Egy 18 éves, 168 centi magas és mindössze 33 kilós lányt választott fotóalanyának az egyik egyetemi munkájához Éder Krisztián SP. Dóra a Cosmopolitannek beszélt evészavaráról, amivel négy éve küzd. Többször került kórházba, életveszélyes állapotban volt, a fogai is tönkrementek a betegség miatt. Egy öregasszonyt lát, ha belenéz a tükörbe, de szeretne ezen változtatni, hogy normális emberként élhessen.

„A kiadott témánk a Jövő körvonalai volt. Féléves tervezési feladat, elég sok előkészülettel, buktatóval és konzultációval. Sok koncepció felmerült, de talán ez volt az első, ami eszembe jutott, és amiről azt gondoltam, hogy illeszkedik a témához és fontos, hogy foglalkozzak vele” – magyarázta a Velvetnek Éder Krisztián SP, aki az evészavart választotta témájául az egyik MOME-s feladatához. A fotózáshoz a 18 éves, 168 centi magassága mellé mindössze 33 kilót nyomó Dórát kérte fel. „Alapvetően tartom fontos témának, és azáltal, hogy sok emberhez eljutok, talán egy masszív stoptábla lehet a hasonló gondokkal küzdő fiataloknak” – tette hozzá az előadó-fotós.

Két hónapig napi három almán élt

A 18 éves lány a Cosmopolitan magazinnak nyilatkozott evészavaráról, ami tizennégy éves korában indult el. Akkor a mostani magasságához 73 kiló volt, és miután gyerekkorától kezdve sportolt, nem volt törékeny alkat. Hiába diétázott, ez nem változott. Szüleivel és öccsével normális körülmények között éltek, a súlya miatt sohasem piszkálták, mégis úgy érezte, fogynia kell. „A pontot az i-re az tette fel, hogy nálunk az általánosban, nyolcadikban a végzősök táncolhattak, épp, mint gimiben a szalagavatón. Engem az a fiú kért fel, aki pont a legjobban tetszett. Emlékszem, decemberben szólt, hogy engem választ, én pedig  megfogadtam, hogy a februári táncig mesés formába hozom magam” – mondta Dóra a Cosmopolitannek.

Két hónapon át napi három almán élt, esténként aerobikozott, így leadott tíz kilót. A szülei remélték, hogy a tánc után abbahagyja, de nem így történt. Dóra ugyanis rettegni kezdett, hogy visszahízza a leadott kilókat. Hiába próbáltak beszélni a fejével, ő kicselezte a családját. Egyre zárkózottabb lett, a barátnőjével sem akart már találkozni, már csak azért sem, mert a közös program vagy evéssel, vagy magyarázkodással járt volna. Vagy mindkettővel. Ráadásul a betegségével még kényszeresebbé vált: fix napirend szerint élt, pontosan tartotta a zuhanyzás, az evés, a torna időpontját.

Aztán kórházba kezdték hordani: először vérvételre vitték, majd idővel pszichiátriára, másfél hétre. Beállították az étrendjét, rendesen evett, de ahogy mondta, minden falat szenvedés volt. Hazaengedték, de az evést folytatnia kellett, mert az apja ellenőrizte. Ekkor kezdődött a bulimiája. „Kezdetben csak szerettem volna kihányni az ételt, de nem tudtam. Egyszer aztán egy délután betelt a pohár, rájöttem, hogy enni akarok, mert már fél éve nem éreztem a kedvenc ízeimet. Befaltam mindent, amit  csak találtam és korábban megvontam magamtól: buktát, fagyit, szendvicset, gyümölcsöt, kekszet... rosszullétig. Automatikusan kihánytam mindent. Ekkor úgy éreztem, kezemben az adu ász: ettem is, jól is laktam, de mivel kihánytam az egészet, nincs is bennem. Így fogytam pár hét alatt még tíz kilót.” A bulimiája nem derült ki rögtön, ám amikor az apja rájött, visszakerült a pszichiátriára. Másodjára már fél évet töltött bent, folyamatosan felügyelet alatt.

"Szeretnék újra normális lány lenni"

39 kiló volt, amikor kiengedték, normálisan evett, végül 48 kilóra hízott, osztotta meg történetét a Cosmopolitannel. Aztán nyáron elköltözött az alkoholproblémákkal küzdő anyja. Ekkor újra visszaesett.  Egy éve karácsonykor újra kórházba került, fél évet töltött bent. Háromszor élesztették újra, gégemetszést hajtottak végre rajta, mert a hányásoktól seb keletkezett a nyakán, ami begyulladt, aztán bedagadt úgy, hogy már nem kapott levegőt. Miután kiengedték, újra mélypont jött, 24 kilóra fogyott. Ekkor jött rá, hogy ha élni akar, meg kell gyógyulnia.

Most magántanuló, tervei között szerepel az érettségi, ami után újságíró vagy lakberendező szeretne lenni. A betegség annyira kikészítette a szervezetét, hogy jelenleg póthajat visel, a saját fogai tönkrementek, így jelenleg műfogakra vár. A menstruációja négy éve szünetel. Dórának még sosem volt szexuális kapcsolata; szerelmes már volt, ám a románcnak véget vetett, miután újra belesüllyedt a betegségbe. „Szeretnék újra normális lány lenni, akit nem úgy tartanak számon, hogy „Dóri, a beteg lány”, hanem Dóri, aki jár bulizni, kimegy a Szigetre, aki tud nyári munkát vállalni" – mondta a lapnak Dóra.