát is bevetette. A 12 döntős elénekelt egy dalocskát, majd a három döntő-döntős megkapta az idei X-faktor válogatás-CD-t, úgy örültek, hogy mi már gondolkoztunk egy-egy vérnyomáscsökkentő beküldésén. Malek Miklós ezután ünnepélyesen megfogadta, megtanul néptáncolni, ha a két lány jut a nagy fináléba, Geszti Péter pedig a Gangnam Style koreográfiájának betanulását ígérte meg. Az RTL bejelentkezett a döntősök szülővárosaiból, a bánffyhunyadi riporter ekkor eszmélt rá, hogy már a képben kéne lenni, be is ugrott gyorsan a forgó kamera elé. Nagykárolyból spárgázó kislány, Salgótarjánból a karancslapujtői Duci Klub főtitkárnője üdvözölte a versenyzőket, és elhangzott a "Karancs–parancs" vicces rímpár is.

Vissza a gyökerekhez

A szüleivel meglepett Antal Tímea nyitotta a show-t, Duffy Mercy-jét kapta mentorától (a selejtezők idején is előadta egyszer már), ami nem feltétlen az ő hangszínének való. Pár hamis hanggal ugyan, de elég jól abszolválta a feladatot. A mentorok Antal – a felvételen nem látható – villantására koncentráltak, Geszti pedig "kis gömbvillámnak" nevezte őt. Oláh Gergő a Part Time Loverrel hasíthatott, szintén már másodszor az idei X-faktorban. Az értékelésekkor Keresztes Ildikó kijelentette, ha a közmunka program ilyen zeneiséget ad az embernek, ő is elmegy gereblyézni. Csobot Adélnak viszont még egy lapátolásnyi energiát sem kellett elégetnie, sokadszorra is francia énekesnőcskének öltöztették, mintha az 1930-as évek dzsesszlebujából lépett volna elő. Nem is volt hiba benne, hozta a kötelezőt.

Duettekkel folytatódott az őrület: Antal Timi az érzőszívű keménycsávót, Kasza Tibort kapta maga mellé. A muzsika után Bánffyhunyad lelkésze biztonytalanul üdvözölte az énekeslányt. Oláh Gergőhöz Bebét csatolták, az előadott Back II Black dal súlyától nem is kapott aranyeret. Salgótarjánt kapcsolták ekkor, még a gyurmás Brasch Bencét is levitte a csatorna Nógrádba a buli kedvéért. Csobot Adél is zenetörténeti jelentőségű párral, Beryvel danolászott egy alacsony színvonalút, a közönségben ülő Palvin Barbara is biztos a fejét fogta duett láttán. Antalt Brasch nője, Lola üdvözölte a határon túlról.

Adél Armstrong és Viva Starr

Antal Timinek szüksége lett volna egy toroktisztító felesre következő éneklése előtt, sok volt a hamis hang, ez szokatlan tőle. A mentorok az adás eleje óta nem merik befolyásolni a meccset, most sem jelezte senki a bakikat. Oláh Gergő flottul hozta Michael Jackson klasszikusát, Csobot Adélt pedig ismét bedobta Malek a jeges vízbe: Louis Armstrong Wonderful Worldjét énekelte el, furcsa élmény volt ez a dal egy kevésbé füstös hangtól.

Az eredményhirdetés előtt egy igazi, hatalmas, gigamega világsztár playbackelt a színpadon Viva Starr művésznéven, majd láthattuk, amint Nagykároly egy ifjú sertéssel szurkol Csobotnak, Oláh Gergő pedig megkapta a "karancslapujtői avatár" nevet. Takács Nikolas és a Fool Moon haknifellépése után nagy üvöltések közepette lezárták a szavazást. Antal Timit elsőként juttatták tovább, a hosszú időhúzás után el is pattantak az idegei, elsírta magát. Aztán eljött a nagy pillanat, Ördög Nóra kijelentette: Oláh a döntős, Csobot mehet haza. Csobot emelt fővel, mosolyogva, bár néhány könnyel vette ezt tudomásul, mentora, Malek Miklós szeme is vöröslött a könnyektől.

A cukiság örvénye

A partiumi Nagykárolyból érkezett Csobot elképesztő és ellentmondásos diadalmenetet produkált ugyan, kritikusai szerint egyféle hangon és egyféle mosollyal az arcán tud énekelni minden műfajt. Kiválóan hozza a tündibündi, kora 20. századi énekesnőt, ráadásul jó alakja van, a lábait rendszeresen kiemelik a stylistok, de ez kevés az olyan masszív hangú konkurenciával szemben, mint Antal Tímea vagy Oláh Gergő.

A 18 éves Csobot rögtön kisebb botránnyal kezdett, a naiv nézők megdöbbentek azon, hogy meghívta őt a csatorna a vetélkedőbe. Kétszeri továbbjutása is nagy port kavart, beindult a gyűlölködők hengere. Kellemetlen sztorit is a nyakába kapott, amikor állítólag összejött az élő show előtt kiesett Nagy Szilárddal, majd hamar szakítottak is. Nagy története innen önálló életre kelt, mint egy gólem. A legviccesebb azonban az egyik októberi élő adás során elkenődött Csobot-rúzs volt.

Csobot teste persze sokak fantáziáját beindította: az RTL Marilyn Monroe-ként pózoltatta, a férfimagazinok pedig már szívesen látnák egy szál bugyogóban. Csobot Adélt aztán Istenes Bence is hadrendbe állította cuki barátnői seregében, bár megjelent egy állítólagos fantombarát is a színen. A végére azért nekünk is leesett a tantusz, mindent megértettünk. Folytatás vasárnap, ekkor kiderül, sokadszorra is egy férfi nyeri-e az RTL sokadik tehetségkutatóját.