Matthias Fritsch tíz éve felvette, ahogy egy szőke óriás révülten táncol egy berlini fesztiválon. Technovikingnek viszont elege lett abból, hogy mások keresnek pénzt az ő arcával. Perre ment.

Matthias Fritsch német videós több mint tíz évvel ezelőtt elment a berlini Fuckparade technofesztiválra, és ha már ott volt, fel is vett ezt-azt. Főleg a táncolókra koncentrált, majd valahogy a képbe került egy szőke óriás. Aztán az óriás annyira érdekesnek bizonyult, hogy a felvétel végül kizárólag róla szólt, hát ő lett a Technoviking, amennyiben az elmút néhány évben nem internetezett volna. 2006 óta látható a Youtube-on.

Technoviking – akinek neve azóta sem ismert – 2009-ben tényleg borzasztóan megunta, hogy az egész világ a tíz évvel ezelőtti táncteljesítményéről ismeri, sőt, Fritsch a személyiségi jogait megsértve használta fel a róla készített filmjét, amivel jó sok pénzt keresett, úgyhogy jól beperelte a videóst – írja a DailyDot.

Fritschnek egyébként tényleg jól jött a videó, mert pont a mémeket tanulmányozta. Úgyhogy a videóból csinált jó néhány remixet, és számos más formában is feldolgozta a jelenséget, majd azokat is közzétette az interneten. Sőt: a világot járta, hogy előadásokat tartson a webkettesó

Alap

A videó főszereplője arra hivatkozik, hogy személyiségi jogai sérültek a videó és származékai terjesztéséből, ráadásul Fritsch baromi sok pénzt szerzett már a róla készült felvétellel - amihez nem járult hozzá. Van már Technoviking képregény, 3D-karakterek, és ezer remix.

kultúráról, ezeken szintén felhasználta a vikinget – akit több mint 16 milliószor néztek meg a Youtube-on.

Négymillió után a Youtube elkezdett fizetni Fritschnek, amit állítása szerint először nem akart elfogadni, mert „a művészete nem erről szól". Aztán persze mégis elfogadta, mert jó volt valamiből lakbért és egészségügyi biztosítást fizetnie. Így ment ez 2009-ig, amikor hivatalos felszólítást kapott a vikingtől, hogy azonnal töröljön minden róla szóló anyagot – ezután Fritsch nem fogadta el a pénzt. Az eredeti videót le is szedte, ehelyett a következő szöveg olvasható az oldalon: „A Technoviking videóról egyelőre ennyit... mert lezáratlan jogi eljárás folyik köztem és a főszereplő között." Ez nem volt elég, azóta a viking már beperelte, az ügy pedig bíróság elé került. Ha Fritsch veszít, mindent törölnie kell a szőke óriásról, ellenkező esetben hathavi börtönt kaphat, illetve 250 ezer eurós (bő 73 millió forint) büntetést. Igaz, legalább mások feltöltései miatt nem büntetik meg.

„Nem tudom, meddig akar elmenni, hogy mások anyagait is eltávolíttassa az internetről. Szélmalomharc lenne teljesen eltüntetni Technovikinget az internetről. [...] Csak az aggaszt, hogy a bíróság esetleg nem ismeri eléggé a kortárs online kultúrát, így túl ódivatúan szemléli. A művészek általában nem túl gazdagok, és én is ilyen művész vagyok. Nem szeretnék pénzügyi vészhelyzetbe kerülni" – mondta el Fritsch. (Ha meglesz az ítélet, cikkünket természetesen frissítjük.)