Csak idén kilenc szerepet kapott Benedict Cumberbatch, akinek a sikert a BBC Sherlock-feldolgozása hozta meg. Az erősen karakteres arcú színészért Hollywoodban és Angliában is komoly harc megy, amihez nyúl, arany lesz belőle. Ráadásul már fanatikus rajongótábora is van.

Ha nem tudja, ki az a Benedict Cumberbatch és miért rajong érte a fél világ annak ellenére, hogy csak mostanában kezd el igazán befutni, mindenképpen olvassa végig a cikkünket, hátha megérti. Ha ön is Cumberbatch rajongó, akkor a cikkünk végére méginkább szerelmes lesz a lárvaarcú britbe.

1. Rengeteg szerep

Idén, 2014-ben és 2015-ben összesen 14 szerepben láthatjuk majd Benedict Cumberbatchet, a brit film legújabb csillagát. 2002 óta aktív színészként, összesen 52 szerepe volt a még be nem mutatottakkal együtt. Ez két dolgot jelent, hogy évi nagyjából öt szerepet vállal, tehát elképesztően foglalkoztatott, és hogy iszonyatosan sokoldalú. Ha mégsem hallott eddig a nevéről az azért lehet, mert egy csomó, Magyarországon nem vetített brit sorozatban játszott eddig főleg, valamint olyan nagyszerű, szintén brit filmekben, mint a terrorizmusról szóló Four Lions. Idén már mindent megtett azért, hogy igazán befusson, ő alakította az új Star Trekben a gonoszt, valamint ő lesz Julian Assange a hamarosan megjelenő Wikileaks-filmben

2. Zöld szemek

Amilyen megosztó Cumberbatch arca, annyira hevesen rajonganak érte a fanatikus rajongói. Leginkább a zöld szemeit szokták emlegetni, a szép haját, a férfias kiállását és arccsontját. Azért is nehéz sokszor felismeni, mert ahány szerep, annyi külseje van, egyfajta kifinomult Johnny Depp. Volt már szőke, fekete, barna, fehér, gödör, egyenes, rövid és hosszú hajú is a filmjeiben. Tavaly mindenesetre a brit nők a világ legszexisebb férfijának válaszották, és a Kockahas blogban többezer bugyi benedvesedett tőle.

3. Cumberbitches

Benedict Cumberbatch mindig igyekszik klasszikus, angol úriemberként viselkedni, nem jellemzőek rá egyáltalán a sztáros megnyilvánulások, és azzal teszi magát még sokkal menőbb, mint amilyen menő, hogy hihetetlenül szerény. Az érte rajongó nők elnevezték magukat Cumberbitchesnek (Cumberkurvák mondjuk), amit többször a színész orra alá dörgöltek, akit jól láthatóan eléggé feszélyez az egyébként elég ötletes névadás. “Fiatalok voltak, amikor kitalálták ezt, ma már idősebbek, valószínűleg jobb is az eszükbe jutna” – mondta az Access Hollywoodnak. Mindenesetre a Cumberbitcheknek külön blogja is van, meg szlengszótári bejegyzése.

4. A neve

A Benedict Cumberbatchnél britebb, arisztokratikusabb nevet kitalálni is nehéz. Egyszerűen tökéletes. Ráadásul Cumberbatchnek nemcsak a neve arisztokratikus, természetesen ő maga is az. A szülei színészek voltak, de London egyik legmenőbb részén laktak, Kensingtonban. A nagyapja, Henry Carlton Cumberbatch ráadásul tengeralattjáró-parancsnok volt az első és a második világháborúban is, valamint a londoni felső tízezer egyik elismert tagja. A neve és az abból áradó nevetséges de mégis tiszteletreméltó arisztokratikusság annyira megihlette az internet népét, hogy természetesen létezik Cumberbatch névgenerátor, ahol bárki gyárthat magának hasonlóan kacifántos, menő nevet.

5. Nagyon szerény

Annak ellenére, hogy hol nőtt fel, milyen iskolába járt (a Harrow-ba, az egyik legpatinásabb fiúiskolába), milyen körökben mozogtak a nagyszülei, egyáltalá nem beképzelt, sőt az interjúiban mintha folyamatosan elnézést kérne azért, hogy ő egy kifejezetten jó környezetből származó színész. “A szüleim nagyon keményen dolgoztak, és nagyon elkényeztetett gyerek voltam. Jó taníttatásom volt, elküldtek a Harrow-ba még úgy is, hogy nem voltak kifejezetten gazdagok. Az anyám a 80-as és 90-es években kifejezetten sok szerepet és bohózatot csak azért vállalt, hogy ki tudják fizetni az iskolai számláimat” – mondta korábban a Telegraphnak.

6. Színházi színész volt

Benedict Cumberbatch 37 éves, nem ennyi idősen szokták kezdeni az éppen felfedezett hollywoodi színészek. Cumberbatch sem most kezdte természetesen, hosszú éveken keresztül játszott színházban, sőt, kifejezetten ismert színházi színész volt Londonban, amikor néhány éve úgy döntött, vált. Igazán a Sherlock Holmes 2010-ben indult BBC-s feldolgozása futtatta be, de azzal egy időben még színészkedett. 2011-ben például még játszott a Trainspotting és a Gettómilliomos rendezője, Danny Boyle színházi előadásában, egy Frakenstein-feldolgozásban, amiben Jonathan Lee Millerrel felváltva alakította Victor Frankensteint, illetve a teremtményt.

7. Harcolnak érte a stúdiók

Miközben fél Nagy-Britannia azt várja, hogy Martin Freeman és Benedict Cumberbatch mikor térnek már vissza képernyőre Watsonként és Sherlock Holmesként, addig Hollywood képtelen velük betelni. Állítólag a Sherlock harmadik évada azért csúszott idén őszről a karácsonyi-újévi időszakra, mert egész egyszerűen nem tudták elrángatni a két színészt Hollywoodból. Egyrészt mindketten szerepelnek Peter Jackson Hobbit-trilógiájában, Freeman alakítja Bilbót, Cumberbatch pedig Smaugot és a Necromancert. Közben Cumberbatch még szerepet kapott a nyáron bemutatott Star Trekben is. Freemant egyébként kicsit korábban sikerült visszarángatni Európába, a Cornetto-trilógia harmadik részére, a The World's Endre. De Cumberbatch szinte folyamatosan forgat, és szinte bármit. Csak most két animációs filmen és egy Alan Turingról szóló drámában dolgozik.

8. De beáll egy személyi edző filmjébe játszani

Szóval miközben Hollywood nem képes vele betelni, és valószínűleg egyáltalán nem alszik úgy három és fél éve, arra is szakít időt, hogy részt vegyen olyan dolgokban, amik nem annyira a karrierről, mint a szórakozásról szólnak. Viktor Monroe, egy néhány filmben és pár hírességgel dolgozó személyi edző kitalálta, hogy közösségi finanszírozásban szeretne csinálni egy rövidfilmet, Little Favour (Kis szívesség) címmel. Ki mást kérhetett volna fel főszereplőnek, mint Benedict Cumberbatchet, akivel összebarátkozott a Star Trek forgatása alatt? Cumberbatch igent mondott a felkérésre, sőt miután összejött a közösségi támogatással a forgatáshoz szükséges pénz, még egy cuki köszönővideót is készített. Azóta pedig már el is készült az első trailer a kb. 20 perces filmhez. Annyiban különleges, hogy úgy láthatjuk benne a színészt, mint még eddig nem: véresre verve.

9. Szeret jótékonykodni

Már a karrierje elején csatlakozott több jótékonysági szervezethez, amelyek elsősorban a hátrányos helyzetű embereken igyekeznek segíteni. De 2003-ban például a Stop The War Coalition mellé is odaállt, ami az iraki háború leállítását akarta elérni. A különféle adománygyűjtő akciókban pedig úgy szokott részt venni, hogy felajánlja egy-egy rajzát a nemes cél érdekében.

10. Nem önimádó, csak kicsit

Korábban azt nyilatkozta, hogy annyi rajzot kap magáról a rajongóitól, hogy ha mindet megtartaná, nem tudna tőlük mozogni a lakásában. Ezért az ilyen rajzok nagy részét kidobja, de azért a legjobbakat megtartja, és kirakja a falakra. “Azt mondtam a rajongóimnak: “Nézzék, nagyon le vagyok nyűgözve, de mit várnak, mit kezdjek ezekkel? Gondoljanak bele! Ön szeretné telerakna a szobáját az önről készült képekkel?”” – mondta Cumberbatch a Hollywood Reporternek.

11. Ez volt az első szerepe

Mielőtt bármilyen komolyabb színházi, tévés vagy filmes szerepet kapott volna, Benedict Cumberbatch 24 évesen játszott a Heartbeat című brit rendőrös sorozat egyik részében.

12. Buddhista

Magánéleti, személyes dolgokról nem sokat beszél, de azt lehet róla tudni, hogy buddhista. Sőt egy évig angolt tanított egy tibeti iskolában, mielőtt színésznek állt volna. A szülei egyébként azt szerették volna, ha ügyvéd lesz, és egy darabig ügyvédnek is készült. Aztán Tibetből hazatérve beiratkozott egy színiiskolába. Azt nem tudni, hogy Tibetben ragadt-e rá a buddhizmus, vagy azért ment Tibetbe, mert már akkor is buddhistának vallotta magát.

13. Nem túl nagy nőcsábász, vagy de?

Mivel nagyon kénye a magánéletére, nem sokat tudni róla. Azt lehet tudni, hogy 12 éven keresztül járt Olivia Poulet színésznővel, akit még az iskolában ismert meg, és 2011-ben szakítottak. Aztán Anna Jamesszel, egy londoni művésszel járt egy ideig, de már annak is vége. Amióta megnőtt az ázsiója, állítólag több nővel is látták itt-ott, de ezekről nem mond semmit. “Meghúztam magamnak egy vonalat, ami az ilyen jellegű kérdések megválaszolását érinti. Nem vagyok az elköteleződés ellen, 12 évig éltem párkapcsolatban. De hogy most abban élek-e? Nem, pillanatnyilag nem” – mondta nemrég a Telegraphnak.