A Marót Viki Nova Kultúr Zenekar 27 éves énekesnőjét kérdeztük, hogyan készül az anyaságra, és miért lesz valakiből dizőz, aki apácának készül. Nem mellesleg azt is megtudtuk, hogy nem tüllszoknyában jár boltba, és falási rohamait nem mindig azzal csillapítja, amit megkíván.

Marót Viki hét éve énekel a Nova Kultúr Zenekarban, pedig kiskorában még nagyon lázadozott a zenész életforma ellen: „Igaz a hír, miszerint apácának készültem, de csak annyira kell komolyan venni, mint mikor az óvodában 10 kisfiúból 9 állítja, hogy kamionsofőr lesz.” – mondja Marót, aki bár vallásos neveltetést kapott, inkább sikeres testvére – Flipper Öcsi – bulikkal, nőkkel tarkított életformája ellen lázadt a zárda emlegetésével.

Az énekesnő most 16 hetes terhes, ám sokáig nem merte elhinni, hogy tényleg gyermeke lesz. Férje is óvatos típus, az apai érzések kialakításával megvárta a harmadik hónap végét és a genetikai vizsgálatok eredményét. Ultrahangos felvétel már készült az utódról, de a nevét még nem sikerült eldönteni: lehet, hogy Ádám lesz, mint az apja, de Marótnak a Samu is tetszene.

"Ha lemegyek a színpadról, improvizálnak"

A zenekar jól fogadta a terhesség hírét: „Örülnek, bár láttam, hogy azért el is gondolkodtak. Nem érte őket váratlanul a hír, már mondtam nekik, hogy 27 éves korom körül szeretnék babát, mindig fiatal anyuka szerettem volna lenni.”. A fellépések nem maradnak el, októberig gőzerővel turnéznak Marót Vikiék, gyakran napi két fellépésük van, épp ezért mindenki nagyon odafigyel az énekesnőre: „A múlt hétvége húzós volt, nagy volt a hőség, nem is viseltem könnyen. Szerencsére a többiek odafigyelnek rám, már mondtam nekik, hogy ha lemegyek a színpadról, lehet, hogy hányni mentem, szóval addig improvizáljanak. Legújabb trükköm, hogy vizes törülközővel a nyakamban lépek föl.” – mondja az énekesnő.

Egyébként – a folyamatos munkát leszámítva – nagyon óvatos terhes: nem eszik nyers húst, sem camambert, nem iszik túl sok vizet, hogy ne vizesedjen, nem megy be a Balatonba, mert fél a fertőzésektől. Evési rohamai vannak, hányingere egyre kevésbé, így végre tud újra főzni. Ez utóbbinak férje örül legjobban.

Éljenek a hatvanas évek!

A banda nagyon ad a stílusra: még a zenekar hosszú neve is a régvolt kultúrházak hangulatát hivatott idézni, a színpadi megjelenés pedig mindennél fontosabb: Marót Viki tarka ruhái már-már védjegyévé váltak, így nem kell sokat várnunk a retro terhesruha bevetésére: „Július 31-én lesz Siófokon fellépésünk például, oda szeretnék valamilyen kényelmes, egyben csinos ruhát készíttetni.” Az utcán viszont nem ragaszkodik az énekesnő az extrém-hatvanas évekhez: „Nem mennék tüllszoknyában a boltba, de szeretem a körloknis szoknyákat, a színes darabokat.” – tudjuk meg. Október és február közt nem lesznek fellépések, de a Nova Kultúr Marót nélkül sem pihen: „Falajánlottam, hogy helyettesítsenek, de mondjuk tényleg hülyén nézne ki. Míg én otthon leszek, a többiek írnak dalokat, szövegeket, mikor visszatérek, nekem csak meg kell majd tanulnom őket.”– mondja Marót.

A pár hónapos kényszerpihenő még azt is lehetővé teheti, hogy márciusra új album készüljön. A februári visszatérést az énekesnő nem tartja korainak, mint mondta, ebben édesanyja a mérvadó: ő anno csak 6 hetet maradt otthon vele.