98 éves korában szívroham következtében elhunyt IV. Inoue Jasijo gésa, a hagyományos japán tánc mestere, a szigetország "legfőbb élő nemzeti kincse" - adták hírül szerdán a gésa rokonai. Inoue asszony volt az első, akinek a "Japán legfőbb élő nemzeti kincse" megtisztelő címet adományozták 50 éves korában, 1955-ben. A kitüntetést a hagyományos színművészet mesterei kaphatják meg.

A múlt pénteken Kiotóban elhunyt hölgy a "Kio-mai" tánc művésze volt; ezt a stílust a Gion negyed gésái művelték magas fokon a japán kultúra fellegvárának számító Kiótóban, az egykori császári székhelyen. Az Inoue asszony által képviselt táncstílus jellemzője volt az eszköztelenség, amelyet a hagyományos japán nó színház álarcai és a bunraku marionett-figurái ihlettek.

A filigrán termetű, mindössze 142 cm magas hölgy évente legalább 300 alkalommal próbált, a művészet volt a szenvedélye. "Voltak olyan pillanatok az életemben, amikor megfordult a fejemben, hogy öngyilkos leszek, vagy beállok egy szerzetesrendbe. De mindennél jobban imádtam a táncot, semmi más nem számított" - jelentette ki a gésa, akit eredetileg Katajama Aikónak hívtak.