Vilmos herceg, felesége, Katalin hercegné és elsőszülöttjük, az egyelőre nem nevesített herceg elhagyta a kórházat és hazatért, a Kensington Palotába. Az ügy minden résztvevője jól van, Vilmos már cserélt pelenkát, Katalin pedig szép.

Vilmos herceg, felesége, Katalin hercegné és elsőszülöttjük, az egyelőre nem nevesített herceg elhagyta a kórházat és hazatért, a Kensington Palotába. Az ügy minden résztvevője jól van, Vilmos már cserélt pelenkát, Katalin pedig szép.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Skyn News azt is írja, hogy a Middletonok látogatása azt valószínűsíti, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő nem fogják ma elhagyni a kórházat, így a gyereket sem valószínű, hogy megmutatják ma a népnek.

  • A Sky News azt írja, hogy Katalin hercegné szülei, Middletonék hamarosan meglátogatják a lányukat és Vilmos herceget a kórházban.

  • Így néz ki London az ünnepi lövések után. Ha nem tudnánk, hogy csak az újszülött kedvéért adtak le díszlövéseket, nem lennénk róla meggyőződve, hogy nincs Londonban valami komoly probléma.

  • Sorra érkeznek a videóüzenetek. Az egyik legfrissebb arról a katonai hajóról érkezett, amin Vilmos herceg is szolgál. A legénység először a BOY (fiú) szót formázza meg élőképben, aztán ujjonganak, végül néhányan sok boldogságot kívánnak az ifjú apának, aki most két hét szabadságot kapott, de már mondják, hogy aztán várják vissza a munkába.

  • A híres tajvani animált hírek készítői gyorsan reagáltak a trönörökös születésére, készítettek egy science fiction minifilmet a brit birodalom jövöjéről. Ebből többek között az derül ki, hogy szerintük a trónörökös fekete, és hogy amiatt, hogy a britek elfogadták a melegházasságot, elképzelhető, hogy a következő királyuk meleg lesz.

  • Nagy-Britannia összes részén köszöntik az új trónörököst, például Bermudán is, ami az ország egyik tengerentúli területe. Itt is ágyúval ünnepelték a fiú születését. Különösen szórakoztató, hogy a katonák pattogva szaladtak oda az ágyúkhoz.

  • Ezen a kérdésen filozofál a Bloomberg publicistája, aki szerint az USA gazdaságának legalább annyira szüksége lenne egy elnöki gyerek okozta gazdasági minibummra, mint a briteknek. A becslések szerint kb. 80 milliárd forintnyi fonttal növekszik a brit gazdaság csak a királyi újszülöttnek köszönhetően (a Londonba érkező turisták, a különféle szuvenírek, az esetleges így induló országos bébibumm, ezek hozzák a bevételeket az elemzők szerint). A Bloomberg szerint Obama kissé megtépázott gazdaságán és népszerűségén sokat segítene egy újabb gyerek, hiszen ahogy a királyi család, úgy Obamáék is népszerűbbé válhatnának egy újszülöttnek köszönhetően, ráadásul Obama még az eddiginél is közvetlenebbnek, családcentrikusabbnak, hétköznapibbnak tudná magát így mutatni.

  • Hétfő este már pedzegettük a királyi szülési szokásokat, például azt, hogy sokáig a belügyminiszteri tisztséget betöltő személynek is ott kellett lennie a szülésnél, hogy megbizonyosodjon róla, hogy nem egy imposztorról van szó, hanem tényleg trónörökös születik. Ez a szokás mára kikopott, ahogy az is, hogy a hercegnőknek otthon kell szülniük – írja a Huffington Post. Bejött viszont az, hogy apás szülések vannak, így volt ez már Vilmos herceg születésekor is, előtte viszont az volt a módi, hogy az apák nincsenek jelen. Károly herceg születéskor viszont az apja, Fülöp herceg még nem volt jelen, boldogan squashozott a barátaival, míg a királynő szült. Ma már az sem jellemző, hogy a hercegek otthon tanulnak, Károly óta a hercegek iskolába járnak. Vilmosék gyerekével pedig az a tradíció kophat ki, hogy a hercegi pár dadát fogad a gyerekek mellé. Még Vilmost és Harryt is alapvetően dadák nevelték, akikkel a hercegek nagyon jó viszonyt ápoltak. De Vilmos és Katalin nem jelentették be, hogy dadát fogadnának, a legtöbben arra számítanak, hogy ők nevelik majd a gyereküket, sőt, mivel a királyi családnak igen jó a viszonya a Middleton-családdal, ezért az is elképzelhető, hogy az anyai nagyszülők is kiveszik majd a részüket a gyereknevelésből.

  • Elvileg ma délután azt is megtudjuk, mi a gyerek neve, addig viszont a bukik tippjeire hagyatkozhatunk csak. Eddig a fogadásokat a George (5/1 arány)név vezette, ezt tartották az emberek a legvalószínűbbnek. Most viszont pillanatnyilag a James (2/1 arány) vezet. Az utolsó 48 órában a nagybácsi, Harry neve is nagyon feljött, korábban 50/1-hez fizettek volna érte, most már a George-dzsal holtversenyben 5/1-hez áll. Korábban arról írtak, hogy a Henry és az Edward nevekre azért kicsi az esély, mert a korábbi, ilyen nevű királyok nevei ma már nem csengenek túl jól, túl sok véres és kontrollálatlan dolog kötődik ezekhez a nevekhez.

  • Az erre fogékony britek kezdenek szépen lerészegedni, kezdenek beesni a képügynökségekhez az olyan képek, amelyeken emberek kisebb-nagyobb pezsgősüvegekkel láthatóak. Közvetítésünket reggel folytatjuk, amkor talán bemutatják az újszülöttet, valamint hallhatjuk a tiszteletére leadott 41 lövést is.

  • Amin van kék lámpa, az ma kéken világít Londonban. Legalábbis úgy tűnik a Twitteren keringő képek alapján. A London Eye mellett London egy korábbi jelképe, a Tower híd i ünnepi világítást kapott.

  • Bette Midler színésznő is beállt a gratuláló hírességek sorába. "Hála az égnek! És a hercegnőnek! Egy elég nagy fiú! Tutira fájt! Most kezdődik csak a móka, gratulálok a papának és a mamának" – írta Midler Twitteren.

  • Azt még nem tudni, hogy melyik napon és hogy mikor, de elvileg a St Mary's kórház szülészetének lépcsőjén mutatják majd meg a világnak az újszülöttet az ifjú szülők. Így talán jut egy kis öröm a már kb. két hete ott strázsáló fotósoknak és újságíróknak, akikkel jól kitolt a hercegi pár azzal, hogy az oldalsó bejáraton mentek be a szülészetre.

  • Eddig a tengerentúlról nem sok reakciót láttunk a szülésre, de szép lassan kezdenek átérni a hírek. Barack Obama, az USA elnöke hivatalosan is gratulált Vilmoséknak. "KÍvánunk nekik minél több  boldogságot és szép pillanatot, amit a szülői feladataik ellátása során átélnek majd" – írta Obama.

  • Ha már tradíciók: a Daily Mail is összeszedett pár érdekességet a királyi szülésekről. Például azt, hogy sokáig a belügyminiszternek is ott kellett lennie a szülőszobában, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a trónörökös a hercegnőből jön ki, és nem egy imposztor. II. Erzsébet még úgy született, hogy bent volt a szülőszobában a miniszter, hogy megbizonyosodjon a szülés tisztaságáról, azóta viszont eltörölték ezt a hagyományt. A jelenlegi miniszter, Theresa May a szülés előtt azt mondta, nem is tervezik feléleszteni azt.

  • A britek tele vannak tradíciókkal, a szülésnek is megvannak a saját kis hülyeségei. Először ugye egy leginkább középkori várjátékokból szabadult bohócra emlékeztető fickó a kórház szülészetéről kilépve egy pergament felolvasva, bocsánat, üvöltve közölte a néhány méterre megjelentekkel, hogy megszületett a gyerek, azánt kirakták a festőállványt a két sor szöveggel a Buckingham Palota udvarára, holnap pedig összesen 41 lövés leadva tudatják majd azokkal, hogy megszületett a trónörökös, akik esetleg kő alatt élnek.

  • Ha nem is lesz munkaszüneti nap a holnap, az szinte borítékolható, hogy Anglia királypárti fele másnapos lesz. Az érkező hírek alapján minden és mindenki ünnepelni kezdett. Például a London Eye óriáskerék megvilágítását is megváltoztatták a trónörökös érkezése miatt. Most fehér, piros és kék színben pompázik a kerék.

  • Van egy pár egészen fantasztikus reakció a szülésre, például a Charmin vécépapírgyár eléggé megragadta a lényeget. Egy gratulálófotót posztoltak Twitterre, amin van egy brit zászló, egy címer, egy jogar, egy arany bili (értik, trón, haha), meg egy guriga vécépapír. Természetesen a legrosszabb stílusban.

  • "Nem is lehetnénk boldogabbak" – olvasható az ifjú apa szűkszavú nyilatkozata a Telegraphon.

  • Mivel minden közvetlenül érintett a St Mary's kórházban van, a királyi család rajongói jobb híján az extázisukat az állványra kihelyezett kis papíron élik ki. Az érkező képek alapján egyre nagyobb és nagyobb tömeg igyekszik lefotózni azt a darab papírt, amin bejelentették, hogy megszületett a trónörökös.

  • A Telegraph arról is ír, hogy ugyanazon az állványon jelentették be Vilmos fiának a születését, amin 1982-ben az ő születését is bejelentették. Érdekesség még, hogy a fia volt az első trónörökös, akit a közösségi oldalakon is bejelentettek hivatalosan, ő pedig az első, akinek a születéséről emailt küldött a kiályi ház. 1982-ben még viszonylag rövid lehetett a címlista.

  • A Telegraph azt írja egyrészt, hogy egyre nagyobb tömeg gyúlik össze a Buckingham Palota előtt – valószínűleg meg akarják nézni a már sokat emlegetett béna kis táblát –, másrészt, hogy Vilmos herceg a kórházban tölti az éjszakát a felesége mellett, nem várható, hogy ma éjjel bárhol is nyilatkozzon, de még a holnap sem biztos. Ráadásul kapott két hét szabadságot is.

  • "Hivatalos festőállvány (ez a neve a trónörökös születését jelző kis táblának - a ford.). Tényleg ragyogóan idióta ország vagyunk" – írta a twitterfüggő brit humorista, Stephen Fry. Az ausztrál Russell Crowe pedig továbbosztotta az üzenetet. Tényleg elég idétlen a hivatalos kistábla, amiről a monarchia Instagram képet is posztolt.

  • Mondta a szülést levezető orvos a szülés után, Marcus Setchell. Mondhatott volna vajon mást?

  • Mint írtuk, a szokásokkal ellentétben a trónörököst a közösségi oldalakon is bejelentették, nemcsak a hagyományos kis táblán a palota udvarában. A brit monarchia viszont annyira modern, hogy van Instagramja is, ahol a teljes meta jegyében posztoltak egy fotót arról a pillanatról, amikor kirakták a hagyományoknak megfelelően a táblácskát.

  • Állítólag nem tudták a gyerek nemét, amit nyilván kizártnak tartunk, de az is árulkodó jel, hogy a Buckingham Palotára kifüggesztett papíron, amiben bejelentik a szülést a Telegraph szerint mindent nyomtattak, kivéve a születés időpontját. Vagyis az is megvolt előre, hogy fiú lesz, csak az nem, hogy mikor. Közben a gyerek neve még mindig nincs meg. Mármint hivatalosan, nagyon csodálkoznánk, ha mostanában kezdtek volna rajta gondolkozni.

  • A hagyományok szerint úgy kell bejelenteni a brit trónörökösök születését, hogy az uralkodó kiballag a Buckingham Palota erkélyére, és közli az ott összegyűlő néppel, hogy férfi vagy női uralkodóra számíthatnak-e majd néhány évtized múlva. Egészen pontosa kiraknak egy táblát a palotára, ahogy most is tették. Engedve a XXI. század nyomásának Vilmosék gyerekét hivatalosan bejelentették a közösségi oldalakon, így Facebookon és Twitteren is. Ha ön is része akar lenni a történelemnek, nézze meg ezt a posztot és lájkolja!

  • Lily Allen brit énekesnő és kismama, úgyhogy végigkövette a hercegnő vajúdását. A nagy bejelentés után viszont csalódottságának adott hangot. "Sajnálom, hogy fiú lett. A királynők királyok, de a királyok csak kis puncik" – írta Twitterre.

  • Valószínűleg korábban, mint Tvrtko, de csak most látjuk, mit írt Twitterre az angol miniszterelnök. "Boldog vagyok, hogy megszületett a herceg és a hercegnő fia. Az egész ország ünnepelni fog. Csodálatos szülők lesznek" – írta Cameron. Kérdés, hogy az országos ünneplés alatt azt érti-e, amire nagyon sok brit valójában számít, hogy mondjuk kiadják valamelyik napot a héten hivatalos ünnepnapnak, mondjuk a pénteket. Sokkal kellemesebben lehet ünnepelni egy trónörököst, ha hosszúhétvége is jár hozzá a népnek.

  • Legalábbis az ő ilyen posztját találtuk meg csak eddig. "Vége a nagy izgalomnak: megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegnő kisfia, aki egykor Britannia királya lehet majd! Isten éltesse a trónörököst!" – írta Facebookra.

Vissza az összes bejegyzéshez