Elhagyja a szerkesztőséget az atya, aki a gép mellől néha tekintett csak ki az igazán forró kereskedelmi bulvárba, de nem jöttek ki jól egymással. Ettől nekünk mindig überceleb marad.

Uj Péter elhagyja az Index.hu szerkesztőségét. Már soha többé nem állhatok elé az ötlettel, hogy kéne neki egy jó New York-i celebtudósító a személyemben, pedig. Hiánya nemcsak abban fog kimerülni, hogy többé nem hallatszik elviselhetetlenül ordító, fos zene az irodájából, de megfoszt minket az olyan építő gondolataitól is, mint amikor a Velvet jövőjéről tartott egyik értekezleten közölte, hogy az újságírás halott.

Olyan vagyok én, mint Jeanne D’Arc

Bár ez az apró tény sok mindent megmagyaráz, azért bízunk benne, hogy a főszerkesztő a továbbiakban sem hagy fel a szent szakma gyakorlásával, azzal a szakmáéval, amiről mi persze mit sem sejthetünk, ő meg még Pulitzert is kapott érte. Arról viszont nagyon is sokat tudunk, hogyan celebesítette magát Uj Péter az elmúlt tizenegy év alatt, amíg az általa alapított Index.hu-t vezette, és mellette publicistaként mondogatta a magáét.

Szögezzük le, nekünk Uj Péter mindig überceleb volt. Mikor még kisebb volt a szerkesztőség, jött-ment, néha megállt a monitorunk mögött, és onnan sztorizgatott a totalcaros kollégákkal. Ritkán köszönt előre – na jó, soha –, viszont válaszképp visszadörmögött valamit. Celeb volt, mert mindig mindenki nevetett, amikor mondott valamit. Mondjuk, általában vicceseket mondott.

hogy kalandokban legyen része

Nagy közönség előtt nem ment ez neki olyan jól, a Heti Hetesben például csak egyszer tűnt fel, akkor sem igen szólalt meg. Ha jóindulatúak lennénk, azt mondanánk, hogy megfigyelt, mielőtt elmerült volna a metaforákkal tűzdelt véleménymondásban, de valójában csak egyáltalán nem találta a helyét. Valószínűleg egyik felet sem kellett győzködni a soha többé vissza nem térésről.

Mihez kezdjen Uj Péter?

Ott van aztán, a messzi 2003-ból a zsűrizés a Dalnokok ligájában, ami már egy majdnem Megasztár, de a zsűrin kívül az előadókat is a celebvilágból válogatták, így adekvát volt, hogy előbb-utóbb csatornaközeli celeb híján elhasal a produkció, ami mellesleg két évig futott. Uj itt sem bizonyult szószátyár típusnak, ez az egy biztos, mert amúgy a fene emlékszik már, milyen volt az a zenés esztrádműsor.

Ezzel a néhány példával ki is merítettük Uj Péter kereskedelmi televíziós próbálkozásait, de olyan szorgosan emlegethették neki a cipőt meg a kaptafáját, hogy a exfőszerkesztő végül az MTV-re is beugrott egy pillanatra, ahol osztályfőnököt játszott a Rockandrollból ötös elnevezésű műsorban. Ettől a feladattól már nem borult ki annyira, mint amikor zsűriként mókás kritikát kellett megfogalmazzon általa nyilván sok esetben pocséknak tartott számok pocsék előadásmódjáról, és nem riasztotta el az sem, hogy nézők előtt kell nagyon frappánsnak lenni a nagyvilág ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban. A téma a szívének kedves rockzene volt, a közönség néhány fiatalból állt, foroghatott a nyersanyag. Ez sem tartott azonban soká, így aztán 2009 óta nem láthatjuk a képernyőn. Meglátjuk, ez megváltozik-e most, hogy munka nélkül maradt. Arról nem is beszélve, hogy – tetszik, nem teszik – Uj Péter mindig az Index übercelebje lesz.