Szokás szerint Európa legkülönösebb arcait toborozták össze az idei Eurovíziós Dalfesztiválra, amiről a hétvégi nyitóbulin győződhettünk meg. Kállay-Saunders András mellett bohóckodó franciák, nőiruhás izlandiak és egy szakállas osztrák nő is végigvonult a vörös szőnyegen. Kállay-Saunders kedden kezdi el a versenyt.

Nagy vörösszőnyeges felhajtással kezdetét vette az Eurovíziós Dalfesztivál Koppenhágában. A megnyitó bulit Frank Jensen polgármester és a tavalyi győztes, a dán Emmelie de Forest vezette fel, és megjelent mind a 37 résztvevő ország képviselője.

Érdekes versenynek ígérkezik az idei, mert olyan jelentős, euróviziós múlttal rendelkező országok visszaléptek, mint Törökország, Bulgária, Horvátország, Szerbia és Ciprus, de a szlovákok, csehek és bosnyákok sem küldtek versenyzőket. A menetrend szerint május 6-án tartják az első elődöntőt (Kállay-Saunders Andrással), 8-án a másodikat, 10-én pedig a döntőt.

Eközben Sydney-től Perth-ig azon pörögnek az emberek, hogy Ausztrália is részt vesz a versenyen. Ők a kontinens őslakosainak egyik leszázmazottját, Jessica Mauboyt indítják.

Az idei verseny nagy esélyesének az örmény Aram MP3-at tartják, de a legtöbben a szakállas osztrák nőre, Conchita Wurstra lesznek kíváncsiak. Wurstot a fehéroroszok és az oroszok hevesen támadják, de az örmény versenyző is üzent a születésekor Tom Neuwirth néven anyakönyvezett előadónak, hogy döntse már el, férfi vagy nő akar-e lenni – írja az SBS.

A nyitóünnepségen Emmelie de Forest Rainmakere után hárompercenként vonultak be a résztvevő előadók.Kállay-Saunders András a dán műsorvezetőknek elmondta: „Nem gondolom, hogy bármilyen határ is létezne a zenében, és feltételezem, hogy az emberek értékelni fogják, hogy behozok egy olyan ügyet, mint a gyermekbántalmazás". (A lenti videón 0:44-től ő látható.)

Az izlandi Pollapönk a ruházatával lógott ki a sorból, elmondásuk szerint azért küzdenek, hogy a férfiak is viselhessenek női ruhát, de szokatlan öltözékükkel leginkább a diszkrimináció ellen tiltakoznak. Más okból, de a lengyel Donatan & Cleo is egész népszerű volt: mélyen dekoltált népies ruhákban jelentek meg az együttes női tagjai. Az biztos, hogy a buli szedte az áldozatait: az olasz induló Emma Marone hétfő reggel úgy fotózta magát, hogy sötétben is napszemüveg volt rajta, miközben egy nagy kávét szorongat. Mi ez, ha nem másnap?