A 15 éves zenészt harmadik osztályos korától normál általános iskolába integrálták, édesanyja szerint ugyanis a vakok közössége egy zárt világ. Az asszony szerette volna, ha lánya úgy nő fel, mint az összes többi gyerek. Krizbai Terézia ennek köszönhetően érti, és nem sértődik meg, ha azt mondják neki: "Látod?".

Amióta tehetségkutató versenyek mennek a televízióban, azóta nézi az ilyen jellegű műsorokat Krizbai Terézia, aki a Csillag születikben látássérültként ült be a szintetizátor mögé és jutott a legjobb 25 közé a Szabadság vándorai című dallal. A nyolcadik osztályos versenyző édesanyja a Velvetnek elmondta, lánya mindig is nagyon szerette a zenét, és már nagyon korán, négyévesen elhatározta, hogy énekes lesz.

Látók közt tanulja az életet

„Próbálkozott ő már korábban is, de fiatalka is volt, mutált is a hangja, nem érett meg arra eddig, hogy bekerüljönaz élő adásba” – mesélte Krizbainé Terézia. „Ez nem törte le, mindig mondta, hogy legalább tapasztalatokat gyűjt, hogy mit mond másoknak a zsűri, hogyan reagál a közönség – rengeteget tanult ebből.”

A kislány először el sem tudta hinni, hogy bejutott a legjobbak közé, még sírt is az örömtől. „Szerette volna nagyon, de igazán nem számított ekkora sikerre. Azt hitte, még nem elég jó” – magyarázta az édesanya, aki azt is elmesélte, gyereke harmadik osztályos koráig a vakok általános iskolájába járt, illetve korábban a vakok óvodájába, de úgy ítélték, jobb, ha Teca inkább látó gyerekek közöt cseperedik fel.

„Nem akartuk, hogy egy zárt közösségben nőjjön fel. A vakok ugyanis egymás között a saját problémáikkal foglalkoznak, az egy elzárt világ, mi pedig szerettük volna, ha Teca úgy nő fel, mint az összes többi gyerek.

Ő is lát

Krizbainé szerint a látó gyerekek mindemellett számos olyan dolgot megbeszélnek, amelyet egy vak nem is lát, csak hallomásból tud róla. A vakok iskolájában ezzel szemben arról beszélnek, amit a látássérültek tapasztalnak, a látók világa kimarad. „Ebben az iskolában sokkal több mindent el tud képzelni, vagy jobban tudja kötni a mindennapi élethez” – tette hozzá.

„Emlékszem, felső tagozatban az első óra után kétségbeesetten szaladt hozzám a magyar tanár, mennyire elrontotta, mert azt mondta Tecának, hogy: látod? Mondtam neki, hogy mi sem használunk otthon külön nyelvet. Ugyanúgy beszélünk vele is, mintha látna" – árulta el az asszony, aki meglátása szerint lánya sikere attól is függ, milyen emberekkel találkozik.

Példát akar mutatni

„Van, aki azt mondja, hogy nincs helye bizonyos dolgoknak, mert Teca nem lát, és van, aki azt mondja, azt kell nézni, hogy mit tud. Lehet, neki jobban meg kell küzdenie mindenért, de csak a szemlélet miatt. Nagyon sok fogyatékkal élő ember lenne, aki megmutatná, mit tud, de a környezete mindig lebeszéli erről, mert nem olyan, mint a többség. Teca azt mondta, ő épp azért indul el a Csillag Születiken, mert tudja, hogy jó zenész. Szeretné, ha a többiek is kedvet kapnának, hogy ne féljenek elmenni egy tehetségkutató műsorra.”