Az egykori híradós és szerkesztő 2009 őszén szakított a TV2-vel, azóta már a negyedik könyvét adja ki. Legújabb, Show című regénye állítása szerint egy negyvenes éveiben járó, kicsit kiégett showmanről szól. Mint mondta, ez nem celebkönyv, bár valódi emberek szerepelnek benne, de csak hogy a közeg kézzelfoghatóbb legyen.

Amikor első könyve, a politikai thrillerként jellemzett Ítélet megjelent, Bárdos András még azt nyilatkozta, hogy nem szeretne tévés kulisszatitkokról könyvet írni. Ezeket a könyveket egyébként még mindig pökhendinek tartja, de mostanra olyan távol került a tévés világtól, hogy mégis belevágott egy hasonló műbe. A showtól viszont – mint a Velvetnek mondta – még nem szakadt el, hiszen a Színház- és Filmtudományi Egyetemen még mindig olyan embereket tanít, akiknek az az életük vágya, hogy valahogy bekerüljenek a showbizniszbe.

Az a tévézés, amit ő tanult, állítása szerint már alig van. "Itt megszűnésről van szó, nem váltásról" – magyarázza az okokat, amiért állítólag közös megegyezéssel, feleségével, Máté Krisztinával együtt otthagyta a televíziózást. Mint mondta, a tévézésnek és a rádiózásnak ezernyi szabályát tanulta meg Szepesi Györgytől, Vass István Zoltántól vagy Krecz Tibortól. És most azt látja, hogy ezeket a szabályokat már többnyire figyelmen kívül hagyják. "Ugyanannyian néznek tévét és ugyanúgy szórakoznak rajta, mint korábban. Arra kellett következtetnem, hogy az a rengeteg szabály, amit megtanultam, már szükségtelen."

Egy év alatt meg lehet írni egy könyvet

A Show főhőse egy negyven körüli, kicsit kiégett, kicsit régimódi showman, aki szégyelli magát, hogy hova került. "Jobban érezte magát az alternatív színpadok világában, de bekerült a nagytévébe, és nagy sztár lett belőle, amivel nem nagyon tud mit kezdeni, és nem is tudja tökéletesen megállni a helyét. Nem nagy tehetség, hanem egy iparos" – jellemzi a főszereplőt Bárdos. A sajtótájékoztatón úgy vettük ki a szavaiból, a könyv arról szól, hogy ennek a showmannek meg kell változtatnia az életét, Bárdos pedig megpróbálta minél hitelesebben ábrázolni a showbiznisz világát, nem megfeledkezve arról, hogy milyen sok itt a csúnya hazugság és ármány.

Bárdos András most jelenteti meg negyedik könyvét, az első, az Ítélet politikai thriller volt, a második egy szerelmes történet, a harmadik pedig a Vágó Istvánnal készült interjú, ami miatt volt egy kis kakaskodás Havas Henrikkel. Mint mondta, korábban megvoltak már az ötletek, tehát kábé három és fél év alatt készült el ezekkel a szövegekkel. "Azért ez belefér. Háromnegyed év, egy év alatt meg lehet írni egy könyvet. Ez nem akkora teljesítmény." Bárdos szinte kizárólag hajnalban ír, még a gyerekek ébredése előtt, bár nincs arra feltétlenül szüksége, hogy egyedül legyen. Újabb könyvet egyelőre nem tervez.

Az élet legnagyobb konfliktusa

"Mindig azt szoktam mondani, hogy mindenem van, amennyi kell. Nem vagyok gazdag, de amennyi pénzre szükségem van, annyi van. Van egy autóm, nem nagy, de autó. Van lakásom, időm viszont nincs. Ez életem legnagyobb konfliktusa" – magyarázta a Velvetnek. Mint említette, van egy kiadójuk, ami nagyon sikeres könyveket ad ki, és az egyetemen is rengeteg elfoglaltsága van. A kedvence írói mostanában egyébként Kundera, Michel Houellebecq és Charles Bukowski, de kikötötte, hogy ezt csak akkor mondja el, ha megírjuk, hogy eszébe sincs hozzájuk hasonlítani magát.