Ki az a fotós, aki Obamát és Madonnát fotózza, a kettő között pedig fiatal modelleket vagy éppen Miley Cyrust vetkőzteti? Ő Terry Richardson, az Egyesült Államok legbalhésabb celebfotósa. Sokan azzal vádolják, hogy elmosta a határokat a pornó, a prostitúció, illetve a modellvilág között. Vajon csak egy nagyon szerencsés vén perverzről van szó, vagy a modellfotózás igazi arcáról?

A jövőre 50 éves Terry Richardson Hollywoodban nőtt fel, Bob Richardson sztárfotós gyermekeként. Skizofrén, drogfüggő apja sokáig a világ egyik legjobban fizetett fényképésze volt, aki a szex-drogok-rock'n'roll-szentháromságot próbálta minél többször megörökíteni. Richardson anyja tizenéves volt, amikor teherbe esett a nála 26 évvel idősebb férfitől. A férfi akkor hagyta ott, amikor a nő 17 éves volt, de addig is rendszeresen verte. Bob Richardson a nyolcvanas évek végére annyira lecsúszott, hogy hajléktalanként találtak rá San Francsicóban. Ma egy New York-i egyetemen tanít.

Apja nyomdokain haladva Terry Richardson a portré- és divatfotózás mellett döntött. Sokáig együtt dolgoztak, majd amikor önállóan akarta folytatni a munkát, édesapja kinevette őt, mondván, nélküle semmire sem megy. Tévedett: fia díjnyertes fotósorozattal bizonyította be az apjának, hogy van keresnivalója a szakmában. Hosszú évek munkájával mára elérte, hogy szinte kötelező lett minden valamirevaló híresség PR-ügynökének, hogy elintézzen vele egy fotózást. A bugyiban pózoló Beyoncé, feltupírozott mellű Madonna, félmeztelen Lady Gaga és pucsító Lindsay Lohan is mind Richardson kamerájának műve, de még Barack Obama amerikai elnökről is készített portrésorozatot. Tavaly ráadásul videoklipet rendezett Miley Cyrus Wrecking Ball című dalához.

Eközben a divatiparban Richardson egyre inkább nemkívánatos személlyé kezd válni a botrányai miatt. A fotós ugyanis nem csak befutott emberekről, hanem feltörekvő modellekről is készít fotókat, amiket aztán a világ legnagyobb magazinjai közölnek le, a Rolling Stone-tól a Vogue-ig. Nem ez a baj, hanem hogy egyre többen állítják: Richardson szexuálisan kihasználja és megalázza a kiszolgáltatott modelleket.

Tény, hogy a fotósról számos olyan kép létezik, ami már inkább pornográfia. Saját bevallása szerint azzal veszi rá a lányokat a vetkőzésre, és a még bevállalósabb jelenetekre, hogy ő maga is levetkőzik meztelenre, majd megkéri a modelleket, hogy csináljanak róla pár fotót. Pár hónappal ezelőtt online petíció indult Richardson bojkottjáért. A tiltakozók azt szeretnék, hogy a Vogue és a H&M ne foglalkoztassa a fotóst, és mást sem, akit több rendbeli nemi erőszakkal gyanúsítanak. A fényképész soha nem szólal meg a vádakkal kapcsolatban, nem ad interjút senkinek, mindössze egy dolgot vállal nyíltan, a mára aranyköpéssé vált mondását, miszerint: „Nem az számít, kit ismersz, hanem hogy kit szopsz le. Nem viccből van cipzár a nadrágomon”.

Több modell is kifakadt már Richardson és a munkamódszere ellen. Egy fiatal, a modellkedést csak kedvtelésből űző lányt például úgy vett rá egy kis kézimunkára, hogy közben az egész stáb figyelte őket. Megkérdezte a 19 éves lányt, hogy akar-e félmeztelenül pózolni, aki nemmel válaszolt, és hozzátette, hogy éppen menstruál. Erre Terry bácsi (így kellett hívnia a fotózás alatt) feldobta az ötletet, hogy akkor játszadozzon már egy kicsit a tamponjával, mert azt nagyon szereti. A lány épp, hogy csak nemet mondott, Richardson már meztelen volt. Később megkérte, hogy verje ki neki. A lány elmondása szerint annyira természetesen, lazán viselkedett mindenki, hogy nem akarta elrontani a fotózás hangulatát, így megtette, amit a férfi kért tőle. A pénzt azóta sem vette fel a munkáért.

Inkább pornó, mint művészet

A NewStatesman honlap (azóta indoklás nélkül eltávolított, de cache-elt) cikke két másik esetről is beszámol. Sarah Hilker mindössze 17 éves volt, amikor hamis személyivel elment egy modellvadász buliba, ahol Richardson fotózott. Azonnal konstatálta, hogy a hely tele van fiatal és részeg lányokkal. Volt egy halom bugyi, ahhoz küldték, közben az arcába toltak egy beleegyező nyilatkozatot, és már küldték is a fotós elé. Arra sem volt ideje, hogy levetkőzzön, a személyijét pedig el sem kérték tőle. Úgy döntött, hogy ebből nem kér, és távozott.

A másik eset Liskula Cohen kanadai modellé, ő is kisétált a fotózásról, pedig a Vogue-nak készültek volna a képek. Csakhogy nem modellekkel, hanem Richardson haverjaival kezdték el fényképezni, akik azt akarták, hogy vetkőzzön meztelenre, és szopja le az egyik szintén meztelen férfit. Erre kiviharzott a stúdióból, majd a helyét azonnal átvette egy másik lány, aki több férfit is kielégített, miközben fotózták őket.

Pedig állítólag lenyugodott

A Complex összegyűjtötte a legbizarrabb tényeket, amelyeket Richardsonról tudni lehet. Egyik legbecsesebb ereklyéje az a póló, amelyet Charles Manson hordott GG Allin punkzenész koncertjén. Egyszer majdnem meghalt, amikor karácsonykor heroinnal lőtte be magát, majd gyógyszerekre ivott egy egész üveg vodkát. Úgy tudják, még mindig drogfüggő (18 éves kora óta heroinozik), 10 évesen együtt füvezett Robert Downey Jr.-ral. Pályája elején sorozatot készített arról, hogy élvez rá különböző hotelek vörös szőnyegeire, és a legenda szerint van báránnyal közösülős képe is. Mára, azt állítja, lenyugodott.

 Az utóbbi pár évben két magyar modellről is készített fotósorozatot, Palvin Barbara például mutatott már neki hasat, melltartót, és bandzsa fejet. Mihalik Enikő bevállalósabb volt: többször pózolt  félmeztelenül Richardsonnak, akivel számos alkalommal dolgoztak már együtt. „Enikőnek nem voltak kellemetlen élményei, pedig többször is dolgozott már Terryvel. Mindig jó fej volt, tisztelettudóan viselkedett vele, sőt nagyon jópofa képek kerültek a werkfotók közé” – nyilatkozta annak idején a Velvetnek Kajdi Csaba, Mihalik menedzsere. A magyar modell nemrég ismét Richardsonnal dolgozott. A werkfilmeken sminkelés közben esnek egymásnak Natalia Siodmiak modellel, a másikon fehérneműben birkóznak egymással egy franciaágyon.