A nagy magyar lemezkiadók szerint Schobert Norbert és Rubint Réka egyáltalán nem fizetett jogdíjat a DVD-iken elhangzó zenék után, pedig a kiadóknak, illetve a szerzőknek is kellett volna. Hajlanának a peren kívüli megegyezésre, de a szerzők akár plusz összegeket is követelhetnek.

Nemrég látott napvilágot a hír, ami szerint a megtért Update-pápától akár 400 millió forintot is követelhetnek a magyar lemezkiadók. A követelés oka, hogy a kiadók szerint a mindig feddhetetlen fitneszguru jogtalanul használta fel a saját, illetve a neje, Rubint Réka DVD-in hallható zenéket. A videókból 2010 óta 174 ezer példányt gyártottak, a dalok után azonban állítólag egyszer sem fizettek jogdíjat. A Velvet úgy tudja, a problémát az egyik károsult szerző jelezte a magyar lemezkiadóknak, akik most közös jogi képviselővel próbálják behajtani az elmaradt pénzeket Schobertéken. A hírek szerint a kiadók figyelmét egy magyar DJ hívta fel a jogsértésekre.

Mindenki a másikra mutogat

Schoberték nagyon nagyot bukhatnak az ügyön, hiszen a zenére ugrálásuk egy szerzemény megfilmesítésének minősül, amit a szerzők és a kiadók is  díjszabáshoz kötheznek még azelőtt, hogy bejelentenék az Artisjusnál (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület). Ehhez képest Update Norbiék senkitől nem kértek engedélyt, és nem is jelentették be sehol. “Ilyen helyzetben a szerzőktől vagy az őket képviselő zeneműkiadóktól is engedélyt kell kérni, a terjesztés után pedig az Artisjus felé is kell jogdíjat fizetni, amit mi a szerzőknek fizetnénk ki. Mi közvetlenül a DVD kiadóját szólítottuk fel jogdíjfizetésre, válasz nem érkezett a pár héttel ezelőtti felszólításra. Mi ilyenkor azt tudjuk tenni, hogy a 2010-től megjelent felvételekről a sokszorosítási adatokat elkérjük, az azt megelőző időszakra pedig adatot kértünk a kiadótól, de nem kaptunk. Azt, hogy pontosan hány dalról van szó, az adatszolgáltatás fényében lehet csak megmondani” – érkezett a Velvethez az Artisjus válasza.

Az egymásra mutogatás máris elkezdődött: Schoberték a Norbi Update International Kft. jogi igazgatóján, Dr. Kiss-Palotai Nórán keresztül válaszoltak az őket ért vádakra. Azt mondják, szerintük márpedig válaszoltak a megkeresésekre. “Jelenleg még tisztázásra vár, egyáltalán történt-e bármilyen jogsértés. Visszautasítjuk a cikk azon állítását, hogy elzárkóztunk volna bármilyen kommunikációtól: épp ellenkezőleg: az igény jogalapja és összegszerűsége nem tisztázott, mivel az úgynevezett jogosultakat képviselő ügyvédi iroda hasraütésszerűen írt fizetési felszólítást, de írásos válaszunk ellenére mind a mai napig elmulasztotta igazolni a jogalapot és levezetni az összegszerűséget. Álláspontunk szerint még idő előtti a cikkben közölt megállapításokat tenni, arra is tekintettel, hogy az érintettek ahelyett, hogy levelünkre válaszoltak volna, nyomban a sajtóhoz fordultak” – áll a válaszukban.

Bár az érintett lemezkiadók (mTon, Sony, EMI, Universal) nem kívántak állást foglalni, a Velvet információi szerint a 400 millió forint nem teljesen hasraütésszerű, mivel az ügyvéd kalkulálta. A kiadók ugyanakkor úgy tudjuk, nem vágynak bíróságra, leginkább a peren kívüli megegyezésre hajlanak. Habár az összeg alkuképes, Schoberték így is óriásit bukhatnak rajta: jelenleg csak a kiadó követeli rajtuk az elmaradt pénzeket, de ha tényleg nem szerezték meg a DVD-ken megszólaló dalok szerzőit vagy zeneműkiadóit sem, akkor ők még külön felkereshetik őket a saját igényeikkel. A zenék megvásárlása nem minden fitneszedzőnek jelent gondot. Úgy tudjuk, Béres Alexandra például saját zenéket írattat a fitneszlemezeihez.

Szerzői jogi vonatkozások

A zeneművek használata egy fitneszlemezen az Artisjus értelmezése szerint megfilmesítésnek minősül. Ebben az esetben a DVD készítőinek a más jogtulajdonában álló hanganyagok használata előtt (zeneművenként) engedélyt kell kérniük (az általában) a szerzőt képviselő zeneműkiadóktól, valamint a hangfelvételt birtokló lemezkiadótól. Információink szerint megfilmesítés esetében az a hazai gyakorlat, hogy a zeneműkiadó, illetve a lemezkiadó is egyszeri fix összegért engedélyezi a dalok használatát (utóbbi akár eladott példányszám után is kérhet pénzt). A fix (általában megegyező) összeget több tényező alapján számolják ki: figyelembe veszik, hogy mekkora példányszámban jelenik meg a DVD, mennyi lesz a kereskedelmi ára, hány dal lesz rajta, mekkora a várható eladás. Miután a DVD készítői megállapodtak a zeneműkiadóval és a lemezkiadóval, az Artisjus számára be kell nyújtaniuk egy dokumentumot arról, hogy milyen hanganyagokat tartalmaz a lemez, kik a dalok szerzői, így a szerzők megkapják a további (az eladások után járó) részesedésüket az Artisjustól.