VV Aurelio hatalmas patáliát csapott egy apró pók miatt szerdán. A Való világ több játékosa is szenved hülye, megindokolhatatlan fóbiáktól, amik megkeserítik az életüket. A legtöbben valamilyen gerinctelen állattól félnek, de ha valaki porcicát, bohócot, vagy egeret küld a villába, az is okozhat pánikot. Meglepően sok a szorongás a VV-sekben, félnek a magánytól és a pénztelenségtől is. Van ok és megoldás is.

A Való világ szerdai epizódjában láthattuk VV Simon és VV Aurelio galaktikus összecsapását, ami egy pók miatt kemény hisztibe csapott át. A kissé furcsa Simon ugyanis talált egy pókot, és homályos ideológiai háttérrel bevitte a villába, hogy lesz egy háziállata. A csodaszép Alexa és Aurelio azonban pókfóbiások, el is menekültek, de meglepő módon a menő focista akadt ki jobban. Először megtámadta Simont, megölte a pókot, üvöltözött, majd eltángált gyerekként kezdett fuldokolva zokogni. Végül Zsoltnak kellett megvigasztalnia.

A VV-k történetének egyik legszürreálisabb jelenete több összeesküvés-elméletet is elindított, mivel a játékosok több mint valószínű, hogy tudják egymásról, mitől félnek. Az RTL II is kihegyezte erre a dolgokat, a játékosok adatlapján mindenkinél ott van, mitől kap frászt. Összeszedtük hát csoportosítva a honlapról, melyik játékos mitől retteg. 

Gerinctelenek

Ahogy az emberek zöménél, úgy a játékosoknál is némely ízeltlábúak okozzák a legnagyobb pánikot, mint láttuk, mérettől függetlenül. A pókok előkelő helyen szerepelnek: Alexa, Aurelio, Iza és Viki is retteg a nyolclábú állattól. Alexa a darazsakat is említette. Nincs jó reputációjuk a kígyóknak sem, Aurelio, Charlotte és Viki is retteg tőlük (pedig előbbi már megpörgette a sajátját), a kígyók egyik eledelétől, az egértől pedig Zsolt menekül, ha látja.

Tárgyak

Kevés játékos jelölt meg valamiféle tárgyat. Iza a tűktől retteg, Aurelio pedig a kosztól (ezt a fóbiát nem tudjuk a valóságban elképzelni).

Egzisztenciális szorongás

Sok játékos igazi civilizációs rettegésben éli a napjait, különböző állapotoktól retteg. Laci és Simon is a magánytól fél, Józsi pedig attól, "hogy egyszer csúnya leszek". Teónak is konkrét félelme, hogy nem éri el célját, ami az, hogy gazdag legyen. Charlotte pedig szimplán tériszonyos. A sehova be nem sorolható kategóriába Dorka tartozik, aki a bohócoktól kap herótot.

Mire fel ez a nagy pánik?

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem bizonyos tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amelyek igazolhatatlan voltát a rettegő ember is felismeri, de szabadulni nem tud tőle. A fóbiáknak több csoportja létezik, de amiket a játékosok emlegetnek, nagyrészt a speciális kategóriába sorolhatók.

A kígyófóbiára (és valamennyi állatosra) ezt tanácsolta akkor Gazdag Enikő pszichológus: "Ez elég egyszerű, menjen el az állatkertbe, és barátkozzon meg velük, találkozzon a félelme tárgyával, vagy előre képzelje el, hogy például egy kígyókkal teli medencében van, így a félelem egy idő után elmúlik". A pánikreakciókban amúgy gyakran elkezdünk kapkodva lélegezni, ilyenkor arra van szükség, hogy tudatosan szabályozzuk a légzésünket, ezzel le is nyugtatjuk a szervezetünket.