Az exmegasztáros örül, és büszke arra, hogy olyan nagyszabású dologhoz adhatta nevét és arcát, mint a Népszavazás a nőkért! című kampány. Tóth Vera szerint azért esett többek között rá a választás, mert sikeres nőnek tartják, aki már letett valamit az asztalra. Az énekesnő mindemellett hozzátette, a sikert megszerezni könnyű, de megtartani nehéz, és hogy annak idején ő is elkövette azt a hibát, hogy mindenhol szerepelt.

A Megasztár 5 döntőiben való fellépései mellett a Népszavazás a nőkért! kampányban egy plakáton is szerepelt decemberben Tóth Vera. Az énekesnő a meztelen Szabó Győző férfiasságát takarja el a fotón a jó ügy érdekében, vagyis, hogy elérjék, Magyarország polgárai népszavazáson dönthessék el: „továbbra is az EU utolsó helyein fogunk állni női képviselőkben, polgármesterekben, női-férfi bérkülönbségben, hatalommal járó magas hivatalok betöltésében, akadémiai tagságban – vagy lehetőséget adnak a nőknek, hogy a férfiak társai legyenek a döntéshozásban is.”

Nem feminista

„Nagyon örültem a felkérésnek és annak, hogy úgy gondolták, valamilyen szinten én is tudom befolyásolni embereket” – nyilatkozta a Velvetnek Tóth Vera, aki Szabó Győzővel mostanában sokat dolgozott együtt, többek között egy zenés projektben. „Úgy gondolom, nincsenek véletlenek, így az sem az, hogy pont őt kaptam meg partneremnek. Fontosnak tartom ezt a kampányt, mert vannak olyan dolgok, amiket a férfiak nem tudnak kellő empátiával intézni, mint például az otthonszülésről hozott törvényeket. A férfiak nem tudják, hogy egy anyának ez mit jelent, így az ilyen döntéshozatalokban például a nőknek lehet, hogy jobb ötleteik támadnának, vagy más szinten kezelnék ezt az egészet.”

Tóth Vera szerint, ahogy megyünk bele a XXI. századba, egyre több nőt látunk vezetői beosztásban, egyre több jó ötleteink vannak, és más szemszögből nézik a világot. „Ha ez így van, akkor miért ne lehetne ezt a parlamentben is csinálni? Nem vagyok feminista, nem megrögződésem, hogy a nőket emeljük fel, a férfiakat pedig tiporjuk el. Csak azt szeretném, ha a világban egyenlítődne ez a dolog. Így szinte azonnal igent mondtam erre a felkérésre. Szerencsére mostanában olyan dolgokban szerepelek, ami igényes, és sok figyelmet kap, nem pedig alacsonyabb kategóriás celebműsorokban tűnök fel. Inkább ilyenekhez adnám a nevem egész életemben” – magyarázta az énekesnő, aki úgy véli, olyan nők kellettek ehhez a kampányhoz, akik sikeresek, és akik már letetettek valamit az asztalra.

„Én nagyon sokat dolgozom azért, hogy fennmaradjak és a nevem a pozitív dolgokhoz legyen köthető. Nem szeretnék leadni a stílusomból csak azért, hogy több pénzt keressek, vagy, hogy feljebb jussak. A mostani helyzetemmel teljes mértékben meg vagyok elégedve. Gondolom, ez azoknak is feltűnt, akik szervezték a kampányt, ezért esett rám a választás Heller Ágnes és Péterfy Bori mellett. Ez egy nagy megtiszteltetés, hiszen sokan vagyunk. Ilyenkor érzem azt, hogy nem hiába dolgoztam.”

Kicsinálta a média

Tóth Vera nagyon jópofának tartotta a fotózást, ahol Szabó Győző három-négy ember társaságában szabadult meg a ruhájától Till Attila után másodikként. „Az egyik hölgy végig piros volt, mint a rák, olyan zavarba jött Győző meztelenségétől. Én nem láttam semmit, mert háttal álltam neki, de hát ez nem is erről szólt, ez nem egy playboy fotózás volt, hanem egy sokkal komolyabb dolgot hivatott szolgálni. A pucérság viszont szinte szükségszerű volt, hiszen muszáj volt összehozni egy olyan képi világot, amire odafigyelnek.”

Az énekesnő véleményes szerint a nőknek a zenei világban is többet kell dolgozni és tenni ahhoz, hogy felfigyeljenek rájuk. Úgy gondolja, ha a színpadra egy kövér, ragyás énekes férfi megy fel, az akkor is tud szexi lenni, míg egy énekesnő majdnem biztos, hogy nem. „A férfi zenészeknek mindig is nagyobb volt a rajongótáboruk, míg a női énekesekre másként néznek, ők inkább ámulattal töltik el a közönséget. Amióta él a média, soha nem az volt a fontos, hogy tehetséges legyél” tette hozzá.

„Óriási körítést kell hozzá kitalálni, hogy eladható legyen. Én még hiszek abban, hogy a természetességgel és önmagad felvállalásával maradhatsz ott, ahol vagy. Soha nem nyomtam le senkit, soha nem léptem át senkin ahhoz, hogy följebb jussak. Megszerezni könnyű a sikert, de megtartani nagyon nehéz. Először azt hittem, hogy az a titka, hogy mindenhol szerepelsz. Aztán naponta jelentek meg rólam olyan hangvételű cikkek, amik engem kicsináltak. A lelkemet tette tönkre a bulvár (a sötét időszakomnak hívom ezt). Iszonyatos meló volt abban, hogy ezt átformáljuk. Sokszor csúnyán kellett beszélnem ahhoz, hogy megértsék, én ezt már nem akarom. Amióta nem szerepelek annyit a címlapokon, háromszor annyi felkérésem van, és sokkal komolyabb helyekre hívnak, mint korábban” - mondta Tóth Vera.