Szinte kivétel nélkül megnyomorodik azoknak a hírességeknek a lába, akik túl sok időt töltenek magassarkú cipőben. A lábujjaik egymásra csúsznak, kibütykösödik a lábuk, és hasonló szörnyűségek történnek velük. Sarah Jessica Parker nemrég szakorvoshoz fordult, mert hosszú évek alatt teljesen megnyomorították a lábát a magassarkú cipők. Az orvosa azt tanácsolta neki, hogy soha többé ne viseljen ilyen cipőt, mert már így is maradandó károsodásokat szenvedett.

A nem kifejezetten hosszú távú viselésre kitalált cipők rendszeresen hordva teljesen megnyomorítják a lábakat, összecsúsznak tőlük a lábujjak, bütyök, bőrkeményedés alakul ki. Ráadául az egész testre rossz hatással lehetnek, mert eljesen felborítják az ember normális tartását. Teljesen a lábujjakra helyezik a terhelést, ami miatt például megváltozhat a testtartásunk, mert a test próbálja magát valahogy egyensúlyba helyezni, levenni a terhet valamennyire a lábujjakról. Ez a jelenség különösen szembetűnő a celebnőknél – ha nem hiszi, nézze meg alábbi galériánkat, amelyből kiderül, mit tesz például a hosszú modellkarrier egy lábfejjel.

A sima viselés is könnyen okozhat fájdalmat, pont a megváltozott terhelés miatt: a lábujjakat nem arra találták ki, hogy egész nap azon járjunk, és mivel az egész test a lábujjakra nehezedik, jellemző magassarkús torzulás, hogy az egész lábfej gyakorlatilag kifordul oldalra – írja a a Shape.com. Valószínűleg amiatt, hogy természetes módon a nagylábujj, a legtöbbet bíró lábujj irányába tolódik a terhelés. Amiatt, hogy megváltoztatja az Achilles-inat – mert a magassarkúban folyton az egyik végpontban áll a lábunk, tehát az ín állandóan összehúzott állapotban van – a sarkon is kialakulhat bütyök, kvázi új csont képződik.

Arról nem is beszélve, hogy mennyire megnehezíti a járást még a gyakorlott magassarkú-viselőknek is, így növelve a balesetveszélyt, a bokaficamot például.