Hangként, barátként, nyomozóként, jópofa öreg bácsiként vagy Istenként menőbb Morgan Freeman? Öt pont, ha csak így szeretne vele találkozni, egy pont, ha rosszul lesz tőle.

76 éves korában Morgan Freemannek sikerült eljutni arra a szintre, amikor gyakorlatilag mindenki vele akar dolgozni. A színész ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy szereti is a munkáját, ezért aztán az utóbbi időben a csapból is olyan filmek folynak, amikben ő is feltűnik valamilyen formában. Bár általában a komolyabb szerepek miatt kap elismerést, elmondása szerint boldogan vállal szerepet akár a lebugyutább vígjátékokban is. “Nagyon élvezem, hogy szerepből szerepbe léphetek át” - avatta be választásai hátterébe a világot. És tényleg bármit eljátszik, most éppen egy vígjátékban állt össze Kevin Kline-nal, Robert De Niróval és Michael Douglasszel, hogy megcsinálják a Másnaposok nyugdíjas verzióját Last Vegas címmel. Na de mi áll neki a legjobban?

A barát

A legerősebben a szintén kötelező filmként számon tartott Remény rabjaiban mutatta meg, hogy milyen remekül képes egyszerű barátot és bajtársat is alakítani. Neki még akkor is drukkol a néző, amikor már a sztori helyszínét adó börtön összes síró rabját egy emberként ásná el. Ehhez közeli figurát hoz az újkori Batman-filmekben is, amikben Bruce Wayne egyik legkitartóbb támogatóját kellett vászonra vinnie.

A bölcs nyomozó

A Hetediket minden idők legjobb filmjei között szokás emelgetni, valószínűleg azért, mert minden idők egyik legjobb filmjéről van szó. Freeman nyomozói vonala ebben teljesedik ki leginkább, és bár végül nem sikerül féken tartania a Brad Pitt alakította heves társát, minden perce emlékezetes annak, amikor kicsit kiguvadt szemekkel magyaráz a félhomályban.

A hang

Morgan Freemant nem véletlenül hívják mindenhova narrálni: bársonyos hangja miatt egyszerűen csak isten hangjaként emlegetik, és gyakorlatilag mindenki vele akarja elmeséltetni a történeteit. A férfi állítólag mégsem gyűlöli a saját hangját még: “Talán azért van ez, mert én golfozni szoktam, és nem hallom magamat az amerikai focit reklámozni” – mondta a NY Dailynek.

A jópofa bácsi

Freeman a Jack Nicholsonnal közösen készített Bakancslistában is előadta már a fiatalos gondolkodású, szerethető figurát, aki élete utolsó napjait egy kórházban megismert milliomossal bulizza végig. A film annyira tele van tanulságokkal, hogy akár Coelho-rajongóknak is ajánlható, Freeman persze csípőből hozza a szerethető, sokat látott férfit.

Isten

Attól most tekintsünk el, hogy a Minden6ó című film milyen minőséget képvisel, mert hogy Morgan Freeman játszotta benne Istent, aki lehetőséget ad Jim Carreynek, hogy kipróbálja magát. Persze akkora színészi kvalitások nem kellettek hozzá, de jól áll neki a fehér, és a hangja is olyan, mint amilyet először szeretnénk hallani a túlvilágon.