David Merlini a hétvégi Forma 1-es nagydíj előtt néhány versenyző, csapattulajdonos, bámészkodó és becslések alapján 300 millió tévénéző társaságában megdöntötte saját szabadtüdős víz alá merülős rekordját. Merlini több mint 21 percig volt levegő nélkül egy tartályban, és azt mondja, egy időre elege van a vízből. A mutatvány után a magyar himnuszt hallgatta a rajtrácson, ahol rendesen megégett a talpa. Ha nem a szabadulásról van szó, Merlini tevei szerint Houdininek állítana szobrot.

21 perc 29 másodperc. Ennyi ideig volt egy levegővel víz alatt David Merlini a vasárnapi bahreini Forma 1-es nagydíj előtt, ezzel megdöntve korábbi saját 20 perc 39 másodperces rekordját. A formula1.com hírei szerint a mutatványra kíváncsi volt többek között Bernie Ecclestone, a versenysorozat atyja, Richard Branson, a Brawn GP csapat főtámogatója, John Howett, a Toyota csapat elnöke, valamint Nico Rosberg, Sebastien Vettel, Timo Glock és Jarno Trulli pilóták is, és mintegy 300 millió tévénéző, akiknek közvetítették a futamot. Itthon a nagy mutatványról egy szó sem esett a közvetítésben, köszönhetően valószínűleg a szabadulóművész és az RTL klub rossz viszonyának.

A futam hétvégéjén Merlini és a stábja, ami most néhány saját emberből és egy helyi segítőcsoportból állt, eljátszották, hogy a Forma 1-hez tartoznak. Kaptak istállót a bokszutcában, a segítők tűzálló overallban közlekedtek. Csak míg a többiek a kocsikkal foglalkoztak, Merliniék egy tartályt tisztogattak.

Megégett a talpa

Merlinit a mutatvány után kiemelték a tartályból, és a korábban megbeszéltek értelmében lejátszották a tiszteletére a magyar himnuszt, ami alatt jól megégett a talpa. „Ott álltam mezítláb, és elkezdte iszonyatosan égetni a talpam a beton, de a himnusz alatt mégsem kezd el lépdelni az ember" – mondta Merlini, aki utána elgondolkozott, hogy tolószékben viteti ki magát a reptérre a hólyagos talpa miatt, de végül elvetette az ötletet, hiszen ennyit el kell viselnie annak, aki kibír 21 percet a víz alatt.

Hazánk elsőszámú szabadulóművésze nem szereti reklámozni a produkcióit, sem magát. Egyrészt már túllépett a monumentalista korszakon, másrészt azt tartja fontosnak, hogy azzal érjen el ismertséget, amit csinál, és nem azzal, hogy ezt mekkora felhajtás között teszi. „A kevesebb mindig több. Az emberek azt élvezik, ha egy centire az orruktól történik valami, és az emberi teljesítményt is mindig jobban szeretik. Mostanában organikus dolgokra szakosodom, ahol nincsenek fölösleges kiegészítők, amik elterelik a figyelmet" – mutatta be egy kicsit karrierjének aktuális mérföldkövét Merlini.

A mostani 21 perces eredmény már Merlini szerint is közel van a teljesítőképessége határához, ezért ezzel a mutatvánnyal néhány évig nem szeretne foglalkozni. „Az elmúlt pár évben meghatározó szerepe volt a víznek, de ebben ennél jobbat nem tudok csinálni" – mondta.

A nagy merülésre 35 napig egy katonai telephelyen készült teljes elzártságban hazánk illuzionistája, de azt, hogy pontosan hol és mit csinált, természetesen nem tudhattuk meg. „Nem volt hozzá engedélyem, ezért nem mondhatom el, hogy hol voltam" – mondta Merlini.

Houdininek szobor kell

Merlini magát és a produkcióit ugyan nem szereti túlzottan reklámozni, legalábbis az utóbbi néhány évben eljutott oda, hogy ne keresse a nagy felhajtást, de azt mindig szívesen felvállalja, hogy magyar. A mostani bahreini rekorddöntés előtt kérdezték tőle, hogy a magyar vagy az olasz himnuszt szeretné-e hallani, ha sikerül a mutatvány. Az illuzionistában egy pillanatra sem merült fel, hogy ne a magyart kérné. A műsoraikor fontosnak tartja, hogy tudják, magyar ember hajtja végre a mutatványokat. „Ha ezzel tudok egy kis nyomot hagyni magam után magyarként, akkor ezt örömmel teszem" – indította el Merlini beszélgetésünkben a közte és Harry Houdini között fennálló párhuzamot.

Ezzel a trükkel nyerte meg Merlini 2007-ben a World Magic Awards-ot szabadulás kategóriában.

Merlini természetesen nagy tisztelője Houdininek, de azt mondja, nem igazán lehet kihasználni azt a frappáns párhuzamot, hogy mindketten magyarok, ráadásul Merlini nagyjából száz évvel Houdini után alkot, mert az 1900-as évek elejének nagy szabadulóművészéről kevesen tudják, hogy magyar volt.

A szintén magyar utód ezért úgy döntött, idén mindenképpen szobrot szeretne állítani Budapest valamelyik forgalmas, sok turistát vonzó részén Harry Houdininek. „Semmi sincs, ami rá emlékeztetne. Szeretnék egy Houdini szobrot Budapestre. Bárhol a városban jó lenne, valami rá emlékeztetőt" – mondta el 2009-es nem szakmai terveit Merlini.

A rekorddöntésről erre talál még több képet.