Utánajártunk, mi van most a virágkorukat nálunk a '80-as, '90-es években élt világsztárokkal. Vangelis hetvenéves, Enya két éve írja új albumát, Jean Michel Jarre plasztikáztat, Richard Clayderman pedig Sárváron ad koncertet. Cikkünk végén galériát is talál!

Richard Clayderman

A Philippe Pagès néven született francia zongorista idén hatvanéves. Saint-Ouenben él feleségével, Christine-nel, akivel két gyerekük van, Peter és Maud. Még mindig ő számít a világ legsikeresebb zongoristájának, ami őrület, idén már jelent meg lemeze is. Október 12-én Sárváron ad koncertet, úgyhogy ha időutazásra vágyik, tessék. Régi és friss képet cikkünk végén talál róla!

Jean Michel Jarre

Azonnal váltsunk stílust: Jean Michel Jarre idén töltötte be a hatvanötöt, júniusban választották meg a CISAC francia szerzői jogi egyesület elnökének. Legutóbbi albuma (Téo&Téa) 2007-ben jelent meg, de 1976 óta nem nagyon volt olyan éve, hogy ne kapott volna kitüntetést, vagy ne turnézott volna. 2011-ben ért véget hároméves, világkörüli turnéja. És bár itt-ott megjelenik nyilvánosan, magánéletéről semmit sem tudni. Legutóbb, harmadszorra 2010-ben vált el. Egy friss interjút itt olvashatnak el vele, ebből kiderül: az UNESCO jószolgálati nagykövete, és rettentően aggasztja bolygónk jövője.

Vangelis

Evángelosz Odiszéasz Papathanaszíu idén töltötte be a hetvenet, és magánéletéről továbbra sem beszél. Annyit tudunk róla, hogy sosem született gyereke (indoklása egy 2005-ös Telegraph-interjúból: „…mert amennyit utazom, és amennyire nonszensz a zeneipar, nem tudnék úgy gondoskodni egy gyerekről, amennyire szerintem kellene".) Állandó lakhelye nincs.

Enya

Eithne Ní Bhraonáin idén töltötte be az ötvenkettőt, de ezt senki sem mondaná meg róla, gyakorlatilag húszéves kora óta pontosan ugyanúgy néz ki. 1997 óta Killiney-i kastélyában él, a kétezres évek közepén még az egyik legtehetősebb ír előadóművésznek számított. Minden karácsonykor énekel a misén, édesanyja kórusában. Családi életéről semmit sem tudunk. Nyilván okkal, de elképzelésünk sincs, mi lehet az ok. Honlapja sem ad segítséget.

Kenny G

Kenneth Bruce Gorelick idén 57 éves. Malibuban él, lelkesen golfozik, és fellépései is akadnak. Legutóbbi lemeze tavaly jelent meg, összesen 75 millió albumot adott el, és amúgy sem fog éhezni soha: érdekeltségei vannak a Starbucksban. 2012 azért is volt neki fontos év, mert húsz év után elvált Lyndie Benson-Gorelicktől, akivel két fiuk van.

Mike Oldfield

Az 1967 óta aktívan zenélő Mike Oldfield idén lett hatvanéves, és továbbra sem nyugszik: csakúgy, mint Vangelis, fellépett a 2012-es londoni olimpián. Éppen új, rockos lemezen dolgozik (címe állítólag TBC), ami jövőre valószínűleg elkészül. Nyáron már stúdiózott hozzá Los Angelesben. Három nőtől összesen hét gyereke született, most valahol Mallorcán él. Legutóbbi lemeze 2008-ban jelent meg.

Enigma

Ennyi  év után kellett meglepődnünk azon, hogy az Enigma egy román zenei formáció, amelynek tagjai Németországban tevékenykedtek, és Ibizán stúdióztak. És amelynek egyetlen stabil tagja az alapító, Mihai Crețu, aki eleinte exfeleségével, Sandra Crețuval termelte az alábbihoz hasonló slágereket. A legutóbbi Enigma-lemez (Seven Lives Many Faces) 2008-ban jelent meg, kevés sajtóvisszhangot keltve. Crețu Wikipedia-oldala szerint ez azért történt így, mert „az Enigma folyamatosan fejlődő műfaját számos dj próbálta megfejteni". Aha. Mindenesetre Crețuék 2007-ben elváltak. Az agytröszt azóta is Németországban él. Van honlapja, de ezen a legfrissebb bejegyzés is 2011-es.

És ha a zenei múltidézés nem volt elég, galériánkban bátran időutazhat: összeszedtük a fellelhető legrégebbi és legfrissebb képet a cikkben említett zenészekről-előadókról!