Az üzletember takarítónő-castingot hirdetett meg január kilencedikére a Vámház körút kilencbe, mint kiderült azért, mert korábbi alkalmazottjával gondok akadtak, és megvált tőle. Klapkától megtudtuk, 87-en jelentkeztek az állásra, arról pedig feljelentőnktől értesültünk, hogy a pályázók főleg megasszonyosodott nők voltak, akik bíztak benne, hogy végre nem 70 ezerért kell kidolgozni a belüket. Klapka már aznap kiválasztotta az álomállás nyertesét, de arról nem beszélt, hogy mennyit fizet neki. Az biztos, hogy cégének alkalmazottjait nagy becsben tartja: minden évben külföldre viszi őket nyaralni.

„Nem tapasztaltam tumultust vagy kígyózó sort a Vásárcsarnok és a Kálvin tér között, pedig Klapka György a pénteki Expresszben is hirdette az azonnal betölthető takarítónői állást. A 'svábhegyi munkahely'-megjelölésből nem volt nehéz kitalálni, hogy saját magának keres megbízható, becsületes, referenciával rendelkező, állatbarát takarító személyzetet” – írta a Velvetnek küldött levelében E.N.Á. A feljelentő hozzátette, a kapualjhoz közelebb kerülve már ő is felfigyelt a közel százfős tömegre, aminek túlnyomórészét megasszonyosodott nők alkották. „Egykori bébiszitterek, fodrászok, egészségügyi dolgozók, konyhai munkások és persze hivatásos takarítónők latolgatták együtt az esélyeket” – számolt be a részletekről E.N.Á.

Orra van ehhez

Természetesen a munkaadót is megkerestük a casting kapcsán, aki a Velvetnek elmondta, százhúszan érdeklődtek a takarítónői állás után – e-mailben, telefonon és személyesen -, de csak 87-en jelentek meg a személyes elbeszélgetésen. „Már akkor kiválasztottam, ki fog alkalmazásba állni nálunk” - mondta Klapka György, aki arra a kérdésre, hogy milyen szempontokat vett figyelembe az ideális alkalmazott szelektálása során, csak annyit felelt, hogy nagy rutinja van már ebben, hiszen 81 éves, és gyerekkora óta ezt csinálja. „Nekem orrom van ehhez” – mondta végül, majd hozzátette, természetesen a szimpátia is nagy szerepet játszott a döntésben.

Az üzletember arról is beszámolt, saját házába – vagyis nem exfelesége, az alkoholistának kikiáltott Mary Zsuzsi számára fenntartottba – keresett háztartási alkalmazottat. A castingra azért volt szükség, mert az előző takarítóval gondjai akadtak, és kidobta. Miután a hirdetésben Klapka csak azt tüntette föl, hogy a munkaidő reggel 8-tól délután 16-ig tart, szerettük volna megtudni, heti hány napra keresett takarítónőt, de erre a kérdésünkre nem válaszolt, és cáfolta, hogy napi nyolc órát kellene dolgoznia a kiválasztottnak. A válasz megtagadását a következőkkel magyarázta: „Hadd legyen az én titkom, hogy hány órát dolgoznak, és mit kapnak ebédre, reggelire. Ezek mégiscsak belső titkok, amit nem szeretek elmesélni senkinek. Nincs nyolcórás munkaidő.”