Az médiát megsarcoló reklámadó hét elején benyújtott tervezete miatt az RTL Klub azzal fenyegetőzik, hogy megszünteti az ország legnépszerűbb sorozatát, a már 1998 óta velünk élő Barátok köztöt. Azóta is nehezen térünk magunkhoz, de megpróbáljuk összefoglalni öt pontban, miért lenne ez hatalmas csapás az egyetemes kultúrára.

Berényi Miklós

Berényi Miklós nagyjából olyan szinten van a magyar gondolkodásban, mint Torghelle Sándor és Vágási Feri: mindenki a legyőzhetetlen hazai hérosz szinonímiájának tartja. Szőke Zoltán Berényi Miklósa ráadásul az egyik első igazán jól sikerült magyar mém, és bár már alább hagyott a Pénz & Sárm-mánia, azért még mindig kellemes mosollyal lehet közölni társaságban, hogy a „Kft. én vagyok."

A szemünk előtt felnövő jócsajok

Annyit mondanánk, hogy többek közt Szabó Erika, Kiss Ramóna, Nyári Diána is egy ország szeme előtt váltak csinos tiniből bődületesen jó nőkké. Egyszerűen nem lehet ezt megunni.

Remény

Ha valaki teljesen komolyan veszi a Barátok köztben látottakat, simán elhiheti, hogy ha beköltözik egy lépcsőházba, akkor annak rövid időn belül kefe lesz a vége valamelyik szomszéddal. Egyértelműnek tűnik, hogy mindenki összejöhet mindenkivel, ami miatt még a legelcseszettebb külsejű tini is elhiheti, hogy kis várakozással összejöhet neki a kettővel arrébb lakó tíz évvel idősebb fiatal anya.

Párhuzamos univerzum

A Barátok közt nemcsak a párkapcsolatok alakulását mutatja be egész másként, mint ahogy az általunk ismert valóságban is történik, hanem úgy általában az egész életet. A szereplőknek általában egyszerre csak egy gondjuk van: vagy az egy ideje már Berényi Testvérek névre hallgató cég ügyei jönnek, vagy a magánéleti válság, esetleg egy jó kis függőség, de egyszerre szigorúan csak egy dologgal kell foglalkozni. Ami még boldogítóbb, hogy simán ki lehet nyitni egy gangos ház udvarán úgy egy kisboltot és egy kávézót is, hogy soha ne menjenek csődbe.

Az ilyen jelenetek

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!