Till Attila már csak jövőre lesz képernyőn, de nem panaszkodik, hanem alig várja, hogy elkezdje forgatni új moziját, ami egy bűnfilm lesz. Szerinte a TV2 sorozatos bukása nem az, aminek látszik, és attól őt még nem kell temetni. Annak azért nagyon örül, hogy az Indavideo az ő Pánikjával nyit, így bárki megnézheti online élete első nagyjátékfilmjét.

Azt mondják, parkolópályára tettek azzal, hogy levették minden aktuálisan futó műsorod. Te is így érzed?

Az, hogy egy műsor megbukik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a műsorvezető is vele bukik. Amikor a beteg meghal, az orvost kirúgják? Nem biztos, hogy az orvos hibázott, bár az is lehet. Ugyan nem lesz más műsorom már idén, és egyelőre azt se tudom, hogy pontosan mi lesz jövőre, de nincs semmi komolyabb gond. Élő szerződésem van a TV2-vel, továbbra is szeretnének velem dolgozni. Minden megy tovább, de szerintem még ők sem döntötték el, milyen műsorok lesznek.

Ennek ellenére, belülről nézve, mit tolnak el mostanában a TV2-nél? Szerinted mitől buknak sorra a műsoraik?

A tavasz még egész erős volt, számítottunk rá, hogy akár befogjuk egy erős ősszel az RTL Klubot. Igazából én ezt nem tudom megmagyarázni, nem vagyok szakértő, de a privát véleményem az, hogy itt más gondok vannak a háttérben, olyanok, amiket én nem tudok megérteni. Valójában sose volt olyan hű de nagy különbség a két nagy kereskedelmi tévé között a tartalmat tekintve, ezek bevett formátumok, hasonlóan működnek. Nehéz néha különbségeket tenni, hiszen sorozatokban mindig is erős volt a TV2, és ha a Mokkát nézzük, az még mindig veri nézettségében a Reggelit. Ennek ellenére tény és való, hogy most jóval erősebb az RTL Klub, talán egy kicsivel mindent jobban csinál, de azért ez nem elég indok nekem. Ez egy rendkívül érdekes időszak, egy-másfél év múlva sok minden kiderül, de ez igaz az egész országra.

Látsz esélyt akár egy új Megasztárra is?

A Megasztárra mindig van esély, az elmúlt évek egyik legsikeresebb, legnépszerűbb, az egész országot megmozgató kereskedelmi tévés produktuma volt. Az utolsó is sikeres volt, mind a nézettséget tekintve, mind anyagilag. Egy erős műsorról nehéz leszoknia egy tévének.

Utolsó beszélgetésünkkor említetted, hogy szeretnél egy saját showműsort. Ez esetleg jövőre megvalósulhat?

Maximum kisebb műsort tudok elképzelni, olyan nagy show-nak, ami teljesen rám van építve, most nem sok esélye van. Ez nem a kisérletezés időszaka, hiszen válság van, inkább erős, jól bevett formátumokkal akarják a képernyő előtt tartani a nézőket. Egy új műsornak időt kell adni, most biztonságosabb nekik a bevált receptet működtetni, arra rakjak rá a műsorvezetőt. Ez tűnik valószínűbbnek. Szerintem általánosan igaz, hogy a magyar kereskedelmi tévék inkább formátumokban gondolkodnak, mint személyiségekben. Vannak a szép, nagy drága repülők és vannak a pilóták. Fontos a jó pilóta, de valljuk be őszintén: pótolható.

Akkor addig is irány a filmezés?

Több forgatókönyvet is írtam, meg írtunk a haverokkal az elmúlt másfél évben, ami a Pánik óta eltelt. Sokat küzködtem az írással, valahogy mindegyik könyvvel volt valami baj. A második filmnél már képbe kerül a filmpolitika is, az ember tudatosabban épít egy történetet, és a film jövőbeli sorsával is többet foglalkozol. Szóval beszaribb, ugyanakkor körültekintőbb lettem. Most végetért ez a folyamat, végre van egy könyv, amit eldöntöttünk, lefixáltunk, és jövő nyáron szeretnénk leforgatni. A baj ezzel csak az, hogy most egy nagyon nehéz átmeneti korszak jön, hiszen választások lesznek, senki nem tudja, mire és hogyan lehet majd pályázni. Csak azt tudom, hogy dolgozni kell, valami lesz. Égek a vágytól, hogy forgathassak, már nagyon szeretném csinálni.

Lehet valamit tudni az új filmről?

Én azt tanultam a magyar filmesektől, hogy ebben a fázisban még jobb nagyon titokzatosnak lenni, nem kell elmondani még semmit. Úgyhogy most én is titokzatos leszek a továbbiakban: dolgozunk! Szerintem hamarosan bejelentjük, hogy mi lesz ez, maradjon meg ez a pillanat akkora.

Mégis milyen stílusra számítsunk? Vicces lesz, mint a Pánik?

A humor nagyon fontos nekem. A Pánikból most csak a száraz humor marad meg, ami bizonyos amerikai művészfilmekre és az ázsiai filmekre jellemző. De nem ez a kiindulópont. Nem vígjáték lesz. Míg a Pánik kicsit sűrű és sokszínű volt, ez egy egyszerűbb történet lesz. Egy központi hősre épül a sztori, úgy is mondhatnám, hogy klasszikusabb mozi lesz. Legjobban a bűnfilm kifejezést szeretem használni rá. Mondhatnám, hogy gengszterfilm, de azért annyira nem populáris, inkább egy vezekléstörténet. A Taxisofőr az milyen műfaj? Vagy az Oldboy, vagy a Kifulladásig, meg a Dögkeselyű, vagy a Rosszemberek? Hát, valami ilyesmi lesz.

A pénz már megvan rá?

Pénzecskék mindig vannak, vagy lesznek, remélem. Egyelőre ott tartunk, hogy összeáll a produceri kar, elindult a költségvetés összerakása, ami egy igen hosszú folyamat és párhuzamosan megy az előkészítés, interjúkat készítek, megy a gyűjtés, fejlesztjük a forgatókönyvet, ezt mindenki így csinálja. Bonyolult, mire egy film összeáll, de ezt most mégis élvezem, nagyon szeretem, hiszen egy nehéz, kérdésekkel teli időszakon vagyok túl. Sok mindenről gondoltam, hogy ezt vagy azt kéne, sok filmterv született, örülök, hogy végre kitaláltuk, melyiket forgassuk le. Most van gyerek, akiért lehet rajongani.

Mit szólsz az Indavideo kezdeményezéséhez, amiben bárki megnézheti a magyar filmeket teljes valójában?

Örülök, hogy az Index elérhetővé teszi a magyar filmeket bárki számára. Hátha ezzel is többen néznek majd magyar mozit. Nem tudom, miért pont a Pánik lett az első elérhető film, lehet, hogy a nevem miatt többen klikkelnek, de amúgy fogalmam sincs. Igazából nem hiszem, hogy ezt nekem kell reklámozni, de ez mindenképpen szimpatikus kezdeményezés. Még több dokumentumfilmet tehetnétek fel, mert azoknak aztán semmi fóruma nincs. Vagy itt vannak a nem hagyományos filmek, mint ahogy most mutatják be St. Auby Tamás felújított Kentaur című filmjét, jó lenne, ha ezek a produkciók sem csak a képzőművész világban lennének jelen. Pakoljatok fel mindenféle filmet, én támogatom.

Most a fél ország siratja a Danubius és a Sláger Rádiót, erről mi a véleményed?

Olyan ez nekem, mint az oltás ügy. Az ártatlan hallgató nem tudja, hogy mi az igazság, mit kell gondolni. Ha ez politikai manipuláció, az szar ügy, persze tudom én, hogy nem kell félteni senkit, de az azért nem jó, hogy bármit meg lehet csinálni az országban. Ha pedig gazdasági ügy, akkor mit lehet erre mondani? Igazából ehhez nem tudok hozzászólni, de az biztos, hogy a Boros-Bochkor egy önálló trendet képvisel, olyan, mint a Fábry, ők maguk a termékek, nekik nem kell formátum a magyar médiában, a Boros-Bochkor az egy brand, akiket gazdasági nonszensz lenne nem átvenni. A hallgatókat meg nem fogja érdekelni, hogy hogy hívják az adót. Mit csinál a huszár, amikor kilövik alóla a lovat? Átül egy másik lóra. Mindenesetre kivárom, hogy mi lesz.

Említetted az oltást, beoltatod magad és a családod?

Ez egy őrület az oltással, soha életemben nem oltattam magam, orvoshoz se járok, de most úgy döntött az orvosi haverok köre és a családi kupaktanács, hogy mindenki beoltatja magát, kivéve a kicsit. Nem tudok ezzel mit csinálni, egy őrület az egész, de már túl vagyok rajta. Lemész a körzetihez – mivel az orvos ismerős nem adja be, mert tisztességes, sőt a gyerekorvos se adhatja be, hiába könyörögsz –, szóval lemegyek a körzetihez, de persze hol a kartonom? Aztán nehezen előkerül, akkor következik a sorban állás, végre kiadják a receptet, akkor jön a patika vadászat, a harmadikban sikerült is megvennem a szérumot. Ukrajnában meg haldoklanak! De lehet, hogy nem emiatt! Végül megszerezted a kincset, már csak két utcára vannak tőled a pestises zombik, de még vissza tudsz futni a rendelőbe, a körzeti orvos kettőt döf a seggedbe, aztán mehetsz haza. A még szoptató feleségemmel még nagyobb a para, rém bonyolult az egész. Minden kezdődik előlről.