Egy celeb halála után is celeb marad, és az életében őt körülvevő őrület meghatározza elhunyta utáni sorsát. A nagy nevek, mint Elvis Presley, Kurt Cobain vagy épp Tupac Shakur nem tudnak egyszerűen eltűnni, mert a rajongók nem képesek beletörődni elvesztésükbe. Ezt fokozhatják a gyanús halálesetek, öngyilkosságok, aranylövések is, és rögtön készek az összeesküvés-elméletek.

"Elvis sem halt meg, csak hazament" – hangzott el a klasszikussá vált mondat a Men in Black első részében, amikor Will Smith épp tanulja a csíziót az idegenekről. A rock'n'roll atyját sokan képletesen tartják halhatatlannak, de akadnak, akik szerint a 42 évesen, igen fiatalon elhunyt zenész voltaképp nem is hunyt el (pont, mint Jim Morrison). Ha a válaszokat keresi, mélyre kell leásnia, például ide.

Hasonló, fiatalon elhunyt zenészlegenda volt Kurt Cobain a Nirvanából, aki fegyverrel vetett véget életének Seattle-ben, 1994-ben. Halálának körülményei eleve furcsák voltak, számos összeesküvés-elmélet született erről. Sokan azonban róla is vallják, hogy él. Külön érdekes sztori, amit a News.Radio.com írt meg idén júliusban: az (iskolai mészárlásáról elhíresült) Virginia Tech egyetem hallgatója levelet próbált írni a Nirvanának, hogy videón üdvözöljék az intézmény hallgatóit. A levelet lehozó Sub Pop Tumblr készítői aljasak voltak, és megcsinálták a videót.

Tupac Shakurt, a magát egy dél-amerikai indián hősről elnevező, 1996-ban elhunyt rappert tavaly az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén, Snug városka egyik kocsmájában látták. Persze a világsajtó rögtön felkapta a helyi értesülést, ami ki tudja, melyik részeg törzsvendégtől származhatott. Nála a legerősebb az érv, hogy él: csak úgy maradhatott életben, hogy a kiadója lefizette az őt megmentő orvosokat, hogy állapítsák meg a halálát, így megmenekülhet üldözői elől.


Nagyobb térképre váltás

Mint minden gyanús körülmények között meghalt celeb, úgy Whitney Houston sem úszhatta meg a dolgot. Ő saját (12 fős) Facebook-csoportot is kapott, aminek Whitney Houston Is still Alive! NOT DEAD (Whitney Houston még mindig él! NEM HALOTT) a neve. A legfrissebb bejegyzés szerint Whitney a Bahamákról kívánt boldog karácsonyt. A viccet félretéve a Mediamass cikke szerint tényleg vannak olyanok, akik hiszik, hogy él az énekesasszony, és a halálhíre hoax, kacsa, kamu. Videók sokasága készült, hogy ezt bizonyítsa, közben pedig csomóan arról számoltak be, hogy plázákban, taxikban és egy newarki étteremben is látták Houstont. A halálát pedig az őt feláldozó Illuminátusok okozták.

Az alábbi oldalról egyszerűen nem tudjuk elhinni, hogy ennyi energiát feccöl valaki bele, ha pusztán poénnak szánja. A MichaelJacksonSightings.com ugyanis olyan beszámolókat gyűjt, amik szerint Jackson nem hogy él, lehet jelenteni, merre jár épp. Érdemes a More Sightings menüpontra menni, ahol az első beszámoló címe ez: "Istenre esküszöm, beszéltem Michael Jacksonnal!" De látták őt Spanyolországban, Dubajban és a BET Awards díjátadón is. Persze van blog is, ami azzal foglalkozik, hogy a rajongók Jackója nem halhatott meg, hoax az egész.

Magyarországon is van sztárpéldánk, méghozzá a 19. század legnagyobb celebje, Petőfi Sándor. A hivatalos történetírás szerint ő elesett a Segesvár mellett vívott ütközetben, de a mai napig sokan állítják (és kutatják is), hogy Petőfi orosz hadifogolytáborba került. Bár halhatatlannak nem mondják őt, de sokan tartják, hogy évekig élt orosz földön, ott is halt meg.