Vasárnap délután kettőre kellett volna odaérnie nejéért és újszülött lányukért Gusztos Péternek, ám ahelyett, hogy összepakolta volna a családját, Gusztos is kórházban feküdt. Kovács Patríciai férjét futás közben megcsípte egy lódarázs aznap délelőtt, és mivel előjöttek az allergiás roham jelei, nem maradt más választása, mentőt hívott. Este három zárójelentést raktak ki az asztalra.

"Mivel tudtam, hogy csak délután 1-2 óra körül kell odaérnem Patríciáért és a lányunkért, elmentem egy terepfutóedzésre. A Hármashatár-hegyről indultunk, és úgy körülbelül húsz perce futhattunk, amikor a barátom, akivel mentem, felkiáltott, hogy tarkón szúrta egy lódarázs" – kezdett bele a múlt vasárnapi események részletezésébe Kovács Patrícia színésznő férje, Gusztos Péter. Míg másnak apró kellemetlenséget jelent csak, addig az egykori politikusnál súlyos allergiás roham jelentkezik egy darázscsípés után, ezért Gusztos általában adrenalininjekciót is visz magával a futásaira. Ezúttal nem vitt, mert mint magyarázta, október végén fel sem merült benne, hogy darázzsal találkozhat.

Viszketés, bőrirritáció, hőroham

"Rögtön azután, hogy a barátom felkiáltott, csípést éreztem a két lapockám között. Szerencsére mindössze öt percre voltunk egy aszfaltos úttól, így az első az volt, hogy kifuttunk oda, a Hűvösvölgyi útra. Ekkor már biztosan tudtuk, hogy mentőt kell hívni. Azért vártunk eddig vele, mert korábban már volt olyan, hogy mivel izomba csípett a darázs, nem jelentkeztek az allergiás roham jelei, csak nagyon feldagadt, és iszonyúan viszketett a csípés helye."

Gusztos a Velvetnek azt mesélte, hogy mire kiértek, olyan viszketés, bőrirritáció indult el a talpától felfelé, hogy úgy érezte, nem bír megmaradni a cipőjében. Vörös volt a combja, a hasa, forróságot érzett a fejében. "Olyan volt, mintha ötven fok lenne, majd kiszakadtak a dobhártyáim, és elkezdett bedagadni a fejem. A garatödéma még nem indult be, de éreztem, hogy kezd reszelős lenni a hangom. Szerencsére időben kerültem szakszerű kezekbe" – magyarázta Gusztos, hozzátéve, hogy barátja szerint egyetlen lódarázs támadta meg mindkettőjüket, ami körülbelül akkora volt, mint egy felnőtt férfi kisujja. "Ha mindez igaz, akkor óriási szerencse, hogy én a második csípést kaptam, nem az elsőt, és az is, hogy nem a nyakamon csípett. Megvolt rá az esélyem, mert ott mászkált. Azért tartottam ettől, mert ez úgy működik, hogy minél közelebb van a fejhez, illetve a keringéshez a méreganyag bekerülési helye, annál kevesebb ideje van az embernek. Hátborzongató, hogy milyen sokszorosan nagy mázlim volt."

Három zárójelentést raktak ki az asztalra

A csípés után húsz perccel Gusztos már megkapta az ellenanyagot a rohammentőben, ami szirénázva vitte a Szent Imre Kórházba. Újszülött lányukkal kórházban fekvő nejét csak ekkor értesítette a történtekről, na meg arról, hogy hát, késni fog. "Addigra már beszéltem Trisa édesanyjával, aki a lakásunkban segített előkészülni a pici érkezésére, Patríciát viszont csak akkor hívtam, amikor már minden nyugis volt. Miután levettek az infúzióról, még bent kellett lennem néhány órát, nehogy visszatérjen a reakció, úgyhogy tulajdonképpen csak annyi történt, hogy később értem oda értük a kórházba. Aztán este három zárójelentéssel jöttünk haza, és itt röhögtünk rajtuk, mert elég vicces ezeknek a nyelvezete. Én például a közepesen fejlett, közepesen táplált férfibeteg voltam."

Kérdésünkre Gusztos Péter második lánya (előző házasságából is van egy kislánya) születéséről is beszélt. "Azzal indult a csütörtök reggelünk, hogy gyorsan le kell vinni a kutyákat, mert elfolyt a magzatvíz. Nagyon szép volt a szülésünk, komplikációktól, bonyodalmaktól mentesen zajlott. Nyilván iszonyúan nehéz volt Patríciának, de szépen sikerült, és azóta is remekül alakulnak a dolgok. A kislányunk nagyon nyugis baba, és szépen gyarapodik, és Patrícia is nagyon ügyesen csinál mindent, jól áll neki ez a projekt" – mondta Gusztos Péter.