Vadul megy a találgatás, ki ülhet be a két biztosan távozó zsűritag helyére az X-Faktor negyedik évadában. Tóth Gabi mellett a csatorna saját termékei, Vastag Csaba és Kocsis Tibor is esélyesek, amit az RTL Klub munkatársain kívül valószínűleg senki sem ért.

Már jó ideje lázban tartja az országot, hogy kik váltják a negyedik X-Faktorban a távozó zsűritagokat. Negyedszerre, ugyebár, Keresztes Ildikó és Malek Miklós sem vállalja a tehetségkutatónak álcázott sorsdrámák levezénylését, az RTL Klub számára pedig itt van a nagy lehetőség, hogy villantson valami nagy nevet. Persze, Magyarországon nehéz olyan embert előrántani, akinek az ismertsége és a szakmai háttere is megvan a hiteles zsűrizéshez, de a kiszivárogtatott pletykák minden eddigit ütnek.

Személyiség van, háttér nincs

Az a helyzet, hogy Keresztes Ildikó helyére a TV2 szépemlékű műsorában, a Megasztárban felfedezett, és azóta is sikeres Tóth Gabinak van a legtöbb esélye. A 25 éves énekesnő logikus választásnak tűnik, már ha azt nézzük, hogy ő is szereti magát minden adandó alkalommal elbőgni. A Megasztár-győztes nővére árnyékából hamar kilépett nő tényleg hírességnek számít itthon, az utóbbi időben pedig még el is kezdett jól kinézni. Az ami-a-szívemen-az-a-számon személyiség ráadásul remekül illik a show-ba, hiszen biztos, hogy látványosan megtesz majd mindent mentoráltjai győzelméért, a valószínűleg külvárosi rockkocsmákból hozott attitűdjének köszönhetően pedig az élő adások után a címlapokon is jól felháborodhat majd valamin.

Más kérdés a szakmai múlt, amiből Tóth Gabinak még nem sok akad. 9 évnek adott esetben elégnek kellett volna lennie ahhoz, hogy kiadjon pár lemezt, összehozzon egy igazán nagyszabású koncertet, és valamiféle helyi ikonná váljon. Ehhez képest Tóth Gabi neve még mindig a párdalos plázás haknik körül merül fel a leggyakrabban, persze, a tévés szerepvállalások mellett. Tóth kiadott két stúdiólemezt, 2005-ben és 2010-ben, az első a MAHASZ Top 40 lista 27., a másik a 24. helyéig tudott kapaszkodni, ami finoman szólva sem nagy truvájság egy olyan listán, amin évente első helyre tud kerülni egy Zámbó Jimmy-válogatás. Van még itt 14 darab videoklip, amik szerves részét képezték az eleve alternatív univerzumot jelentő VIVA házilistájának. Ehhez jönnek a szokásos Comet, Otto és egyéb díjak tömegei, de olyan produkció véletlenül sem, ami relevánssá tenné a más előadókról alkotott véleményét.

Az RTL saját termékei

Tóth Gabi esetleges szerepeltetése még logikusnak is mondható, hiszen sokan szeretik, és lehet is rá emlékezni. Sokkal érthetetlenebb, hogy a hazai szinten mindenképp komoly névnek számító Malek Miklós helyének betöltésére kinél merült fel az RTL Klub-nál Vastag Csaba vagy Kocsis Tibor neve. Vastag Csaba az első X-Faktort nyerte meg, és azóta is viszonylag jól tartja magát a közepesen népszerű énekesek között, ráadásul tök jópofa, ahogy a valamiért a környékén maradt fanatikus rajongótáborával bánik. Nagy lelkesedéssel adott ki 2010 óta két stúdiólemezt is, amik nem is fogytak rosszul. Kocsis Tiborról ugyanakkor ez már nem igazán mondható el, bár neki is szépen teljesített első saját lemeze (senki ne felejtse el, hogy itt még mindig a Zámbó Jimmy-válogatáslemezes MAHASZ listáról van szó), az utcán tízből kilenc ember valószínűleg fel sem ismerné a visszafogott Kocsist.

Ezzel sem lenne túl nagy gond, na de mennyire lesz hiteles zenei tehetségkutató azzal az X-Faktor, ha olyanok kezébe adja többek karrierjének egyengetését, akik nemrég még remegő térddel mentek be énekelni Nagy Feróhoz? Keresztes Ildikóról és Malek Miklósról el lehetett hinni, hogy a kisujjukban van a magyar zenei posvány minden lehetősége és buktatója, ezzel a lépéssel viszont az X-Faktor a saját farkába harapó kígyóvá válik: kitermel embereket, akikről azt mondják, hogy akár nemzetközileg is eladható tehetségek, hogy aztán később ezek az emberek kifutás után beüljenek a zsűribe, és azt mondják másokról, hogy akár nemzetközileg eladható tehetségek.