Akár ez volt a szándéka, akár nem, Kocsis Korinna beírta magát a szépségversenyek történetébe azzal, hogy szombaton este visszalépett a Miss Intercontinental Hungary címtől. A legsúlyosabb és legszomorúbb történet valószínűleg örökre Molnár Csilláé, az 1985-ös Magyarország Szépéé marad, aki gyógyszer-túladagolással vetett véget az életének. Összeszedtük a hazai szépségversenyek botrányait.

A versenyzőket és a zsűritagokat is meglepte Kocsis Korinna szombat esti döntése. A 2009-ben Miss Earth Hungary címet elnyert szépségversenyzőt két éve nem engedte indulni A Szépségkirálynőn Hajdú Péter, miután Kocsisnak már volt egy Miss Earth Hungary címe, amit azonban újból nem nyerhetett volna el a szabályzat szerint. Valamint Hajdú nem is érezte volna tisztességesnek ezt a többi indulóval szemben. Az idei versenyen azonban a Miss Earth Hungary cím kiesett, lett helyette Miss Intercontinental Hungary, ugyanis inkább ennek a versenynek vásárolta meg a jogait a versenyt szervező Magyarország Szépe Kft. azután, hogy Thaiföldön, a Miss Earth-ön balhé volt.

Kocsis Korinna visszalépett a koronától

Kocsis idén is jelentkezett A Szépségkirálynőre, és tovább is jutott, egészen a döntőig. Először az sms-szavazások alapján megállapított közönségdíjat kapta meg, majd újra szólították a Miss Intercontinental Hungary címért. A 22 éves kozmetikus-modell ekkor azonban közölte, nem fogadja el a címet, inkább átadná a sorban következő negyedik legszebbnek. A szabályok ezt nem tették lehetővé, a zsűri azonban később mégis odaadta a címet Tímár Brigittának, a pontszámok szerinti negyedik legszebbnek. Kocsis Korinna a döntését a helyszínen nem indokolta meg, a Facebookon közzétett bejegyzésében viszont azt írta: folyamatos ellenszélben kellett készülnie, és pontosan tudta, a két első hely közül (Miss World Hungary, Miss Universe Hungary) egyik sem lesz az övé. Hajdú Péter erre akkor úgy reagált: nem érti a vádaskodást, és azt sem tudja, honnan veszi Kocsis, hogy nem volt esélye, hiszen mind az alversenyeken, mind a döntőn más-más zsűritagok pontoztak.

Még a verseny estéjén közzétett egy bejegyzést a Facebookján egy másik szépségversenyző, Vígh Diána. Ő azt írta, a szülei hallották, amint elhangzik, hogy úgysem a szavazatok számítanak. Azt is írta, nincs közjegyző, a szavazatokat egy perc alatt összesítették, és véleménye szerint vicc az egész. Hozzátette: gratulál a győzteseknek, akiket Hajdú Péter kiválasztott. Vígh Diána röviddel ezután törölte a posztot, a megkeresésekre nem reagál. Hajdúék hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak, ahol közölték: biztosan beprelik Kocsis Korinnát, hogy megvédjék a brandet. A 22 éves lány az első számítások alapján több milliós kártérítési perre számíthat.

Fenyegető telefonhívás, aktfotók

Kocsis Korinna mostani és 2011-es balhéján túl voltak egyebek is az elmúlt években. 2012-ben Mayle Jennifer jelentette ki, hogy perre megy, amiért kizárták a versenyből, mondván, nem felel meg a szakmai elvárásoknak. Hajdú később azt magyarázta, hogy tévedésből került fel a lány a verseny hivatalos Facebook-oldalára, addigra már rég kiesett, és nem is lehetett volna szavazni rá. Ugyanabban az évben kiverte a balhét Doviscsák Bettina, illetve egy hozzátartozója miután a versenyző kiesett a Miss Bikini háziverseny során. A Magyarország Szépe Kft. akkor ügyvezetője (azóta Sarka Kata lett a főnök) a Blikknek azt mondta: anonim telefonhívást kapott egy férfitől, aki fenyegető hangon közölte, gondolják át a döntésüket. Aztán ott volt még a Miss Earth Hungary címet elnyert Kocsis Alexandra, aki nem teljesítette szerződésben foglalt kötelezettségeit, nem jelent meg a rendezvényeken, nem vette fel a telefonját, majd közölte, hogy izületi gyulladás miatt nem tud megjelenni a világversenyen. Emiatt veszélybe is került a koronája, de végül megtarthatta.

2011-ben egyrészt, ugye, ott volt az elégetlenkedő Kocsis Korinna, majd később a Miss World Hungary győztese, Szunai Linda miatt kellett válságstábozniuk a szervezőknek. Szunai ugyanis egyszer csak úgy döntött, lecseréli a divattervező Makány Mártát, majd segítség, ajánlás, tanács nélkül, azaz egyedül választott frizurát a Miss World világversenyre. És ő úgy gondolta, a hátrafogott haj pont jó lesz. Aztán panaszkodott még a szervezőkre is. Szunai végül megtarthatta a koronáját, miután Hajdúval megbeszélték a vitás pontokat, amiket állítólag egyszerű félrekommunikálás generált.

Még A Királynő néven, az RTL Klubon futott a később a TV2-re költöző szépséggyár, amikor 2009-ben kirúgták az egyik versenyzőt, Papp Zsófiát. A lányról évekkel a versenyt megelőzően félmeztelen képek készültek a CKM-be, illetve az FHM-be, amikről ő úgy hitte, félaktnak minősülnek. A verseny szervezői szerint a fotók, amiken teljesen látszik a melle, már kimerítik az akt fogalmát, így kizárták a versenyből.

Bálint Antónia pereskedés után kapta vissza a koronáját

Hazai viszonylatban nagy port vert fel Bálint Antónia története. Bálint 1991-ben nyerte meg a Miss Hungary névre keresztelt Magyarország Szépe versenyt, ám amikor kiderült, hogy a verseny előtt több külföldi adón és magazinban is vetkőzött, megfosztották a koronájától, akárcsak a második helyezettet, Rába Tímeát. Bálint ekkor pereskedni kezdett. Hat év után született számára megnyugtató ítélet: a Legfelsőbb Bíróság ítélete nyomán visszakapta a címet, és körülbelül harmincezer dollárt (kb. 6,7 millió forintot), ami magába foglalta a kártérítést, illetve annak a Renault-nak az árát, amit sosem kapott meg.

17 évesen begyógyszerezte magát és elhunyt

A legtragikusabb történet Molnár Csilláé, az 1985-ös Magyarország Szépéé. "Sokat sírt. Arra panaszkodott, hogy nem szeretik, a barátnői kiközösítették. Egy biztos, ez a kislány nem akart meghalni! Véletlenek sorozata vezetett a tragédiához. Nem tervezett ő semmit, csak figyelmeztetésnek szánta. Gyerek volt még, egy tisztalelkű, vidám, derűlátó kislány, hagyni kellett volna, hogy az édesanyja mellette legyen" – így emlékezett vissza 2008-ban a Blikknek az 1985-ös Magyarország Szépe verseny negyedik helyezettje, Ördögh Erika a 17 éves korában, gyógyszer-túladagolásban elhunyt szépségkirálynőre, Molnár Csillára.

A kaposvári születésű Molnár Csilla 1985. október 5-én nyerte meg a Magyarország Szépe versenyt, messze a legmagasabb pontszámmal. A címmel övé lett a jog, hogy a Miss Európa versenyen indulhasson – ezen a harmadik helyezést érte el 1986. február 28-án, áll az elhunyt szépségkirálynő emlékoldalán. A verseny után magántanuló lett, hogy eleget tudjon tenni a felkéréseinek, ám közben egyre több pletyka és családi konfliktus ütötte fel a fejét, és egyre magányosabb lett. 1986. július 10-én bevette édesapja gyógyszereit. A mentők már nem tudtak segíteni rajta, Molnár Csilla életét vesztette. Halála után két könyv és dalok is megjelentek róla, a szépségversenyről pedig Szépleányok címmel készült dokumentumfim. Még a szépségverseny után nem sokkal gipszlenyomatokat készített az első néhány helyezettről Pauler Gyula szobrász – ezek máig megtekinthetők Sopronban.