A Story Ötcsillag-díj a hazai popkulturális díjak közül talán a legismertebb, legfontosabb, egyben a legrosszabbul dokumentált is. A lényeg, hogy a díjakat az évek alatt szinte teljesen véletlenszerű kategóriákban adták át, és nagyon kevés olyan magyar híresség van, aki duplázni tudott volna a díjátadón. A lényeg, hogy mindenkinek jusson valami kis elismerés, mint az oviban.

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg idén a Story Ötcsillag díjátadó gálát, ezzel talán ez a díjátadó lett a legismertebb, legfontosabb díjátadó a magyar popkultúrában. A sztármagazin az évek alatt mindenféle kategóriákat bevezetett, kivezetett, nem dokumentálják túl részletesen a díjazottakat, így viszonylag nehéz meghatározni, hogy ki, milyen szempontrendszer szerint kap vagy nem kap díjat adott évben.

Talán akkor járunk a legközelebb a valósághoz, ha azt mondjuk, a mindenkit szerető magazin a díjazáskor is olyan, mint a működése során: mindenkit szeretnek. Ezért a lehető legtöbb magyar hírességnek igyekeznek valamilyen díjat adni, kicsit úgy, mint az oviban, hogy Pistike se szomorkodjon, aki nem csinált semmit az adott évben.

Mivel a díjátadó tényleg nagyon rosszul dokumentált, ezért előfordulhat, hogy hiányosak az adataink, de annyit mindenképpen sikerült összegyűjteni, hogy elemezni tudjuk a díjátadót.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
 
 Év/Kategória  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012
 Az év műsorvezetője Bochkor Gábor  
Sváby András Vágó István Vágó István Vágó István  
Stohl András Sebestyén Balázs és Vágó István Sebestyén Balázs és Vadon János Joshi Bharat Sebestyén Balázs Gundel-Takács Gábor
 Az év műsorvezetőnője Jakupcsek Gabriella  
Erdélyi Mónika  
 
 
 
Máté Krisztina  
Ördög Nóra Barabás Éva Liptai Claudia Várkonyi Andrea
 Az év televíziós produkciója  
Barátok közt Való Világ  
 
 
 
Szombat esti láz Csillag születik Megasztár 4 Csillag születik X-faktor X-Faktor
 Leg-leg-leg-díj  
 
Big Brother  
 
 
 
 
Barátok közt Celeb vagyok, ments ki innen! Benkő feleséget keres Ezek megőrültek Való Világ 5
 Az év zenei produkciója  
 
LGT Sziget-fesztivál  
 
 
 
 
Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán Dolhai Attila Tabáni István 4 Mentor CD  
 Az év színésznője Hernádi Judit  
Oroszlán Szonja Oroszlán Szonja Varga Izabella  
Hámori Gabriella Dobó Kata Gregor Bernadett  
Oroszlán Szonja  
Trokán Anna
 Az év színésze Gálvölgyi János  
 
 
Németh Kristóf  
Rátóti Zoltán Gesztesi Károly Koltai Róbert Csányi Sándor Stohl András Rudolf Péter Fenyő Iván
 StoryOnline különdíj  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Király L. Norbert  
 Értékdíj  
 
 
 
 
 
 
Malek Miklós Hirtling István, Kerekes Éva, Szántó Dávid, Balogh Kálmán Epres Attila, Pokorny Lia, Veiszer Alinda, Heaven Street Seven Rezes Judit, Winkler Nóra, Kerekes József, Szalóki Ági Kecskés Karina, Horváth Lajos Ottó, Molnár Ferenc Caramel, Cseke Eszter, S. Takács András Váczi Eszter, Gémes Antos
 Az év internetes sztár és a net sztárja  
 
 
 
 
 
 
 
Lola Liptai Claudia és Gesztesi Károly Tabáni István  
 
 Az év filmsztárja  
 
 
 
 
 
 
 
Dobó Kata  
 
 
 
 Az év tévésztárja  
 
 
 
 
 
 
 
Liptai Claudia  
 
 
 
 Az év énekese Kovács Ákos  
 
 
 
 
 
Rúzsa Magdi  
 
 
 
 
 Az év énekesnője Szulák Andrea  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tóth Gabi
 Az év médiaszemélyisége  
 
 
 
 
 
Kálmán Olga  
 
 
 
 
Egri Viktor
 Az év legeslegnagyobb sztárja Galambos Lajos  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Story különdíj Natalia Oreiro  
 
 
 
Oroszlán Szonja  
 
 
 
 
 
 

Kikopó kategóriák

2000-ben az első gálán osztottak díjat Az év legeslegnagyobb sztárjának, ezt akkor Lagzi Lajcsi nyerte meg, azóta viszont megszűnt ez a kategória, többé nem osztottak díjat Az év legeslegnagyobb sztárjának. Mondjuk Lajcsi után nehéz is lett volna méltó folytatást találni.

Szintén egyedüli győztes Dobó Kata Az év filmsztárja kategóriában, ő 2008-ban nyerte el ezt a címet, ugyanebben az évben Liptai Claudia Az év tévésztárja címet kapta meg, szintén egyedüliként a díjátadó történetében. Király L. Norbert is büszkélkedhet azzal, hogy az ő kategóriájában más nem nyert, ő a StoryOnline különdíjat kapta meg 2011-ben.

A Story különdíj is érdekes kategória volt, ebben a kategóriában az első évben djazták Natalia Oreirót, majd 2005-ben Oroszlán Szonját, de azóta senkit.

2008 és 2010 között létezett Az év internetes sztárja és a net sztárja nevű kategória, ebben Lola, Liptai Claudia és Gesztesi Károly, valamint Tabáni István tudtak győzni.

Rendszeres, visszatérő kategóriák

A következő kategóriákban szinte minden évben hirdetnek díjazottat: Az év műsorvezetője, Az év műsorvezetőnője, Az év színésze, Az év színésznője, Az év zenei produkciója, Az év televíziós produkciója és a Leg-leg-leg díj.

Tavaly visszatért Az év énekesnője díj, amit Tóth Gabi szerzett meg, korábban utoljára 2000-ben adtak át ilyen díjat, akkor Szulák Andrea kapta. Érdekesség, hogy Az év énekese díjat egyszer megnyerte Kovács Ákos 2000-ben, majd 2007-ben Rúzsa Magdi. Mások viszont nem kaptak díjat.

Szintén tavalyi visszatérő volt Az év médiaszemélyisége díj, amit egyszer megkapott Kálmán Olga, még 2006-ban, majd Egri Viktor tavaly.

Jó pár éve, egészen pontosan 2007 óta rendszeresen visszatérő kategória Az értékdíj, amiben a Story készítői emelnek ki egy-egy számukra fontos személyt, produkciót, hogy így díjazzák. Ebben a kategóriában minden évben változó számú híresség kap díjat, ebben a kategóriában szokták díjazni a bulvártól egyébként viszonylag távol álló hírességeket, mint például tavaly Trokán Annát, vagy 2008-ban Hirtling Istvánt.

Duplázók

A Story díjátadóján szinte teljes egészében közönségszavazatok alapján lehet díjakat begyűjteni, nincsenek is konkrét jelöltek. Így idén sem tudni, hogy pontosan kik közül kerülnek majd ki a győztesek. Azért néhány dolgot lehet sejteni, de alapvetően közönségszavazásról van szó.

Éppen ezért érdekes, hogy szinte alig akadnak páran, akik többször is be tudták gyűjteni a díjat a díjátadó történetében, pedig az ilyen közönségszavazásoknál könnyen előfordulhatna, hogy egy masszív rajongótáborral rendelkező híresség állandóan tarol.

Ehhez képest csak pár embernek jött össze a duplázás, és triplázni is csak Oroszlán Szonja és Liptai Claudia tudott. Oroszlán volt Az év színésznője 2002-ben és 2003-ban, valamint 2005-ben megkapta a Story különdíjat. Liptai Claudia pedig 2008-ban az év tévésztárja lett, valamint 2009-ben övé volt Az év internetes sztárja és a net sztárja nevű díj is, végül pedig 2011-ben megkapta Az év műsorvezetőnője díjat. Vágó István az egyedüli, aki négyszer nyert: 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben ő kapta Az év műsorvezetője díjat, 2008-ban ugyancsak megnyerte a díjat, akkor Sebestyén Balázzsal megosztva.

A duplázók között ott van Sebestyén Balázs, aki 2008-ban és 2009-ben is Az év műsorvezetője lett, a Csillag születik mindkét évada, ami 2008-ban és 2010-ben szerezte meg Az év televíziós produkciójának járó díjat. Akárcsak az X-Faktor, ami 2011-ben és 2012-ben szerezte meg ugyanezt a címet.

Stohl András is duplázott, 2007-ben ő volt Az év műsorvezetője, 2010-ben meg Az év színésze.

Az idei várományosok

Mivel nincsenek konkrét jelöltek, ezért nehéz tippelgetni, hogy kik kaphatnak majd díjat, de a statisztikák szerint Az év televíziós produkciója díjat általában vagy az RTL Klub vagy a TV2 éppen aktuális nagyszabású műsora kapja. Mivel az X-Faktor idén is óriási siker volt – szemben a The Voice-szal –, így valószínű, hogy az X-Faktor lesz Az év televíziós produkciója.

Az év műsorvezetője általában valamelyik kvízműsorvezető szokott lenni a férfiaknál, míg a nőknél változik, hogy híradós vagy magazinműsort vezető nő kapja a díjat. Mivel a 2012-ben kvízműsorokban dolgozó műsorvezetők (Gundel-Takács Gábor és Sebestyén Balázs) már kaptak díjat, és mivel nem megszokott a duplázás, így némi esélyt adnánk Szabó Kimmel Tamásnak , egyrészt a The Voice, másrészt A szövetség című bibliai témájú vetélkedő miatt, ami az m1-en futott.

Az év műsorvezetőnője nagy eséllyel Ördög Nóra lesz, ha már a tavalyi év nagyrészt róla szólt, köszönhetően többek között a rég várt terhességének .

A Leg-leg-leg díjat általában valamilyen valóságshow kapja meg, kivéve a 2008-as évet, amikor a Barátok közt volt a díjazott. Mivel a Való Világ 5-nek járó díjat már tavaly elsütötték, annak ellenére, hogy a műsor nagyobbik része 2012-ben volt (legalábbis a villában töltött időszakot tekintve), így nehéz tippelni, hogy mit lehetne díjazni idén. Esetleg a Házasodna a gazda című csodát.

Mivel Az év énekese és énekesnője díj tavaly tért vissza hosszú idő után, így arra nem mernénk tippelni. Az év színész és színészője kategóriákban pedig annyira véletlenszerű, hogy ki, pontosan miért kaphatta adott évben a díjat, hogy arra sem mernénk tippeket adni. De abból kiindulva, hogy 2012-ben a legfontosabb film, amit Magyarországon forgattak a Die Hard 5 volt , és hogy Árpa Attila kapott benne egy pár másodpercnél nagyobb szerepet, és hogy ő egyébként még nem kapott díjat, egy ceruzával behúzott tippet azért adnánk rá.