Clayton Pettet akciója óriási kamunak tűnik, ő meg nem annyira szűznek. Szülei még nem tudnak fantasztikus ötletéről.

Múltkori hírünkben tévesen állítottuk, hogy Clayton Pettet 19 éves, londoni művészetiiskola-hallgató az általánosságban vett szüzességétől kíván megszabadulni a művészet nevében. Az igazság az, hogy Pettet az anális szüzességét őrizgette idáig, bár annak meglétét ugyanúgy semmi sem igazolja, mint azt, hogy ezidáig nem keveredett volna semmilyen szexuális tevékenységbe.

Ön szerint van különbség az anális szüzesség és a szüzesség között?

A Central Saint Martins másodéves növendéke egy londoni, belvárosi művészeti térben (mi ezt galériának tippeljük, csak az nem hangzik olyan menőn) 2014. január 25-én hajtja végre A művészeti iskola elvette az ártatlanságomat című performanszát, amelyre már három éve készül. Segítője a Gawker szerint egy régi barátja lesz. Pettet úgy számol, 50-100 vendég tekinti majd meg nyilvános üzekedését, főleg csoporttársaira számít. Szüleinek még nem mondta el tervét, de már aligha szükséges.

Az ötletről a célnak szentelt mikroblogján azt írja, tizenhat éves korában jött, amikor iskolatársai egymás után veszítették el szüzességüket, és feltette magának a kérdést, hogy ő maga miért szűz. „A szüzesség számomra elképesztően érzelmi dolog volt, és azóta is az. Ez a gondolatfolyamat vezetett végül a performansszá [...] A londoni művészeti színtér mostanában belassult, noha London virágzik, és folyamatosan változik, a kortárs művészek [névsora] változatlan, és már nem is annyira kortárs." Célja, hogy mindennek új lökést adjon, mert szerinte a londoni avantgarde, ha nem is tud róla, erre vár.

Az akció sikerességéhez nagy reményeket fűz, hiszen az életben csak egyszer van ilyen lehetőség. A fellépés a közönség tőle, illetve a másik résztvevőtől is kérdezhet, illetve maga Pettet is faggatja a közönséget arról, hogy észlelnek-e változást partnere felé irányuló viselkedésében. Szerinte mindenképpen érdekes lesz ez, hiszen kultúránk nagy jelentőséget tulajdonít a szüzességnek.

Elhiszi, hogy a fiatalember még szűz?

Nehezen találni olyan csoportot, szervezetet, vagy felekezetet, amely megnyilvánult az ügyben, és nem botránkozott meg rajta. Felháborodottat viszont könnyen találni: a Huffington Post a Brit Leszbikusok és Melegek Keresztény Mozgalmának szóvivőjét, Sharon Fergusont idézi, aki szerint ez az egész lealacsonyítja testiséget. „Nem teljesen értem, ez mitől művészet. Nézőpontunk szerint minden szexualitás Isten ajándéka. Az, hogy mit kezdünk vele, és hogyan, Isten iránti szeretetünk egyik kifejeződése. [...] Ez lenne a helyes kifejezésforma az ember testi szexualitására? Egy művészeti projekt, közönség előtt, hát hol van ebből a szeretet, tisztelet és kölcsönösség?"

Mi már csak arra lennénk kíváncsiak – amellett persze, hogy megvalósul-e az ígéret –, hogy Pettet tényleg szűz-e, vagy ez pont akkora kamu, mint amekkorának tűnik. A fiatalember mikroblogját itt nézegetheti, gyanúnkat csak táplálja a számtalan meztelenül pózolós, pucsítós fotó, amelyet önmagáról közzétett.