Először visszautasította az RTL Klub felkérését az X-Faktor mentora, ám miután barátnője is jó ötletnek tartotta az új feladatot, elvállalta. Bár a műsor miatt sok külföldi munkától elesik, és barátnőjét is jóval ritkábban látja, nem bánta meg, hogy igent mondott, mert így végre van ideje a saját lemezére, amit nem azért készít el, mert óriási sztár szeretne lenni. Az egyébként Los Angelesben élő zenei producer úgy érzi, sokat tanul az X-Faktor révén, amelyben önmagát adja, leszámítva, hogy nem káromkodik.

Magyarország tele van elismertnek mondott zenészekkel, mit gondolsz, végül miért rád esett az RTL Klub választása?

Talán azért, mert míg a többiek az előadóművészetre koncentráltak, addig én a színfalak mögött voltam. Talán, mert sokszor hárult rám a feladat zenei producerként, hogy összegyúrjam az előadókat a stúdióban és azon kívül, hogy egy amatőrből egy profi szülessen. Hasonló dolgokkal foglalkozom, mint amit itt is kell csinálnom.

Mit érzel feladatodnak mentorként?

Emberileg és szakmailag is foglalkoznom kell velük. Először mindig buzdítani kell őket, hogy bontakozzanak ki a színpadon előadóként, hiszen a legtöbbjük nem professzionális. Csiszolni kell a kinézetüket, ki kell választani, hogy milyen dalt énekeljenek, és hogyan, illetve, miként viselkedjenek a színpadon. Ez mind rám hárul. Persze vannak dolgok, amiket nem lehet tanítani: ilyen a tehetség, az egyéniség, a színpadi jelenlét és a karizma. Ezek vagy megvannak, vagy nem.

Kivel vagy leginkább egy véleményen a mentorok közül?

Az esetek többségében egyetértettünk a döntésekkel kapcsolatban, kivéve, amikor olyan előadó volt a színpadon, aki rétegzenét képviselt. Az mindig megosztotta a zsűrit, sokszor alakult úgy, hogy rajtam kívül mindenki nemmel szavazott. Ez talán abból eredhet, hogy míg ők a pillanatnyi magyar ízlést képviselik, addig én a világszemléletet hozom be. Sokszor nekem sokkal jobban tetszettek azok az előadók, akik népdalt vagy táncdalokat énekeltek. Ezek kifejezetten magyar értékek, amiket remekül be lehet építeni a zenébe, hiszen felismerhető lesz tőle, és kiemelkedik a mainstreamből.

Mekkora esélyük van a versenyzőknek arra, hogy külföldön sikeresek legyenek?

Van rá esélyük, a tehetségük, az imidzsük megvan hozzá. Nagyon fontos az anyag és a mondanivaló, ami ebben a műsorban nincs a középpontban, itt mindig mások dalait éneklik. Az egy egészen más kihívás, amikor új dalokat kell megformálni, a saját üzenetüket kell átadni. Ha azzal párosul egy magyar karakter, ami felismerhető egy külföldi számára, akkor sikeres lehet.

Zenei producerként a színfalak mögött dolgozol. Könnyen tudtad tartani magad a műsor forgatókönyvéhez? Gondolok itt például az olyan több másodperces hatásszünetekre, ami a kiszavazáskor kötelező elem.

Ez nehéz volt, de mivel zenei producerként dolgoztam egész életemben, ezért tudom és értem, mitől lesz sikeres egy produkció. Ahhoz, hogy az előadók, akikért dolgozunk, sikeresek legyenek, a műsornak is sikeresnek kell lennie. Amellett, hogy jó döntéseket kell hoznom és jól kell funkcionálnom a szerepemben, szem előtt kell tartanom a műsor – és ezáltal az előadók - érdekeit is. Ez persze nem jelenti azt, hogy megjátszom magam, mert nem, nincs rá okom, nincs vesztenivalóm. Őszintén idejöttem, hogy tegyem a dolgom az X-Faktorban, amiben hiszek, amit szívesen csinálok. Amit az emberek látnak, az vagyok én. Csak a műsorban nem káromkodom, kicsit visszafogom magam, de egyébként mindig ilyen pofákat vágok.

Számomra kontrasztos, hogy külföldi hírességekkel dolgozó zenei producerként egy magyar tehetségkutatóban mentorkodsz.

Itt születtem, úgy érzem, hogy kutya kötelességem visszahozni abból a tudásból, tapasztalatból, amire szert tettem. Mindig is kerestem a lehetőséget, hogy segítsek a magyar előadóknak. Minden évben van egy pár sláger, amihez közöm van, csak nem tud róla senki, mert az nem olyan érdekes, hogy mi van a borító belsejébe írva.

Zavar, hogy nem a laikusok számára nem vagy annyira ismert, mint például Jennifer Lopez?

Nem, dehogyis, örülök, ha valami sikeres, nekem az a dolgom, hogy a zenét szeressék.

Azt mondtad, kötelességednek érzed a magyar előadók segítését. Elsőre mégis nemet mondtál, amikor megkeresett Ördög Nóra, hogy vállalnád-e a mentor szerepét.

Igen, mert eddig nem ezzel foglalkoztam, ezért az első reakcióm az volt, hogy bár jó ez az ötlet, biztosan egy csomó problémát is okozna, át kellene strukturálnom az életemet ahhoz, hogy megvalósulhasson. Ez nemcsak egy munka, időben, és emberileg is több annál, mert egy csomó mindennel kell foglalkozni. Ezért át kellett gondolnom, de a szüleim meggyőztek, és a barátnőm is rávágta az igent, mert bár így sokkal kevesebbet lát, örült annak, hogy végre tudok a saját lemezemmel foglalkozni az X-Faktor mellett. Bár sok munkától elesek miatta, jó néha egy kis szünet, jólesik mást csinálni, más oldalról nézni a szakmát. Néha meg kell újulni, fel kell frissülni.

Egy interjúban minőségfüggőnek vallottad magad. Kész lesz valaha a lemezed?

Valóban az vagyok, és erre rámegy az életem, megsínylik az emberi kapcsolataim. Ez is közrejátszik abban, hogy nincs családom, mert ott is magasra tettem a mércét. De mivel szerencsére a műsor alatt nem tudok más lemezével foglalkozni, ezért az enyém el fog készülni, már fel is vettem hat dalt, hamarosan meg fog jelenni az első dal.

Azt mondtad, fontos, hogy az előadók felismerhetők legyenek. Te miről vagy felismerhető?

Tessék, most a hóhért akasztják. Igazából nekem a saját stílusom a felismerhető, de annyira nem törődök ezzel, mert olyan zenét csináltam magamnak, ami engem boldoggá tesz, és remélem, hogy ez másokra is átragad. Kevésbé vagyok üzletember, ha a saját dolgomról van szó, de nincsenek is nagy terveim, nem akarok óriási sztár lenni. Azért csinálom, mert szeretem, és későn érő típusként most ért be a mondanivaló. Már felgyűlt egy olyan mennyiségű élettapasztalat, amiről szívesen mesélek.

Hozzásegít ez a műsor ahhoz, hogy jobban megismerd magad?

Igen, mert az ész mellett, a döntések mellett rengeteg érzelem is befolyásolja az embert. Ráadásul nagyon kell koncentrálni, amikor így, ömlesztve figyeled az embereket, és ez nagyon sokat segít nekem abban, hogy egyre jobb döntéseket hozzak. Így talán még a szakmámban is segít, hiszen nem fordul meg nálam több ezer ember egy évben. Úgy érzem, sokat tanulok belőle.

Az egyik lap a siker mérőfokaként nevezte meg, hogy van egy házad Los Angelesben.

Ez egy baromság, nincsen, ezt egy újságíró találta ki, megköltötte, hogy van egy tengerparti házam, a többiek meg ismételgetik ezt. Nem beszélek se a házamról, se az autómról, szerintem ez annyira gáz.

Ki volt a te mentorod?

Nem volt mentorom, nagy pillanatok voltak az életemben, amikor olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akikre felnéztem, akik a maguk területén világsztárok. Olyan emberek, akiknek a zenéin felnőttem. Tőlük rengeteget tanultam. De talán azt mondhatom, hogy szakmailag, és érzelmileg is a szüleim mentoráltak.

Van olyan külföldi előadó, akivel nagyon szeretnél dolgozni, de még nem volt rá alkalmad?

Katy Perryt még pár évvel ezelőtt láttam, amikor még senki nem volt, egy bárban énekelt, senki sem ismerte. Szerettem volna vele dolgozni, de akkor már le volt szerződve egy nagy producerhez. Sajnálom, hogy elmulasztottam azt a lehetőséget, de remélem, hogy lesz még alkalom a közös munkára.