Brigitte Bardot néhány nappal ezelőtt ünnepelte a 80. születésnapját, mostanra szinte teljesen visszavonult a szerepléstől, csak az állatvédelmi tevékenységére fókuszál. Egykori életrajzírója viszont interjút adott az alkalomból, ő beszélt arról, hogy Bardot mennyire nehezen viselte a hírnevet, többször is öngyilkos akart lenni.

Brigitte Bardot, az 50-es, 60-as évek egyik nagy sztárja, szexszimbóluma szeptember 28-án ünnepelte a nyolcvanadik születésnapját, de nem volt semmilyen komolyabb megemlékezése, csak néhány cikk született az alkalomból. A modellként feltűnt, majd színésznőként befutott Bardot ma már elég távol éll a hollywoodi csillogástól, szinte kizárólag csak állatvédelmi munkájára koncentrál.

Ráadásul sosem volt mentes a megosztó nyilatkozatoktól, és ahogy öregedett, úgy vált egyre radikálisabbá, ma már leginkább a francia szélsőjobbal szimpatizál, talán ezért sem annyira közkedvelt figura mostanában. Mindenesetre egykori életrajzírója, Jeffrey Robinson interjút adott a születésnapja alkalmából a Closernek, amiben Bardot ragyogó életének árnyoldalairól mesélt.

Depresszió

Robinson szerint Bardot-nak sokáig súlyos depressziója volt, amit nem kezeltek. „Nagyon zavarodott, magányos ember volt, így próbált megküzdeni a rátelepedő népszerűséggel. [...] Súlyos depressziója volt, de sosem tanították meg neki, hogy kezelje a betegséget” – mondta a lapnak Robinson. Elmesélte azt is, hogy Bardot azért vonult vissza néhány évre, hogy elfogadja magát, legyűrje a depresszióját. Ez azután történt, hogy egyszer megpróbálta megölni magát, de nem járt sikerrel.

Aztán a 70-es évek elején befejezte a filmes karrierjét, és minden energiáját az állatok megsegítésére fordította. Annyira elszánt állatvédő, hogy amikor Madonna filmet szeretett volna forgatni az életéről, akkor azért nem engedte neki, mert Madonna akkoriban még hordott bundát, és ezt Bardot nagyon nem nézte jó szemmel. A megosztó személyiségére jó példa, hogy később azért nem készül róla film, mert azt mondta, hogy el sem tud képzelni olyan színésznőt a mostani generációból, aki képes lenne őt hitelesen megformálni.

Állatok

Ha bajban lévő állatról van szó, akkor szinte biztos, hogy Brigitte Bardot kiáll mellette, legyen szó kóbor kutyáról, legyilkolt bébifókákról, vagy akár rosszul tartott elefántokról. A Daily Mail idézi Bardot egyik jó barátját, a fotós Billy Rayt, aki elmesélt egy történetet, ami jól mutatja be, hogy Bardot-nak mennyire fontosak az állatok.

A dolog még az 1968-os, Sean Conneryvel közös western, a Shalako forgatásán történt, amikor a forgatásra menet a kocsiból meglátott egy kóbor kutyát az út szélén. „Kiugrott a kocsiból, odaszaladt a kutyához, felemelte, és hát szerelem volt első látásra. Imádta azt a kutyát, a kutya is őt, behozta a Rollsba, úgy mentünk a Shalako forgatására. Eldöntötte, hogy tökéletes életet biztosít a kutyának. A fodrásznak megmondta, hogy fürdesse meg a kutyát, a sofőrt pedig elküldte, hogy vegyen mindenféle finomságot a kutyának, például bélszínt. A kutya mindig ott volt Brigitte mellett. Aztán négy nappal később az állat elpusztult. Valószínűleg a túl nagy jólét vitte el. Brigitte sírni kezdett, amiből aztán kontrollálhatatlan zokogás lett. Ez még nem lenne olyan nagy gond, de aztán berohant a lakókocsijába, és magára zárta az ajtót. Nem akart kijönni. Próbált a fodrász, próbálta a rendező, de nem akart kijönni. Sean Connery sem tudta kicsábítani. Ott volt bent, és zokogott” – emlékezett vissza a fotós.

Annak ellenére, hogy Bardot-nak a jelenlegi férje, Jean-Marie LePen, francia szélsőjobboldali politikus egykori tanácsadója, Bernard d'Ormale a negyedik férje, csak egy fia született, még a második házasságából 1960-ban. Életrajzírója szerint Bardot nem szereti az embereket.

„Szerintem nincs hely a szívében az embereknek. Azt a helyet teljesen kitöltik az állatok. Ők feltétel nélkül szeretik” – mondta Robinson.

Önelfogadás

Az életrajzíró szerint az egykoron szexszimbólum Bardot-nak nehezen ment, hogy elfogadja az öregedés tényét, hogy már nem az a bombázó, akit egykor a semmiből felfedeztek, modell lett, aztán korának egyik legnagyobb filmsztárja.

„Nem maradhatsz örökké a világ legszebb nője. Ha most a tükörbe néz, akkor mostanra egy 80 éves nőt lát, és kibékült ezzel” – mondta az életrajzíró.