Nagyszabású vállalkozás Az acélember, amit az USA-ban a héten mutatnak be, ezzel akarják újraindítani a Superman-franchise-t, érdekessé tenni újra a karaktert. A főszereplő, Henry Cavill a tizedik színész, aki színpadon, tévében vagy filmben Supermant alakítja, de ő volt eddig a legjobb pasi?

Ha nem számoljuk az olyan elhajlásokat, mint egy Toyota reklámot, amiben Matthew Bomer volt Superman, vagy a Superboy című próbálkozásokat, amelyekben a gyerek Supermant próbálták sikertelenül eladni a nézőknek, akkor eddig összesen tíz színész alakította Supermant.

Az USA-ban a héten, Magyarországon egy héttel később mutatják be Az acélember című filmet, ami megpróbálja majd újraértelmezni, és újra szerethetővé tenni a sokak számára túl tökéletes Supermant. A készítők próbáltak biztosra menni, a Watchment és a 300-at jegyző Zack Snyder a rendező, a Batman sikeresen újraindító Christopher Nolan és David S. Goyer pedig a film írói, ha ők nem hoznak ki semmi jót Supermanből, valószínűleg senki sem tud.

De jól választottak Supermant? Henry Cavill a legdögösebb, legjobb pasi az eddigi Supermanek között? Értelemszerűen, minél több pontot ad, annál jobb Supermannek tartja az illetőt.

01. Henry Cavill

Cavill eddig alapvetően sorozatokban kapott szerepet, de moziban is láthatta valaki, ha nagyon akarta a Csillagporban vagy a Halhatatlanokban. Supermannek lenni mindig nehéz feladat, kérdés, hogy a személyében Snyderék megtalálták-e azt a figurát, akivel esetleg több részen keresztül újjá tudják éleszteni a mára kicsit elcsépeltté, túl tökéletessé vált karaktert. Róla még nincs képünk a Superman jelmezben, de egy pár forgatási lesifotó készült már róla. Ezekből az derül ki, hogy rettentően kigyúrta magát a szerep kedvéért, és a jelmez kissé nevetségesen is áll rajta emiatt, mint egy Mr Olympia-induló cicanadrágban, de hát a Superman végülis erről szól.

02. Brandon Routh

Összeállításunkban időrendben haladunk, Az acélember előtti utolsó Superman-film a 2006-os Superman visszatér volt Brandon Routhszal. A film érdekessége, hogy a legismertebb négy Superman-film, a 70-es, 80-as években készült filmek folytatása, de úgy, hogy csak az első két rész történetét folytatja úgy nagyjából. A harmadik, negyedik rész történéseitől teljesen független. Szóval eléggé lóg a levegőben, még akkor is, ha a klasszikus filmek közül valóban csak az első két rész volt igazából értékelhető. A 2006-os rész után szerették volna 2009-ben folytatni a sorozatot, de végül némi huzavona után kaszálták az egészet, hogy végül 2013-ban egy teljesen új alapokra helyezett filmmel induljon újra Superman története.

03. Tom Welling

Az utóbbi évek egyik legismertebb Superman-feldolgozása a Smallville című tévésorozat volt, amiben Superman korai éveit mutatták be. A sorozat tíz évadon keresztül futott, és az a különlegessége, hogy ugyan megjelenik benne nagyjából a Superman-univerzum legtöbb ismert szereplője, Clark Kent is végrehajt egy csomó hőstettet, a főhőst mégsem mutatják benne a legendás jelmezben. Az utolsó részben van egy néhány pillanatra látható rész, amikor Tom Welling tényleg magára ölti a jelmezt.

04. Dean Cain

A 90-es évek közepén Superman szintén csak a tévében szerepelt rendszeresen, de a Loia és Clark című sorozat legalább olyan népszerű volt, mint a Smallville néhány évvel később. Ez a sorozat sokkal klasszikusabb irányból közelítette meg a Superman-témát, mint a Smallville. Gyakorlatilag egy romantikus vígjátéksorozat volt a Superman-univerzumban. A főszereplő Dean Cain a legtöbb, Supermant alakító színészhez hasonlóan szinte teljesen eltűnt a sorozat után, partnere, Teri Hatcher viszont egész ismert lett.

05. Christopher Reeve

Ha valaki azt mondja, Superman, valószínűleg a legtöbb embernek Christopher Reeve arca ugrik be. A színész 1978 és 87 között összesen négy filmben alakította Supermant, tragikus sorsa miatt pedig örökre összeforrt a szereppel. Reeve egy 1995-ös lovas balesetben eltörte a gerincét a nyakánál, lebénult, egész hátralevő életében kerekes székre és lélegeztetőgépre volt utána szüksége. A baleset után az öngyilkosságot fontolgatta, de a felesége kitartott mellette, így megpróbált mozdulatlanul is teljes életet élni. Létrehozott egy alapítványt, ami az őssejtkutatásokat támogatja. 2004-ben, 52 évesen halt meg egy szívroham szövődményeiben.

06. David Wilson

Superman talán a legismertebb szuperhős, nem is csoda, hogy több musical is készült róla. Az 1975-ös, tévés musicalben, az It's a Bird...It's a Plane...It's Superman címűben David Wilson alakította a szuperhőst. A színésznek ez talán a legismertebb szerepe, mégsem emlékeznek rá sokan, ez a Superman-feldolgozás nem terjedt el túlságosan. Egy elfelejtett Supermaneket gyűjtő sorozat első szereplője ő volt, annyira a feledés homályába merült. Még képet sem találtunk arról a képügynökségeinknél, ahogy Supermanként pózol.

07. Bob Holiday

A David Wilson-féle Superman-musicalnek volt egy 1966-os eredetije, amit rendes musicalhez méltóan a Broadwayen mutattak be. A darab népszerű volt, több mint 140 alkalommal mutatták be. Holidaynek ez volt a legnagyobb szerepe, nagyon szerette is, állítólag rendszeresen a jelmezében maradt, és Supermannek öltözve szórakoztatta a színházba látogató gyerekeket.

08. George Reeves

Goerge Reeves nevéhez fűződik az első nagyjátékfilmes Superman-feldolgozás. Az ő főszereplésével készült az 1951-es Superman and the Mole Man című film. Az emberek szerették a szuperhőst, meg Reeveset is, mert utána 1958-ig ő szerepelt az Adventure of Superman című sorozatban is. Ahogy a többi, Supermant alakító színésznek, úgy Reevesnek is ez volt élete legnagyobb, legismertebb szerepe.

09. Kirk Alyn

Az 1951-es nagyjátékfilm előtt már volt két Superman-sorozat a tévében, így az emberek megismerhették a karaktert a képregényeken túl is. Ezekben Kirk Alyn volt a főszereplő, tehát ő az első színész, aki mozgóképen megformálta Supermant. A sorozat után egyébként nagyon nehezen talált magának munkát, néhány kisebb filmtől eltekintve alig akarták alkalmazni. Úgy látszik, ez a Superman-átok.

10. Ray Middleton

Noha nem moziban vagy tévében, de az első színész, aki Supermant alakította Ray Middleton volt, ezért nem hagyhatjuk ki az összeállításunkból. Ő volt az, aki az 1939-es New York-i Világkiállításon megismertette a világgal Supermant a Superman napon. A karakter elképesztő népszerűségére enged következtetni, hogy Superman 1938-ban jelent meg az Action Comicsban először, saját jogú képregényt pedig csak 1939-ben kapott. Mivel nem színpadon vagy filmben alakította Supermant, Middletont elkerülte az átok, voltak még értékelhető szerepei a szuperhősön kívül.