A rádiósnak szívügye a kollégái sorsa, ettől még nem lett erőszakos alak. Bochkorékra azért haragszik, mert szerinte a fizetésüket féltették, és nem a hallgatóikat, de ettől még tényleg ők a legjobbak. A politikának ehhez semmi köze, és a tehetség megtalálja az útját.

Elindult a két új rádió a Sláger és a Danubius frekvenciáján. Tegyük a helyére a dolgokat, a Class Fm átvette az egész Danubiust?

Számomra az egész Danubius az jelenti, hogy az irodában dolgozókat, a technikusokat is.

Számomra is…

Ilyen értelemben nem vették át az egész Danubiust, de sokakat átvettek. A műsorvezetők közül szinte mindenkit. A Balázsékat például, azt hiszem, blokkban átvették, de teljesen nem vagyok biztos benne. Még lobbizgatok Nováki Jules miatt, aki szerkesztőtársam volt a kezdetektől, de én nem vagyok egy erőszakos alak, ráadásul a sorson nincs mit erőszakoskodni. Itt még mindig van mit tenni a meglevő munkatársak érdekében.

Akkor hiába keresnek azzal, hogy szerezz nekik állást a most indult adónál?

Sokan gondolják, hogy most biztosan rengeteg lehetőség van, de ez egyáltalán nincs így. Tényleg nem tudok mihez kezdeni az ilyen jellegű kérésekkel. Kiváltképp mivel azok, akiknek van munkahelyük, csak nem szeretik, még mindig jobb helyzetben vannak, mint azok, akiket kirúgtak.

Dühös vagy, amiért azt írta a Comment.com, hogy abbahagytad az óbégatást.

Igen, mert mindig vannak bloggerek, akik az egészből csak a kiszűrődő rinyát látják, azt elfelejtve, hogy ki rinyált és ki nem. Ez is csak azért van, mert az utolsó napi Danubius műsort showként értelmezik. Én azt gondolom, hogy az utolsó egy darab naphoz joga volt a rádiónak. Nota bene nem sírt senki. Huszonhárom év után nem kaphat egy rádió egy napot, amikor magával foglalkozik? Ez szólt saját maguknak, a dolgozóknak, szólt a rajongóknak. Az az ügyes ember, aki a rosszindulatát nem átlátszóan írja meg. A kiszámítható rosszindulatban nincs semmi jó. Ha mindig gyűlölünk mindent, akkor semmi értéke a gyűlöletünknek, néha kéne szeretni is valamit azért. Bár tudom, hogy ez a legújabb kor rajongása.

Mondjuk, te nem agitáltál különösebben a Sláger/Danubiusos megszűnés miatt.

Igen, de biztos én emlékszem rosszul, engem maximum egy vád érhetett – valószínűleg jogosan amúgy –, hogy elég agresszívan kértem ki magamnak azt, hogy sírnánk. Mondtam, egy embernek, Bochkor Gábornak címezve, hogy ne sírjunk már, nekünk, látható embereknek ez el fog intéződni. Mert tudtam, és lám, így is lett.

Nem lehet, hogy ők nem tudták?

Én nem tudom, hogy ők mit tudtak. A Bocsit nem az eszéért szeretjük, szerintem ő csak egyszerűen bepánikolt. Nincs annyi erkölcsi tartása, hogy ne rántotta volna magára az egész országot, és ne söpörte volna be az ezzel járó rajongást. Rajongója annak van, aki elvárja, hogy legyen. Ők mindig is így készítettek műsort, be is vallották. Elég befolyásolható, valamihez mindig csapódó ember van, ha valaki egyszer bemondja adásba, hogy gyertek és hozzatok nekem pizzát, annak vinni fognak. Ez csak tartás kérdése, hogy az ember visszaél-e ezzel. Az első napi kommunikációjuk az volt, hogy itten kérem politikai úton történő kicsinálás zajlott, persze erre már lehet, hogy nem emlékeznek, de ezt mondták. Azt állították, hogy korrupció történt, hogy velük kiszúrtak, és hogy őket meg kell menteni. A Daniubiusnál is elkezdődött ez, de aztán szerencsére nem lett belőle semmi.

De miért baj az, hogy ők így kommunikálják a veszteséget, ami őket érte?

Mert azt a veszteséget kommunikálják így, ami őket érte. És ezt konkrétan havi bérnek hívják. Nagyon érdeklődve várom, hogy hogy fognak megszólalni a Neóban, amit ők korrupcióval vádoltak. Mert ilyen nincs, hogy az egész pályázat korrupt módon zajlott, de a Neót majd kiszedjük valahogy. Hogy fogják ezt megoldani? Azt fogják gondolni, hogy mindenki hülye és elfelejti, és részben igazuk is van. A tömegeknek nagyon rossz a memóriájuk, hisznek, amit akarnak. Már várom azt a formát, hogy a hallgatók érdekében muszáj volt ... Nyilván a hallgatók érdekében. Mindenki a hallgatók érdekében cselekszik, nem a pénzért.

Egyedül téged háborított fel ez az egész, na jó, meg kicsit a Havast.

Én tudtam, hogy ezeknél a cégeknél fogunk dolgozni. Ez egy 7+5 évre szóló dolog volt, szinte napra pontosan tudtuk, mikor fog lejárni. Az interneten ott van minden, ki lehet mazsolázni a részleteket, az eddigi pályázatokat. Nekünk ez egy munkahelyi probléma volt, olyan, ami mindenkinek problémát okoz, ha megszűnik, vagy valami baj lesz vele. 15 éve dolgozom a Danubiusban, kikérem magamnak, hogy bárki számon kérje rajtam, hogy hogyan gyászolok. Krízishelyzeteknek nem az a megoldása, hogy sírunk. Ilyenkor újra kell keretezni az életünket, a probléma mindig csak feladat, amit meg kell oldani.

Akkor beszéljünk a jelenről, milyen a Class Fm-nél?

Tök jó. Csapdahelyzet ez számomra. Az egyik balos, a másik jobbos, mondják. Fingom nincs, milyen politikai kötődésű melyik, és nem is érdekel. Bárki is tényleg elhiszi, hogy az eddigi tulajdonosoknak nem volt politikai kötődésük? Látszott eddig ebből valami? Hát ezután sem fog. A hely kurvára bejön, mert átvették a Danubius nagy részét, és hagynak élni bennünket, elhiszik, hogy értünk hozzá.

Mondjuk, ezek szerint megújulás nem nagyon lesz, minden megy tovább a régiben.

Szerintem ebben az is benne van, hogy lesznek változtatások. De ha abban látjuk a megújulást, hogy a Jáksó menjen a kurva anyjába, vagy abban látjuk a megújulást, hogy beszédhibás kamaszok vezessenek műsort …

Csak ez a két megoldás van? Ti, és a beszédhibás kamaszok?

Ez azért van, mert van egy birkaszerű rajongótábor, aki azt gondolja, amit elmondanak, hogy gondoljanak. A mai kor rajongása a gyűlölet. Kit miért utálunk. Az egyetlen, ami közös, hogy általában a médiások takarodjanak, de amúgy őket hallgatjuk. Ha erről vitatkoznak, hogy na most már elmehetnék a picsába, akkor ők így rajonganak. Akárki akármit mond, ezek az emberek csinálták eddig is a jó hallgatottsági adatokat. A Boros-Bochkor is ide tartozik, hiába szidom őket. Ez a gyávák és tehetségtelenek dumája, hogy ők nem kapnak lehetőségeket. Engem sem apám, vagy bárki más juttatott be a rádióba. Persze, aki nem jutott be, az nem gondolhat arra, hogy ez azért van, mert ő nem elég jó. Csak arra, hogy itt valami susmus történt, őket valahogy kifúrták. Az egyik ember ekkor zsidózik, a másik, mondjuk, engem utál.

Magyarul, nincs több tehetséges ember az országban, olyan, aki nem kap lehetőséget?  

Ez egyszerűsítés. Itt most vállalom, hogy ha valaki küld nekem magáról egy demót, én bejátszom. Hidd el, halálra röhögnénk magunk, mert nem lehet így. És az általam sokszor szidott Boros-Bochkort már azért ne gondoljuk, hogy valaki megszorítja. Jók. Ez a dolguk.

Látszik, hogy szívügyed ez az egész, meg az is, hogy sokat fogytál.

A májas dolgok miatt rászoktam az egészséges táplálkozásra, de biztos a stressznek is köze van hozzá, igaz, mindig stresszes voltam. Amúgy régen is vékony voltam, aztán meghíztam. De lehet, hogy rákos vagyok, csak még nem tudok róla.

Csiszárral jól megvagytok?

Közöttünk sosem volt konfliktus. Én akkor jöttem, amikor ő elment a HetiHetesből. Most beteg volt az első napokban, és mondtam, hogy hallgassák, mert beteg, aztán lehet, hogy ez lesz az utolsó műsora. Annyit mondott rá, hogy kösz a promót. Jenő bának hívom amúgy.