Nemrég megnéztünk néhány tévétörténelmileg nagyon fontos házat. Itt az ideje, hogy a filmtörténet egy pár klasszikus épületének a sorsát írjuk össze. A Reszkessetek, betörők! például végig egy valódi házban játszódott, a Ház a tónál című romantikus filmhez építettek egy házat, amit aztán lebontottak. Harry Potter varázslóiskolája különböző, valódi épületekből áll össze.

Harry Potter

A Harry Potter-filmek elképesztően látványosak, különösen a varázslóiskola, Roxfort épülete igazán impozáns. Van egy rossz és egy jó hírünk azoknak, akik élőben szeretnének bolyongani a híres kastélyban. A rossz hír, hogy a filmekben egy 1:24 méretarányú makett szerepel csak, ezt viszont bárki megtekintheti a Warner angol stúdiójában. A jó hír, hogy az első két filmben viszont valódi kastélyokat használtak a felvételek javához, ezért mégiscsak van lehetőség arra, hogy az ember élőben megnézhesse a helyszíneket, igaz, három helyre is el kell utazni. Az iskola gerincét az Alnwick-kastély adta az első két filmben. A szintén híres bálterem az oxfofrdi egyetem Christ Church kollégiumának a bálterme, egészen lenyűgöző a terem, a filmben gyakorlatilag alig kellett valamit díszíteni rajta. Végül pedig a durhami székesegyházba is látogassunk el, az első két rész néhány külső és belső jelenetét itt vették fel. A később használt Roxfort-makett érdekessége, hogy annyira élethű, hogy megtalálható benne az Alnwick-kastély és a durhami székesegyház néhány részének tökéletes másolata is, hogy a rajongóknak lehetőleg semmi se tűnjön fel abból, hogy a kastélyt egy idő után lecserélték makettre és komputeranimációra.

Drágán add az életed!

A Drágán add az életed!, közismertebb nevén a Die Hard első része arról szól, hogy Los Angeles egyik híres felhőkarcolóját, a Nakatomi Plazát megszállják a terroristák, aztán jön Bruce Willis, és összehozza a világ egyik leghíresebb akciófilmjét. A film egy részét stúdióban vették fel, egy részét pedig egy valódi felhőkarcolóban. A filmet a 20th Century Fox dobta piacra, érthető, hogy a cég székházában, a Los Angeles-i Fox Plazában forgatták a filmet. A külső jeleneteknél használták az épüeletet, valamint a 29. és a 35. emelet között forgattak az épüeleten belül. Érdekesség, hogy Ronald Reagan, miután betöltötte az elnöki tisztségét az épület 34. emeletén bérelt egy darabig egy nagy lakást magának, ma már a vállalatvezetés van ebben a lakosztályban. A Fox Plaza a Harcosok klubja végén is kapott egy kisebb szerepet, ez volt az egyik felhőkarcoló, amit leromboltak. A Harcosok klubját a Fox gyártotta.

Pokoli torony

A Pokoli torony egy 1974-es katasztrófafilm, ami összesen 3 Oscart is nyert, ami elég szép ahhoz képest, hogy arról szól, hogy tűz van egy frissen átadott, 138 emeletes felhőkarcolóban. A 20th Century Fox és a Warner Bros közös filmje, egyben az első hollywoodi film, amit két nagy stiúdió közösen hozott össze. A Pokoli tornyot két épület alkotja a valóságban. Az épület bejárata a San Franciscóban található Bank of America-székház bejárata, az épület néhány belső terét pedig a San Francisco-i Hyatt Regency hotel terei adják. A lobbi például a hotelből származik, ahogy az üvegborítású panoráma lift is. Két érdekesség még tartozik a filmhez. Az egyik, hogy a svéd tévé a 80-as, 90-es években nagyon sokszor vetítette Szilveszterkor, közvetlenül éjfél után. A másik, hogy két könyv alapján készült, mindkettőt a World Trade Center építése inspirálta, és a filmben felvázolt katasztrófahelyzetről szóltak.

Vasember

A képregényhősök közül Vasember és Batman vetekedhet a leggazdagabb címéért, de talán Vasember nyeri a versenyt azzal, hogy míg Batman úgy gazdag, hogy közben egy barlangban lakik, de legalábbis a világtól elvonulva, addig a Vasembert alakító Tony Stark hihetetlenül fényűző életet él, a luxus luxusát. Értelemszerűen a háza is grandiózus. A filmekben egy malibui házban lakik, egy szikla peremén, előte az óceán, mögötte az erdő, a házban pedig a Tony Starkot játszó Robert Downey Jr nagyképűsködik. Nos, aki azt szeretné megnézni, milyen a kilátás Vasember házából, az végülis megteheti, a ház a kaliforniai, állami nemzeti park egyik sziklaképződménye, a Point Dume tetején fekszik. Viszont egyáltalán nem létezik, csak számítógéppel varázsoltak házat a nemzeti parkba, a valóságban egy szikla van csak ott. A ház belső terei pedig egy stúdióban voltak. Egyébként néhány hónapja megjelent az amerikai ingatlanhirdetések között egy ház, ami eléggé hasonlít arra, amit a filmben is láthattunk. Az 1000 négyzetméteres, 4 hálószobás, 6 fürdőszobás, 3 emeletes, San Diego-i házat potom 14 millió dollárért, közel 3,2 milliárd forintért vette meg valaki nemrég.

Szerelmünk lapjai

A Szerelmünk lapjai című film arról szól, hogy a végére mindenki beleszeret Ryan Goslingba. Az emberek egy része azért, ahogy kinéz egy része pedig azért, mert felújít egy házat, ami azért mégiscsak az egyik legférfiasabbnak tartott dolog a ház konkrét felépítése után. A romból otthont teremteni, ráadásul az egészet egy elmúlt, de visszavárt szerelem kedvéért. Ember legyen a talpán, aki meg tudja nézni a filmet, mindenesetre a fehér, kék spalettás ház úgy égett a filmet megtekintők agyába, mint Ryan Gosling mellizmai és sármos tekintete. A ház létezik, a kaliforniai Charlestonban, a Wadmalaw Islanden található Martins Point ültetvényen forgatták a film egy részét. A ház nagyon jó állapotban van, a film elején egy kicsit rontottak rajta digitálisan, hogy legyen honnan kezdeni a felújítást. Arról nincsenek információk, hogy a belső jeleneteket stúdióban vették volna fel, úgyhogy megelőlegezzük a filmnek, hogy autentikus környezetben forgatták, és ami a házban játszódik, azt valóban ott is rögzítették. A ház viszont sajnos nem látogatható, magántulajdonban van ráadásul még az útról sem látszódik, mert egy kb. 1,5 kilométeres bekötőút vezet el a házig.

Szellemirtók


Nagyobb térképre váltás

A Szellemirtók első részében két fontos épület is volt. Az egyik, a szellemirtók bázisa, minden, a 80-as években felnőtt gyerek álma: egy saját tűzoltóság. Az épület létezik, New York TriBeCa városrészében található a North Moore Streeten, és valóban tűzoltóságként funkcionál. A belső részeket nem itt vették fel, de a szellemirtók főhadiszállásának külsejét ez az épület adta. A másik fontos épület a filmben az a felhőkarcoló, amit a magyaros nevű őrült professzor, Ivo Shandor tervezett a flim szerint, és amiben rengeteg a paranormális jelenség. Ez az épület is létezik a valóságban, külső jelenetek, de belsők is készültek itt. Ugyan a valóságban alacsonyabb, mint a filmben, meg egy kicsit kevésbé baljós a bejárata, de a lényeg, hogy a 55 Central Park West nevű üzletházban készült a felvételek egy része. Annyira meghatározó a Szellemirtók című film az épület életében, hogy ma már a legtöbben úgy ismerik, hogy a Szellemirtók-ház.

Rosemary gyermeke

Roman Polanski 1968-as horrorjában szintén részben egy épület játssza a főszerepet. A filmben szereplő család New York egyik legmenőbb apartmanházába költözik be. Vagyis a ház a valóságban az egyik legmenőbb New York-i apartmanház, a filmben Bramford a neve és egy elég ódon apartmanház. A valóságban a ház a The Dakota nevű épület Manhattanben, itt vették fel a film külső jeleneteit, a belső jeleneteket viszont stúdióban forgatták. A The Dakota annyira rettenetesen drága, hogy egy lakás itt 1 és 7 milliárd forint között mozog. Igen, milliárd. Egy időben itt lakott John Lennon is, sőt ez előtt az épület előtt ölték meg, amikor egy rádióinterjúra indult éppen. Az épületben nem vehet magának akárki lakást, Antonio Banderasnak nem adtak el egyet, a színész szerint azért, mert spanyol származású, ezért feljelentette az épület üzemeltetőit.

Rémálom az Elm utcában


Nagyobb térképre váltás

Az egyik létező leghíresebb horrorfilm a Rémálom az Elm utcában, amiben közel 2000 liter művért használtak fel a készítők, szóval elég véres. A sztori Freddy Krueger, egy pengekezű gonosz teremtmény, valamint az Elm utca 1428-as házszáma körül forog. Az Elm utca 1428 a valóságban nem létezik, viszont a ház, amiben a szörnyűségek történnek, igen. Los Angelesben található, a házszám még stimmel is, viszont az utcát Genesee Avenue-nek hívják. A házat egyébként teljesen felújították nemrég, és tavaly 2,1 millió dollárért, valamivel több mint 410 millió forintért vették meg. A film elég kis költségvetésű volt, ezért a legtöbb külső jelenetet valós helyszínen vették fel, még Freddie rejtekhelye, egy kazánház is valós, egy Los Angeles-i börtönben forgatták ezeket a részeket.

Reszkessetek, betörők!


Nagyobb térképre váltás

Valószínűleg kevesen gondolták volna, de igen, a Reszkessetek, betörők! című klasszikusban nemcsak a külső felvételekhez használtak egy valódi házat, hanem a benti jeleneteket is egy létező házban vették fel. A film olyannyira autentikus, hogy a IMDb ismeretei szerint, amik azért ilyen jelentőségű filmek esetében elég pontosak szoktak lenni, a filmet stúdióban egyáltalán nem is forgatták. A ház Chicagótól északra, a Winnetka nevű településen található a Michigan-tó partján. A házat John és Cynthia Abendshien 1988-ban, két évvel a film elkészítése előtt vásárolta. Mára gyakorlatilag zarándokhely lett a házból. Abendshienék néhány évvel ezelőtt eladták a házat, de csak áron alul tudták értékesíteni, 2,4 millió dollárért (545 millió forint) árulták, de csak 1,85-ért (420 millió forint) tudták eladni. A ház ma már nem úgy néz ki, min a filmben, a bordós, természetes faszínű borításokat egy jellemzően fehér belső váltotta fel, erre talál néhány képet a házról és a belsejéről.

Ház a tónál

Az utóbbi évek leginkább házközpontú romantikus filmje a Szerelmünk lapjai mellett a Ház a tónál volt Keanu Reeves és Sandra Bullock főszereplésével. A filmben a címből könnyen kitalálható módon egy nagyon menő, tóparti ház a főszereplő, valamint a két színész, akik a házban laknak, de nem egyszerre, és levelezgetnek egymással. A film kedvéért felépítettek a Chicago mellett található Maple Lake horgásztavon egy elég menő házat, aztán a forgatás után az egészet lebontották. Ma már csak egy stég emlékeztet arra, hogy valaha itt játszódott minden idők egyik legsziruposabb filmje. Azért durva, hogy lebontották a házat, mert elég sok melót öltek abba, hogy elkészüljön. A 180 négyzetméteres ház öt méterrel állt a tó felülete felett, összesen 35 tonna acélt használtak fel a megépítéséhez és 100 ács, hegesztő és festő dolgozott rajta. Külön érdekessége a filmnek, hogy elég fontos szerepet kap benne egy postaláda, amit nem építettek meg a házzal együtt, hanem a postaládás jelenetek egy részét néhány állammal odébb, egy kaliforniai postaládánál vették fel a Paramount ranchon.