Végre nemcsak Budapesten emlékezhetünk Zámbó Jimmyre, hanem külföldre is eljutnak az emlékkoncertek. A szürreális ötlethez szürreális sajtótájékoztató járt, avantgárd verssel, energiatánccal és Bunyós Pityuval.

“Ötkor kezdődik a mandula, kaja pia van, jóllaktok” – invitálta be delegációnkat a legenda testvére, Zámbó Árpy az évezred sajtótájékoztatójának ígérkező eseményre, ahol a tervek szerint bejelentették a nagy hírt: az évente megrendezett Zámbó Jimmy Emlékkoncert nemzetközi turnéra megy. Nyilván mindenhol élnek magyarok, ezért logikus is, hogy kiterjesszék a bulit, bár a nagy hírben talán kicsit erős vállalás, hogy a szlovák és román dátumokon túlmutatva még Afrikába és Kínába is eljuttatnák a Jimmy-érzést.

A sajtótájékoztatónak persze igyekeztek rangot adni a Piroska étteremben, ami mellesleg Antal Imre kedvenc helye is volt egykor. Hogy átjöjjön az üzenet, először Zámbó Jimmy Nézz le rám című dalára tódult be a fotósok elé Amina, hogy előadjon egy táncot, ami leginkább a ruha fura ütemű lengetéséből állt. Ahogy azt megtudhattuk a turnét szervező Ivitől, a nagyjából másfél perces produkció egy angyaltánc volt, ami pozitív energiát sugároz. Sikerült is a sugárzás, hiszen a vendég Koós János például nagyon pozitív hangulatban borozgatott háttal az egésznek, miközben anekdotázott a Budapest TV zenecézárja, Komáromi Pisti társaságában. De felesleges szavak helyett inkább tekintsék meg ezt a felejthetetlen produkciót.

Ezzel még nem volt ám vége, a hangulatot Ödön fokozta, aki nemzetőri díszviseletben lépett a mikrofon elé, hogy felolvassa költeményét. Itt is lehetne öncélúan vicceskedni, de a száraz tények megint többet mondanak mindennél, úgyhogy íme egy részlet Ödön verséből, akit nagyon zavartak a hely szegényes fényviszonyai az olvasásban:

“Azt énekelte, élni akarok, élni is akart. Istentől, mindnyájunk istenétől azt kérte, hogy életében rá adjon sok erőt és időt. Adjon még időt, isten adott is, ennyit.

De az ennyi több volt, mint három másik ember élete együttvéve. Legalábbis áldásban, hitben, kitartásban, adakozásban, szeretetben. Jimmy, szíved mint hangtollú emberi szárny lélekmagas pörölyén igaz hitet szitál.

Fönn megfeszített ívű sólyomszárny, alul röpte követő emberi tárgy. Aki egy szurdoksötét torkolatból mély ásítás már itt már lesben áll az érzékelten halál. Ne hagyjuk el egymást könnyű.”

A minden bizonnyal avantgárdban gondolkozó Ödön verselése kicsit nehézkes volt, mivel többször is megakadt a világítás miatt. Mellesleg ez volt az a pont, amikor a negyedik Megasztár harmadik helyezettje, Lakatos Krisztián nem bírta cérnával, és olyan röhögőgörcsben tört ki, ami után ki kellett mennie levegőzni.

A turnéról még szó sem volt, amikor Zámbó Jimmy nővére, Zámbó Marietta, az emlékkoncertek egyik szervezője köszöntötte a résztvevőket – először Komár Lászlót, majd hibája regisztrálása után Komáromi Pistit. Aztán elmondta, hogy a nemzetközi turné szervezője "komoly fába vágta a fát", később pedig csendre intette Koós Jánosék asztalát azzal, hogy talán végighallgathatnák ezt a beszélgetést.

Akkor vegyük sorra, hogy mit tudtunk meg a Zámbó Jimmy Emlékkoncert nemzetközi turnéjáról: lesz, és kis településekre is el fog jutni, mert az emberek szegények az utazáshoz. Pontos dátumok nincsenek, de az biztos, hogy nagyon sok állomás lesz, sőt, azt sem tudni még, kik lépnek majd fel, mert csak a szándékot jelentették be. Egy biztos: maga Zámbó Jimmy is ott lesz kicsit, hiszen kivetítőn megtekinthető lesz, ahogy a Király elénekli valamelyik dalát.

A hazai mulatósélet sztárjai közül kicsit kilógott VV Béci/Young G, aki még nem tudja, mi köze lesz az emlékturnéhoz. “Én megtiszteltetésnek veszem, hogy Zámbó Jimmy neve mellett az enyémet is fel lehet sorolni. Én szívesen megyek fellépni, de ez most nekem is új. Nagy volumenű dolognak is kinézhet ez, komolynak tűnt a szervező” – mondta a Velvetnek a hamarosan apává váló Béci, aki már azzal is számolt, hogy az elvárások szerint a turné összes résztvevőjének legalább két Jimmy-dalt kell énekelnie. “Tök rég gondolkoztam rajta, hogy fel kéne dolgozni. Lehet itt nevetni, de amikor ő eladott tízmillió lemezt, akkor ő nagyon odatette magát. Nekem ez megtiszteltetés, szarok arra, hogy kik vannak itt, és milyen emberekkel vagyok körülvéve, én tisztelem a munkásságát” – tárta fel egy jó kis hiphopos feldolgozás lehetőségét.

Sokkal jobban beleillik a képbe a Fásy-féle Mesterhármas egykori tagja, Bunyós Pityu. “Az elképzelést jónak tartom. Egyet tudok, hogy a környező országokban, ahol élnek magyarok, óriási siker lesz, rengeteg nézővel. Biztos lesz egy kialakult csapat, hiszen menni kell akár Angliába is. Ugyanis rengeteg magyar dolgozik kint, mindenfelé ott vannak.”

Megszólaltattuk Zámbó Mariettát is, aki természetesen nagyon lelkesedik azért, hogy örömet szerezzenek a világon szétszóródott Jimmy-rajongóknak. “Nekünk már nagyon régen szívünkben, lelkünkben volt ez. A kedves szervező hölgynek sok ismeretsége van, úgyhogy bízunk benne, hogy ez a turné, ami kijött az agyunkból, sikerülni fog. Természetesen öcsém is eredetiben énekel kivetítőn. Mindig váltjuk majd a művészeket, nagyjából 40 emberről van szó” – vázolta fel a terveket a 2001-ben elhunyt énekes nővére.

A parádés esemény végére az információmorzsák begyűjtésével végül összeállt a kép: ha jól értjük, a Zámbó Jimmy Emlékkoncert nemzetközi turnéja egy határokon átívelő Házibuli Attilával lesz, ahol a Mercy együttestől kezdve Bunyós Pityun át egészen Young G-ig láthatunk fellépőket, akik énekelnek Jimmyt is, illetve megnézhetünk pár videót, amin Jimmy énekel. Kína falunapjai, hamarosan új korszak kezdődik!