"A tehetség nagyon összetett dolog és egyáltalán nem arról szól, hogy kinek van szép, jó hangja"- véli az X-Faktor mentora, aki nem tehet arról, ha bizonyos emberek nem tudják felfogni, hogy ez egy showműsor. Az dönt, aki a lemezeket megveszi, azaz a néző.

Mennyire szerep az X-faktor Keresztes Ildikója?

Miért volna szerep? Abszolút ilyen vagyok az életben, játszom én a színházban szerepeket, ott azért fizetnek, itt meg azért, hogy magam legyek. Nem tudnék játszani, ez nem is lehet egy szerep, hiszen egy tehetségkutatóról beszélünk, ahol nekem nagyon nagy felelősségem van. Hogy a többiek hogyan élik meg, azt nem tudom, de fogalmunk nem volt, mit vállalunk az elején. Ugyanakkor imádom, nagyon élvezem, mert rengeteg dolgot kaptam a műsortól, különösen a gyerekektől. Ezek a gyerekek a barátaim is lettek, nem csak a versenyzőim.

Miért pont a te gyerekeid maradtak be legtovább?

Azért, mert nagyon tehetségesek. Persze remélem, hogy egy kicsit nekem is szerepem volt benne.

Miért lettél pont te a női mentor az X-faktorban?

Ezt a főnökeimtől kérdezd meg. Eleinte nem akartam elvállalni, mert sokat dolgoztam, alig tudtam magam utolérni, ráadásul nem akartam mások életébe belefolyni. Ott dőlt el a dolog, hogy voltak emberek az én pályámon is, akikre a mai napig felnézek, és az, hogy hallgattam rájuk, nagyon jó irányba alakította a pályám. És akkor arra gondoltam, hogy ha már a felelősségről beszélek, akkor inkább én mondjam meg, hogy hogyan legyen, mint esetleg egy olyan celeb, akinek nincs köze a szakmához vagy nem olyan mélységekben, mint nekem.

Van esélyük életben maradni?

2010-ben nem tudom, kinek mire van esélye. A piac mindenféle szempontból telített, de azt gondolom, hogy ha valakit a jóisten erre a pályára teremtett, az hittel és alázattal végig tudja csinálni. Aki csak viccnek vagy játéknak szánja, az nem fog talpon maradni. Bírni kell a nyomást pszichésen, hiszen a verseny után nagy eséllyel zuhansz egy nagyot, elölről kell kezdeni az egészet. A lényeg, hogy nem szabad feladni, megtorpanni, mert kudarc az sok lesz.

Változik a személyiségük a verseny alatt?

Mentálisan egészséges emberkék, úgyhogy egyiküktől se félek, hogy el fog szállni magától, ez megnyugvás számomra.

Király L. Norbi sztárolása szerinted igazságos?

Ha ennyi rajongója van, akkor miért ne lenne igazságos, ilyen erővel az egész világot meg lehetne kérdőjelezni. Én csodálom a tehetségét, és ezek szerint nem csak én, hanem talán több millióan. Egyébként meg a kezdő kis gyémántocskákat övező rosszindulaton mindig csodálkozom, még el sem kezdték a pályát és már kapnak hideget-meleget.

Dehát ez mégis csak egy énekes tehetségkutató műsor. Totál hamisan énekel.

Egyrészt ez nem igaz, másrészt Madonna is hamisan énekel, sőt Whitney Houstont is hallottam már hamisan énekelni, mégsem vitatja senki, hogy a világ egyik legjobb énekesnője. Celine Dion száz évben egy születik, viszont nem összehasonlítható egy Mick Jaggerrel. Király L. Norbit se lehet összehasonlítani a Nicolas-szal, viszont ő is egy olyan személyiség, ami száz évben egy születik, a karizmája vonzza az embereket. Hát mi ez, ha nem tehetség? Norbi bármihez nyúl, arannyá válik a keze között, elképesztő. Benne ezt szeretem. Nicolas pedig az énekhangjával, meg az énektudásával nyűgöz le, és ilyen is ritkán születik. Hogy mi az igazságos 2010-ben már nem mondod meg, az egész popszakmát le lehetne ilyen erővel radírozni, és nagy rendet kéne tenni. Harminc százaléka van a magyar popszakmának a helyén, tehát abban sincs igazság. Az csak a mesében van. A kis gyémántjaimnak meg azt kívánom, legyen erejük, meg hitük az egészet végigcsinálni, és legyenek nagyon boldogok, mert nem véletlenül kapták a tehetségüket.

Mi lesz, ha vége lesz?

Nem tudom még elképzelni, annyira ebben élek hónapok óta. Ugyanúgy dolgozom majd, csinálom a lemezeimet, koncertjeimet, rengeteg felkérésem van. Szeretnék jövőre egy nagykoncertet, ahová meghívnám a mentoráltjaimat is. Az én életem nem változott.

A karrieredre hatással van az X-Faktor?

Talán nagyobb médiafigyelmet kapok, mint eddig, mert ma már ez a meghatározó, nem az, ha csinálsz egy lemezt vagy játszol egy jó szerepet. Benne kell lenni a televízióban, és akkor esetleg nagyobb az érdeklődés, talán akkor jobban tudod a dolgaidat irányítani.

Kapsz gyűlölködő leveleket rajongóktól?

A pozitív levelek inkább eljutnak hozzám, mint a negatívak. A zsigeri rosszindulattal viszont nem tudok mit kezdeni, mert nem is kell, ezt megtanultam már a pályám során. A pozitívak magasztalnak, valószínűleg sokan nem gondolták rólam, hogy ilyen vagyok, hiszen eddig csak a dalaimon keresztül ismertek. Az érzelmi kitöréseim biztos mindenkire hatással vannak, most kiderült, hogy nem az a Terminator asszony vagyok, akinek elképzeltek páran.

Janicsák Veca kiesése miatt most keményen bírálnak...

Alapvetően a közönség dönti el, hogy kit szeret jobban. Nem akartam ezt én eldönteni, mert szerintem a két versenyző nagyjából egyforma. Talán az volt a baj, hogy ezt nem mondtam el kerek perec. A mentortársaimnál is előfordult, hogy a nézőkre bízták a döntést, és ez minden héten megvisel valakit, ha nem mindenkit. Tehetséget felfedezni nagyon jó dolog, de azért ne felejtsük el, hogy a fiatalok olyan lehetőséget kapnak, ami senkinek közülünk nem volt meg korábban. Teljesen nevetséges ez a cirkusz a kiesések körül, hiszen itt mindenki nyertes. Majd az élet fogja úgyis eldönteni, ki mennyire való a pályára. De mindenki tudja az elejétől kezdve, hogy ez egy verseny, aminek egy győztese lehet. Nem a vágóhídra megy a kieső, hanem kap egy lökést a karrierhez. Ez egy tévéshow, szórakoztatásra született, ha valakinek ez nem jön le, azt nagyon sajnálom. Mindeközben mi nagyon jól érezzük magunkat, a gyerekek pedig roppant hálásak. A tehetség nagyon összetett dolog és egyáltalán nem arról szól, hogy kinek van szép, jó hangja.