Szülei programjai miatt lett magántanuló Fásy Ádám lánya - derült ki a 13 éves lány Velvetnek adott interjújából. Fásy Zsüliett azért végzett el egy év alatt több osztályt, mert szeretne külföldön élni egy évet, azt viszont nem akarta, hogy 19 éves korában kelljen a kihagyás miatt érettségiznie. Ettől még nem tartja magát csodagyereknek, mint mondta, ugyanúgy chatel és plázázik, mint a többi tizenéves. Csak bölcsebb - véleménye szerint. Emiatt nem szállt harcba például Verebes Istvánnal, amikor a színész-rendező nekiment egyik blogposztjában a Hotel Silver című dal miatt.

Mikor és miért lett Zsülikéből Zsüliett?

Én Zsüliettnek születtem. Amikor kicsi a gyerek, akkor kicsinyítő képzővel szokták becézni. A Máriát Marikának, a Nikolettet Nikikének vagy a Józsefet Józsikának. Ahogy növök, úgy, mint minden normális ember, szeretem, ha a nevemen szólítanak. Nagyon érdekes, mert pillanatok alatt, ahogy az eredeti nevemre, vagyis a Zsüliettre visszatértem, rövid idő alatt minden barátom megszokta és becézés nélkül szólít.

Ezek szerint vannak barátaid. Több helyen azt jelent meg, a magániskola miatt nincsenek.

Ez butaság. Nagyon sok barátom van, eleve az iskolából is és a magánéletből is. Gyakran járok velük moziba, plázázni, pont úgy, mint a többi gyerek. Sőt, vidéken is vannak barátaim, akikkel a közösségi portálon tartom a kapcsolatot, és hol ők jönnek hozzám Pestre, hol én utazom el hozzájuk.

Magántanulóként végezted el az általános iskolát, 13 évesen már el is ballagtál. A szüleid miért döntöttek a magániskola mellett?

Sokan azt hiszik, hogy a magániskola amolyan flancos dolog. Szerintem ez nem így van. A magániskolában sokkal nagyobb odafigyelést kapunk, egyedüli diákként foglalkoznak velünk a tanárok, ezért sokkal hatékonyabbak az órák. Persze mindenki tudja, hogy ezeknek az iskoláknak külön díja van, de szerencsére a szüleim megtehették és tehetik ma is, hogy kellőképpen a tanulásom mellé álljanak. Nem én vagyok az egyetlen magántanuló, az iskolában, ahova jártam, számos ismert szülő gyereke volt a társam. Az sem szabad elfelejteni, hogy azok a szülők, akik a művészvilágban dolgoznak, nem a szokványos napi munkarendben töltik a munkaidejüket, és saját példámból látom, hogy ha sima általános iskolába jártam volna, sokszor nehéz lett volna megoldani a mindennapos kötelezettségeket. A magániskola pedig összeegyeztethető a szüleim programjaival.

Eredetileg is úgy tervezted, hogy ilyen hamar végzel vagy időközben rájöttél, hamarabb is be tudod fejezni?

Nem volt előre megtervezve. Hatodik osztályos voltam, amikor kialakult bennem egy kép a jövőmmel kapcsolatban, amiben a nyelvtanulás is benne volt. Tudtam és most is tudom, hogy a perfekt angolt csak úgy lehet elsajátítani, ha napi szinte gyakorlom. Ebből kiindulva felmerült bennem, hogy egy évre ki kellene mennem külföldre, nyelvet tanulni. A kérdés csak az volt, hogy mikor, hiszen ha az általános iskola után kihagyok egy évet, akkor 19 éves leszek, mire leérettségizem. Gondolkoztam, mitévő legyek. Az akkori tanárom ajánlotta, hogy mivel végig kitűnővel végeztem az előző éveket, próbáljak meg két évet elvégezni egy tanév alatt. Kétszer annyi időt kellett a tanulásra fordítanom, de megérte, hiszen sikerült, és nem utolsó szempont, hogy ezt a két évet is kitűnővel zártam. Egyáltalán nem bántam meg.

Soha nem hiányzott az általános iskola nyüzsgése, a hülyülés az osztálytársakkal?

Nem tudom, mi az, aminek hiányoznia kellene. Nem érzem, hogy bármiből kimaradtam volna a magániskola miatt, hiszen az óraközi szünetekben mi is sokat játszottunk, sőt jártunk osztálykirándulásra, vagy éppenséggel nálunk is volt farsangi buli, ahol még be is öltöztünk.

Csodagyereknek tartod magad?

Dehogy. Miért lennék csodagyerek? Én is követek el csínyeket, nekem is van privát levelezésem, vannak baráti titkaim pont úgy, mint másoknak is. Ha azért mondják rám, hogy csodagyerek, mert jól tanulok, akkor sokan vannak még az országban, akikre rá lehet mondani ezt a jelzőt. Amúgy ezen én mindig csak nevetni szoktam.

Mit csinálsz szabadidődben?

Ugyanazt, mint a velem egykorúak. Mint mondtam, járok moziba, plázába, chatelek a barátaimmal, és élem a tizenévesek világát. Naponta zongorázom, tanulok énekelni. Persze azt sem tagadom, nagyon sokat segítek a szüleimnek, nálunk otthon a házimunkából is épp úgy kiveszi mindenki a részét, mint bármi másból. Mi igazi összetartó család vagyunk. Szeretek sütni és apucinak segíteni főzni. Szeretem leírni a gondolataimat, amiből ma már dalok születtek, amit Sihell Ferry zenésített meg. Édesapámmal közösen megjelent CD-nken már voltak saját szerzeményeim, augusztus végén pedig megjelenik saját önálló albumom.

A nézők szeme láttára nőttél fel, ennek azért lehetnek hátulütői. Neked vannak negatív tapasztalataid?

Nem tudom, miért gondolják azt, hogy ez hátránnyal jár. Sérelmeim pedig nem igazán vannak, nem szoktam bántó dolgokkal találkozni. Persze vannak kommentelők, akik negatívan írnak rólam, név nélkül, de ezekkel nem foglalkozom. Egy-egy koncerten, ahova több ezer ember jön el szórakozni a zenénkre, a tomboló közönség olyan pozitív energiával tölt fel, hogy ha lenne is negatív sérelmem, elfelejtetné velem.

Verebes István kifakadt egyszer a Hotel Silver című szám miatt. Hogyan viselted a nyilvános támadást?

Tisztelettudó  gyermek vagyok, nem fogok egy felnőttel harcba szállni. Persze hallottam a támadásáról, de engem nem érdekel. Az ismerőseim azt mondták, legyen az ő szégyene, hogy egy gyereknek nekitámadt. Szerintem egy ismert gyerek sem tudja kikerülni az esetleges sértéseket. A szüleim megtanítottak arra, hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni. Nem veszem magamra, ennyi az egész. Vannak sokkal fontosabb dolgok az életemben. Jó érzéssel töltött el, hogy édesapám kiállt mellettem és megvédett.

Az eset után Verebes elnézést kért tőled. Haragszol még rá?

Nem, ő haragudott, nem én. Igaz, még gyermek vagyok, de ennyi bölcsességet tanultam a szüleimtől: „Aki kővel dob, dobd vissza kenyérrel”.

Édesapád egyengeti az utadat. Mindenben egyetértetek vagy azért vannak viták?

A világon a legfontosabbak a szüleim. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy néha nem vitatkozunk, de melyik gyerek nem teszi ugyanezt? Imádom a szüleimet, ők is engem, legtöbbször egyet is értünk dolgokban, de ha valamiről más a véleményem, mindig meghallgatnak. Közösen pedig megtaláljuk a megfelelő megoldást. Tanácsot adnak, de hagynak önállóan dönteni.

Elképzelhető, hogy az ő nyomdokaiba lépsz vagy egészen más terveid vannak?

Tisztelem, amit a szüleim létrehoztak Magyarországon, szinte egyedülállóan. 15 évig problémamentesen intézték a világszépségversenyek magyarországi versenyét, a Miss Universe-t és a Miss World-öt. Laky Zsuzsi náluk lett Európa szépe. 12 éve rendezik az ATV-n  a Zeneexpresszt. Természetesen az sem lenne meglepő, ha tovább folytatnám, amit ők bevezettek, de ne szaladjunk az időben ennyire előre. Szeretek énekelni. Nyilván én egy más zenei stílusban növök fel, kedvenceim közé tartozik Justin Bieber, Selena Gomez, Lady Gaga. Ha kérem apát, elvisz minden nagy zenei koncertre. Tudom, hogy terel engem a zene világában. Voltunk a Demjén, Tom Jones és Katy Perry valamint Lady Gaga koncerten is. Szeretnék továbbtanulni, régi nagy álmomat elérni, hogy orvos legyek. Jelenleg ez a jövőbeli képem.

Gyakran énekelsz közönség előtt. Felmerült benned, hogy jelentkezz egy tehetségkutató versenybe vagy az éneklés csak hobbi számodra?

Nem jelentkeztem sehova. A tehetségkutatóra az emberek a lehetőségek miatt jelentkeznek, az viszont nekem megvan. A tehetséget pedig a nézők döntik el. Egy-egy rendezvényen a dalaimat együtt énekli velem, s a végén nagyon sok autogramot kérnek tőlem, ami jó érzéssel tölt el. Mint már említettem, augusztus végén megjelenik az első önálló lemezem, saját szerzeményekkel, jelenleg erre koncentrálok. Ha azt a kérdést teszik fel nekem, hogy mi a hobbim, akkor mondhatnám azt is: igen, az éneklés az egyik kedvenc hobbijaim közé tartozik.