Több milliós is lehet az összeg, amit szerződésszegés miatt kártérítési perben követel majd A Szépségkirálynőt szervező cég Kocsis Korinnától, aki szombaton este visszalépett a Miss Intercontinental Hungary címtől. A szintén bundagyanúra utalgató Vígh Diánát még nem biztos, hogy beperelik, Hajdú szerint mindenesetre élcelődött egy sort a versenyzőn. Amúgy meg, ha valaki nem tudná, sokba került nekik a verseny.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfőn a szombat esti szépségkirálynős botrány miatt A Szépségkirálynő verseny, ill. műsor producere, Hajdú Péter, és neje, Sarka Kata, aki nemrég lett a versenyt szervező cég ügyvezetője. A sajtótájékoztatón megjelent a zsűri, illetve a műsorkészítők egy része, és természetesen Hajdú Péter, valamint Sarka Kata. Hajdú kérdésünkre azt mondta, a Miss Intercontinental Hungary címtől visszalépő Kocsis Korinnát, valamint a másik bundagyanút megfogalmazó (majd az ezt tartalmazó Facebook-bejegyzését törlő) Vígh Diánát is meghívták az eseményre, de ők nem jöttek el, nem is reagáltak. "Átgondolva és megnézve a szerződéseket, és egyeztetve a külföldi licensztulajdonossal, aki azt kérte, hogy mindenféleképpen védjük meg a verseny jóhírét, úgy döntöttünk, hogy jogi úton védjük meg magunkat" – fogalmazott Hajdú, aki a pontozólapokat, egy szerződésmintát és a versenyen készült jegyzőkönyvet is elhozta az eseményre.

Hajdú: Az is lehet, hogy sokat ivott

A cég és a verseny ügyvédje, Dr. Berényi András (aki egyébként Hajdú egyik gyerekének a keresztapja is) több pontot is felolvasott a szerződésből, amit véleményük szerint a 2009-es Miss Earth Hungary, és az idei közönségdíjas, Kocsis Korinna megszegett. Ide tartozik például, hogy a zsűri döntését köteles elfogadni, ezzel szemben jogorvoslati lehetősége nincs, valamint nem sértheti meg a verseny, a zsűri, illetve a szervezők jó hírnevét. Vígh Diánával Hajdúék egyelőre még nem tudtak beszélni, de Berényi azt mondja, szerinte a pontszámok alapján tizedik helyen végzett versenyző is megsértette a szerződés néhány pontját. Ellene azonban addig nem indítanak pert, amíg nem tudták elérni.

"Korinna már akkor elkövette a szerződésszegést, amikor visszalépet a díjtól. Sőt ezen felül a világversenyre is ki kellett volna mennie" – magyarázta Hajdú. Aztán élcelődött kicsit Vígh Dián, hogy hát lehet, hogy túl sokat ivott, azért vádolt meg idegeneket csalással, esetleg így vezette le a feszültséget, illetve megjegyezte, lehet, hogy azzal jön majd, hogy feltörték a Facebookját, ezért került ki a bejegyzés, amit aztán törölt. A Velvetnek még hozzátette: "Nem is értem Diát, ott valami komoly mentális probléma lehetett vele, összeomlott, vagy nem tudom."

"Korinnának nem értem a viselkedését , de azt gondolom, hogy most precedenst kell mutatni. Nagyon sokat költött a Magyarország Szépe Kft. erre a versenyre. Azt gondolom, teljesen idegen tőlünk ez az arcpirító vádaskodás, erre pontot kell tenni. Amennyiben megnyeri a Magyarország Szépe Kft. a kártérítése pert (ami több millió forint lesz, mert a szerződés szerint a teljes felkészít tábor költségét és a teljes ráfordított összeget ki kell fizetnie a versenyzőnek), akkor a tejes összeget jótékony célra megy" – mondta még Hajdú a sajtótájékoztatón. Kocsis Korinna a visszalépése után Facebook-bejegyzést tett közzé, amiben azt írta: úgy érezte, végig ellenszélben kell versenyeznie, és tudta, nem lesz a övé sem a Miss Universe Hungary, sem a Miss World Hungary cím.

A zsűritagok döntéséhez nem kellett közjegyző

A külföldi jogtulajdonossal Ďulai Zoltán kisebbségi licensztulajdonos beszélt. Gyulai kérdésünkre elmondta, bár ő még soha senkit nem perelt, a brand védelmében most muszáj meglépni ezt, különösen, hogy a külföldiek is ezt kérték. Mármint, hogy védjék meg a nevet. "Vannak olyan országok, ahol nem tartanak versenyt, mert kicsi az ország, és azt mondja a tulajdonos, hogy oké, akkor te kimész a versenyre. Ezt is megtehetnénk a szerződés alapján. A gyakorlatban eszem ágában sincs ezt megcsinálni, ebben pont ez a szórakozás. És egyébként meg mondja meg azt nekem valaki, hogy mi a rákért csalnék? Miért jó nekem az, hogy csalok? Olyan szülővel meg még nem találkoztam, aki be akarná fizetni a lányát, pedig akkor nem lenne veszteséges a cég."

Berényi András ügyvéd kérdésünkre elmondta, közjegyző mindössze a közönségdíjhoz kapcsoló sms-szavazás okán volt jelen, az első három helyezett kihirdetéséhez nem volt szükség rá, nem is kötelezi erre a szervezőt a licensz. "A közönségdíjhoz a verseny szervezésének egyébként nincs köze, az egy ettől függtelen díj, azt Korinna meg is kapta, az az övé is lehet. Csak oda írja elő a jogszabály a közjegyzőt" – magyarázta még Berényi, aki elmondása szerint a vezérlőből figyelte az eseményeket. A háromfős szavazatszámláló bizottság tagjai között volt egyébként Hajdú Péter is. Kocsis Korinnát és Vígh Diánát is kerestük, ám cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni őket.