Az énekesnő 2009 nyarán vitte haza kemény küzdelmek árán megszerzett malawi lányát, Chifundo Mercy Jamest, akit azóta többször is hazavitt az országba, a vér szerinti rokonokhoz viszont nem. Pedig állítólag az adoptáláskor volt szó arról, hogy láthatják a gyereket.

Az egzotikusgyerek-importőr Madonna négy éve, hároméves korában fogadta örökbe legutolsó malawi szerzeményét, a most nyolcéves Mercy Jamest, akit azóta többször is hazavitt szülőhazájába, nagymamája azonban így sem láthatta a gyereket. Pedig szeretné. "Nem azt mondom, hogy örökre velünk kellene maradnia, de mielőtt meghalok, legalább egyszer szeretném látni, hogy tudjam, tovább élek benne. Hát tényleg úgy kell meghalnom, hogy nem láthattam?" – tette föl a kérdést Mercy James 71 éves nagymamája, Lucy Chekechiwa a The Sunday Timesnak.

Alig múlt egyéves, amikor kinézte

Az 54 éves énekesnő állami gondozottként fogadta örökbe Chifundo Mercy Jamest, akinek nevelését nagyszülei nem tudták vállalni, miután a kislány édesanyja két nappal a szülés után, tizenhat évesen elhunyt. A nagyszülők Madonna intézkedéséig rendszeresen látogatták a kislányt, és azt tervezték, körülbelül hatéves korában, amikorra jobban megerősödik az immunrendszere, kiveszik az állami gondozásból. Aztán egy évvel azután, hogy Madonna két vérszerinti gyermeke mellé örökbefogadta Malawiból David Bandát, újra nézelődni kezdett az árvaházakban. Így akadt rá az akkor még mindössze 13 hónapos Mercy Jamesre.

Már David Banda örökbefogadása körül is akadtak jogi problémák, az emberjogi szervezeteknek ugyanis az volt a meggyőződése, hogy Madonnával kivételeztek a pénze és a hírneve miatt az örökbefogadás során. Nem volt ez zökkenőmentes Mercy James esetében sem. 2008 augusztusában kiderült, hogy a család nem egyezik bele az adoptálásba, 2009 tavaszán pedig arról érkezett hír, hogy az énekesnő örökbefogadási kérelmét elutasították a bíróságon. A döntést azzal indokolták, hogy egyrészt nem állampolgár, másrészt nincs meg a 18 hónap folyamatos malawi tartózkodása, ami az adoptálás feltétele. Az énekesnő persze fellebbezett. Közben előkerült a gyerek állítólagos biológiai apja, és levélben követelte vissza lányát a hatóságoktól. Hiába. A malawi bíróság júniusban beleegyezett, hogy az énekesnő örökbefogadja Mercy Jamest.

Madonna gyerekei

Örökbefogadott malawi fia (David Banda) és lánya (Mercy James) mellett Madonnának saját gyerekei is vannak. Lánya, Lourdes Leon 1996-ban született, apja Carlos Leon edzőtől. Későbbi férjével (majd volt férjével), Guy Ritchie rendezővel is vállalt gyermeket: fiuk, Rocco 2000 augusztusában született.

Az adoptáláskor feltételként szabták meg, hogy háromévente haza kell vinnie lányát az országba (hogy ne felejtse el a gyökereit), arra azonban nem kötelezték, hogy a rokonokat is meg kell látogatnia vele. Madonna az örökbefogadás óta többször is járt lányával Malawiban, ám a nagymamát, az édesapát és a kislány nagybátyját nem értesítette – ők rendszerint csak utólag, az újságokból tudták meg, hogy Mercy James a közelükben járt. Adoptált kislánya azóta már kabbala-előadáson is járt (valószínűleg többször is), az anyanyelvét pedig négy hónappal az örökbefogadása után teljesen elfelejtette.