Olyan filmszerepek léteztek az elmúlt évtizedekben, amik annyira hálásak voltak, hogy díjesővel jutalmazták a bevállalós színészeket. Azonban sok szerepre kis híján más nagyágyú került be, bár többen képesek voltak olyan szerepekre nemet mondani, mint Forrest Gump, a Gladiátor Maximusa vagy a híres Pretty Woman.

Minden nagy volumenű hollywoodi film előtt látványos médiahiszti zajlik a casting során, vajon ki kapja meg a főbb szerepeket. Jelenleg A szürke ötven árnyalata megfilmesítése körül pörögnek a tippek, hogy vajon ki játszhatja a szűzies főszereplőnőt és korbácsos társát. Gyakran elfelejtődik, vagy csak utólag derül ki, mely színészek jelentkeztek egy adott szerepre, de helyettük az utolsó pillanatban mégis mást választottak. Ez a rendezői döntés akkor válik igazán végzetessé, amikor a film utólag kultikussá válik – ilyeneket szedett össze a Huffington Post.

Kémiai szerepek

Két nagy filmsztár küzdött meg az 1987-es Dirty Dancing főszerepéért és Jennifer Greyért. Végül a Hasselhoff-arcú Patrick Swayze húzta be a szerepet, pedig a Top Gunnal híressé lett Val Kilmer is bejelentkezett. Julia Roberts egy prosti szerepével lett igazán ismert Richard Gere oldalán, az 1990-es Pretty Womanben. A szerepre sokáig komoly befutónak tűnt Molly Ringwald (aki az 1980-90-es években volt igazán aktív, azóta csak tévéfilmekben és sorozatokban szerepel), de a színésznő végül kihátrált.

Sharon Stone alakítása az Elemi ösztönben emlékezetes maradt, főleg lábainak kacér játéka miatt. Azonban az 1992-es film női főszerepét Kelly McGillis is megkaphatta volna (ő is a Top Gunból lehet ismerős). Az Oscar-taroló Titanicban robbant be a köztudatba (bár akkor még inkább a cukiságával, nem a Django-szintű parádés alakításaival) Leonardo DiCaprio. Pedig az utolsó pillanatig versenyben volt Matthew McConaughey is.

Vérfagyasztó alakítások

A ragyogás című thrillerben maradandót alkotott Jack Nicholson, pedig kis híján Robin Williams játszotta a családját őrült mód lemészárolni akaró Jack Torrence-t.

Egy másik horrorral, A bárányok hallgatnakkal Jodie Foster megelőlegezte életműdíját egy Golden Globe- és egy Oscar-díjjal. Pedig majdnem Michelle Pfeiffer vált Hannibal Lecter kedvencévé. Pfeiffert azonban taszította az erőszakos film, nemet mondott.

Nem a kultfilmekre

John Travolta már elég nagy sztár volt, amikor kitalálták az Egyesült Államokban, hogy kéne egy Forrest Gump című filmet forgatni, nem is érdekelte a nehéz szerep. Felkérték hát rá Tom Hanks-et, aki ezzek az alakításávál vált igazán komolyan vehető színésszé. A Gladiátor Maximus szerepéért két kemény arc csapott össze. Pontosabban nem volt ez olyan nagy összecsapás, Mel Gibson kerek perec nemet mondott, Russell Crowe igent. Oscart ért a döntése.

Ewan McGregor életében az 1990-es évek végén eljött a nagy pillanat, két kultfilm fontos szerepe közül kellett választania. Az egyik Obi Wan Kenobi mesteré volt a Csillagok háborúja előzménytrilógiájában, a másik Neo szerepe a Mátrixban. McGregor a fénykardot választotta, ekkor húzták elő a Wachowski-testvérek a kalapból a tartaléknyulat, Keanu Reevest.

Mit nekem akció?

Harrison Ford neve ma már összeforr Indiana Joneséval, holott nagy Spielberg-Lucas csörték zajlottak a szerepről. George Lucas ugyanis a bajuszhős Magnumot, azaz Tom Sellecket akarta kalandorként látni, de végül Steven Spielberg jelöltje győzött. A képregényfanoknak nagy klasszikus már most is a Vasember megfilmesítése, aminek főszerepét Robert Downey Jr. kapta meg. Pedig Tom Cruise volt a készítők első választása, Cruise azonban belekötött a forgatókönyvbe (vélhetően Xenunak is szerepet szánt), így hagyták őt.

Az utolsó szerep semelyik kategóriába sem sorolható igazán, ezért a végére hagytuk. A kereskedelmi tévék még ma is minden ünnepnapon lejátsszák a délutáni műsorsávban a Spinédzserek című 1995-ös tinivígjátékot. Ez talán az egyetlen film, amiben Alicia Silverstone valamit alakítgatott, bár Sarah Michelle Gellar is közel állt a tűzhöz, de végül nemet mondott.

Hazai példa

Magyarországon Herendi Gábor Lora című filmje ugyan nem lett akkora kultfilm, de jópár külföldi filmfesztivált is megjárt. A megvakult lány főszerepét eredetileg Ónodi Eszter kapta volna, viszont ő teherbe esett. Ezután Kovács Patrícia volt a befutó, egy héttel a forgatás kezdetéig ő is maradt, amikor Herendi mégis kirakta őt. Választása végül az amerikai Lucia Brawley-ra esett, akit pont Ónodi szinkronizált utólag.

Plakátok másképp

Az egy külön dolog, hogy elfecsegtünk róla kedélyesen, milyen lett volna egy-egy filmklasszikus, ha más játssza a szerepeket, de vizuálisan még viccesebb, ha a filmplakátokat is elképzeljük. Tekintse meg baloldali galériánkra kattintva, milyen lett volna Edward Norton az Amerikai Pszichó főszereplőjeként, Will Smith a Mátrix Neójaként, Tom Hanks Jerry Maguire-ként, Michelle Pfeiffer A bárányok hallgatnak főhősnőjeként, Jim Carrey az Apádra ütök lúzereként, O. J. Simpson Terminátorként, Nicholas Cage a vámpírvadász Consantine-ként, Kevin Kline Hooként, George Clooney Hancockként, Matt Damon és Ben Affleck meleg cowboyokként, Robert Redford a Diploma előtt főhőseként, Nicole Kidman a Pánikszoba rettegőjeként, Russell Crowe Nagy Sándorként, Steve McQueen a Butch Cassidy és a Sundance-kölyök egyik címszereplőjeként!