Most, hogy Laura Palmer házát a Twin Peaksből elkezdték árulni, végigtúrtuk az emlékeinket, hogy mi történt kedvenc sorozataink ikonikus épületeivel, házaival. A Szomszédok lakásait időről időre meg lehet venni, az Így jártam anyátokkal törzskocsmáját mára lebontották, A klinika épülete pedig ma már nem árválkodik az erdő szélén.

A Palmer-ház


Nagyobb térképre váltás

A Twin Peaks ikonikus háza, Laura Palmer háza éppen eladó. Bárki megveheti, akinek van rá 550 ezer dollárja, kb. 125 millió forintja. A ház a rajongóknak igazi csemege, állítólag még mindig pont úgy van berendezve, mint annak idején a sorozatban. A ház egyébként Everettben található, Washington államban, egy százezer lakosú városban.

Jóbarátok


Nagyobb térképre váltás

Ebből a felsorolásból nyilván nem maradhat ki a Jóbarátok, hiszen a legendás sorozat legalább olyan híres volt a lakásairól, mint a főszereplőiről. Mindenki lakott mindenkinél, voltak emlékezetes szomszédok, meg ilyesmi. Sajnos mindenkit ki kell ábrándítanunk, aki eddig nem tudta, a New York-i fiatalok életét bemutató sorozatot egy burbanki stúdióban vették fel. Amikor kívülről mutatják az épületet, akkor viszont egy létező, New York-i épületet láthatunk, ami Greenwich Village-ban a Grove és a Bedford Street sarkán van. A sorozatot eléggé kritizálták azért, hogy körülbelül háromszor akkora lakásokban játszódik, mint egy átlagos manhattani albérlet, amire a készítők csak annyit mondtak, hogy ez egy sorozat, és olyan szempontokat is figyelembe kell venniük, hogy például a színészeken felül a stáb is elférjen a díszletben.

Breaking Bad


Nagyobb térképre váltás

A Breaking Bad, magyarul az egészen elképesztően béna, Totál szívás című sorozatból elég jól megismerni az amerikai kertvárosi nyomort, annyira egyhangú az egész környék, hogy az ember elég hamar megérti, hogy ilyen környezetben a házi droglabor beüzemelése jó és reális ötletnek tűnik a boldoguláshoz. Walter White, a főszereplő és családja az új-mexikói Albuquerque városában lakik, méghozzá a Piermont Drive-on. A házban, amiben a sorozat egy részét forgatták már több mint húsz éve a Padilla-házaspár lakik, és nem is terveznek elköltözni. A sorozatnak ugyan vége, havonta ezrek keresik fel a sorozat helyszíneit, Padilláék viszont nem akarnak hasznot húzni a dologból, pedig a házat állítólag akár 200 ezer dollárért, nagyjából 45 millió forintért is eladhatnák.

Dallas


Nagyobb térképre váltás

A Dallas esetében némileg hasonló a helyzet, mint a Jóbarátoknál. A sorozat külső helyszíni részeit a Southfork Ranchen forgatták, aminek a valóságban is az a neve, mint a sorozatban. A Southfork Ranchen található a Dallas Mansion, egy bő 500 négyzetméteres ház, amiben a sorozat főszerplőinek, a Ewingoknak egy része lakott. A belső jeleneteket a Sony kaliforniai stúdiójában vették fel. Ez alól csak az képez kivételt, amikor 1998-ban elkészült a 90-es évek elejéig vetített sorozathoz egy kiegészítő tévéfilm, a War of the Ewings, ebben a filmben a belső jeleneteket is a ranchen forgatták. A ranch egyébként egy rendezvényközpont, amit a 70-es években építettek, és a mai napig is így funkcionál, Dallastól nem messze.

Szomszédok


Nagyobb térképre váltás

Magyar sorozat annyira ikonikus és kultikus még nem lett, mint a rendszerváltás környékén vetített Szomszédok. A sorozat egy frissen épült lakótelepen játszódik, a Lantos utca 8. szám lakói életét ismerhetjük meg belőle. A Lantos utca a valóságban a Gazdagréti lakótelepen található, az utcát igazából nem Lantosnak hívják, hanem Csíkihegyek utcának, a sorozat az egyes házszámban játszódott. A sorozat készítésekor összesen négy lakást vásárolt meg a produkció, három, első emeleti lakásban laktak a sorozatban szereplő családok, egy, a negyedik emeleten megvásárolt lakásban pedig Gábor Gábor fodrászatát rendezték be, ahol egyébként a színészek pihenőszobája is volt. A sorozat után a lakások megjelentek a magyar lakáspiacon, időről időre felütik a fejüket a hirdetésekben. Jelenleg éppen egyik egykori lakás sem eladó, de néhány éve kínálták azt, amiben Taki bácsiék laktak (egyébként a legnagyobb lakás a sorozat lakásai közül), tavaly pedig az ment el, amelyikben Vágási Feriék laktak. A helyi ingatlanáraknál valamivel több pénzért kínálták őket.

Barátok közt


Nagyobb térképre váltás

Ha már ikonikus magyar sorozatok, akkor nem hagyhatjuk ki a Barátok köztöt sem, ami talán nem örvend akkora, egyöntetű népszerűségnek, mint a Szomszédok, de az biztos, hogy napról napra rengetegen kíváncsiak a Mátyás király tér lakóinak egyre szürreálisabb hétköznapjaira. A sorozat főszereplői a Szomszédokhoz hasonlóan egy újépítésű ház lakói közül kerülnek ki, viszont egészen megdöbbentő, hogy micsoda fertő alakult ki a lakóközösségben, van itt minden a gyilkostól kezdve a piti bűnözőn át a házasságszédelgőig. A legtöbb sorozathoz hasonlóan a belső jeleneteket itt is stúdióban veszik fel, viszont bárki megnézheti a házat, amit a külső jeleneteknél használnak. A Mátyás király tér a valóságban Wekerle-telepen van, a Kós Károly tér egyik sarkán áll az épület, amiben a cselszövés zajlik.

American Horror Story


Nagyobb térképre váltás

Az American Horror Story című sorozat első évadának az az alcíme, hogy Murder House, vagyis nagyjából gyilkos ház, és nem véletlenül. A horrorsorozatban leírt és bemutatott gyilkos ház egy Los Angeles-i, a tudor kort megidéző, a XX. század elején épített elég szép ház, amit a sorozatban eléggé átalakítottak, ingatlanos nyelven fogalmazva felújítandó házat csináltak belőle. A valóságban viszont nagyon jó állapotban van, tavaly még eladó volt, kb. 4,5 millió dollárért, (ami nagyjából egymilliárd forint), idénre viszont valaki megvette. A sorozat részeit a házban forgatták, vagyis eltértek a nagy többségtől, és nem építettek külön stúdiót. Vagyis építettek, de az tökéletes mása volt a ház belső tereinek, valószínűleg azért használták a díszletet néhány jelenetben, hogy ne tegyenek kárt a meglehetősen drága házban.

Downton Abbey

Jelenleg az egyik legnépszerűbb brit tévés dráma a Downton Abbey, aminek története az I. világháború előtt kezdődik, és a tehetős brit család, Crawleyék és a szolgálóik életét mutatja be. A sorozatot szintén nem díszletben forgatják, a Highclere Castle nevű, West Berkshire-ben található kastély adja meg a patinás környezetet a sorozathoz. A kastély igen népszerű a filmesek körében, a 80-as évek eleje óta rendszeresen forgatnak itt. De nemcsak a filmkészítők rajonganak a kastélyért, a pletykák szerinte George Clooney, ha nem a Comói-tó partján házasodik össze, akkor könnyen lehet, hogy itt fog.

Így jártam anyátokkal


Nagyobb térképre váltás

A How I Met Your Mother, magyarul Így jártam anyátokkal című sorozat legalább annyira tipikus New York-i sorozat, mint a Jóbarátok volt, azzal a különbséggel, hogy a sorozatban nagyon rámentek arra, hogy New York egyébként mennyire jó város. Viszont a készítők nagyon trükkösek voltak. A sorozat tele van valódinak tűnő New York-i helyszínekkel, de igazából egyik sem létezik. Van viszont mindenből nagyon hasonló a városban, amik az ihletet adták a sorozat egy-egy épületéhez, kocsmájához, étterméhez. A sorozatban a főszereplők a McLaren's nevű kocsma fölött laknak, ami a sorozat egyik része alapján nagyjából a Central Park felénél van az Upper West Side városrészben. Ezzel szemben az inspirációul szolgáló bár, a McGee's a Central Parktól valamivel délre található, körülbelül két kilométerre onnan, ahol elvileg a sorozatban van. Ráadásul a McGee's fölött nincs is olyan nagy ház, mint amilyenben a főszereplők laknak. De ha nem lenne elég ennyi csalódás, akkor csak most jön a csattanó, hiába az ikonikus kocsma, amit rajongók sokasága látogatott, a McGee's sem tudott szembeszállni a fejlődéssel, sajnos mostanra teljesen lebontották az épületét, hogy egy szép nagy, üveg-acél irodaház legyen a helyén.

A klinika

Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ha kórházas sorozatra gondolunk, akkor szinte biztos, hogy nem olyan tengerentúli, a valóságtól elrugaszkodott ökörségek jutnak eszünkbe elsőre, mint a Vészhelyzet, a Dr House vagy éppen a Grace klinika, hanem két olyan nagyszerű, tévétörténeti műalkotás, mint A kórház a város szélén című csehszlovák csoda, valamint az arra adott csattanós német válasz, A klinika. Most ez utóbbival foglalkoznánk röviden. A németekről tudni lehet, hogy pedánsak, nem szeretik a kamuzást, ezért A klinika külső helyszíne milyen más, az erdő szélén álló bazinagy épület lehetett volna, mint egy valódi klinika? Méghozzá a glottertali kórház. Ha már Glottertalban találták meg a megfelelő külső helyszínt, akkor hol máshol játszódhatott volna a sorozat, mint szintén Glottertalban? A belső jeleneteket sajnos nem a klinikán vették végül fel. A Google Maps segítségével azt is láthatjuk, hogy a 80-as évek közepén készült sorozat nyitójelenetéhez képest ugyan az Fekete-erdő peremén maradt a klinika, de ma már egyáltalán nem tűnik remetelaknak, egészen szépen kiépült a környéke, egy rakás új épület van. A sorozatban is látható épület egyébként az épületegyüttes északi részének jobb oldalán, a parkoló mellett található, az alatta lévő épületek az újak.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!